Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Οι ΑΧΕΠΑ στις γειτονιές - Διαχρονική συνεισφορά στην ελληνική ανασυγκρότηση

Πάτρα: Οι ΑΧΕΠΑ στις γειτονιές - Διαχρον...

Εκδήλωση στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης 2014

Η ενίσχυση των δεσμών των ΑΧΕΠΑ, η σύνδεση τους με την κοινωνία, ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς, με στόχο τη διαμόρφωση ενός κινήματος αλληλεγγύης που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση είναι η πρόταση που κατέθεσε ο Γιάννης Πορφύρης, πρόεδρος του τμήματος ΑΧΕΠΑ Πάτρας, μιλώντας στην συνεδριακή εκδήλωση που οργάνωσε η AHEPAPATRASHJ_25 «SAINT ANDREW”, ΤΗΝ Κυριακή 23 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης 2014 -17οMoneyShow που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Αστήρ.

Στο ερώτημα αν μπορεί η ΑΧΕΠΑ μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση, ο κ. Πορφύρης απάντησε με εντυπωσιακά  στοιχεία: «Είναι το μεγαλύτερο οργανωμένο σύστημα παγκοσμίως με 3 εκ μέλη ανά τον κόσμο, βρίσκεται παντού, έχει σωστά οργανωμένη και πειθαρχημένη δομή». Θύμισε ότι η αποστολή της οργάνωσης ΑΝΕΠΑ εδράζεται σε πυλώνες, όπως  ελληνισμός, φιλανθρωπία, επιστήμη, οικογενειακή και ατομική αριστεία, νεολαία και άθληση, δημόσιας σχέσεις που αν ενεργοποιηθούν σε επίπεδο γειτονιάς «θα ξαναζωντανέψει η ελληνική αλληλεγγύη». Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι αυτό μπορεί να στηριχτεί είτε σε επίπεδο διαμερισματικών συμβουλίων, ή με βάση τις ενορίες ή ακόμη και να συσταθούν νέες δομές από την ΑΧΕΠΑ.

Ο κ. Πορφύρης αναφέρθηκε εκτενώς στο πείραμα του Βεργκλ. Μιας μικρής αυστριακής πόλης που το 1932, ο Δήμαρχος αποφάσισε να κόψει τοπικό νόμισμα, για να αντιμετωπίσει την φτώχεια των δημοτών, για την οποία είχε πειστεί πως ευθύνεται, σε μεγάλο ποσοστό, η αργή κυκλοφορία του χρήματος. Το πείραμα πέτυχε, αλλά όπως είπε, στη συνέχεια παρενέβησαν οι τραπεζικοί κύκλοι και απαγόρευσαν την κυκλοφορία του.

Αναδρομή στην ιστορία της ΑΧΕΠΑ έκανε κατά την ομιλία του ο Βαγγέλης Τηλιγάδης – μαθηματικός, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ναυπακτίων Πάτρας. Μεταδόθηκαν βιντεοσκοπημένες προσωπικές ιστορίες μεταναστών και εν συνεχεία αναδείχθηκε η ι διαχρονικός ρόλος της ΑΧΕΠΑ στην ελληνική ανασυγκρότηση.

Στις 26 Ιουλίου 1922 οκτώ Έλληνες μετανάστες στην Ατλάντα της Αμερικής συνέλαβαν την ιδέα να ιδρύσουν την οργάνωση: American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA). (στα Ελληνικά ΑΧΕΠΑ). Με την λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, καραβιές μεταναστών αποβιβάζονται στην Αμερική ως μετανάστες για την εξεύρεση εργασίας και καλύτερων συνθηκών επιβίωσης από όλα τα μέρη της γης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

Το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα εξ αντιδράσεως δημιούργησε στους ντόπιους ξενοφοβικά ρατσιστικά σύνδρομα. Άμεσος και κυρίαρχος σκοπός ίδρυσης της ΑΧΕΠΑ το 1922 ήταν να συσπειρώσει τους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική για να αντιμετωπίσουν τηνκου- κλουξ- κλαν και κατά δεύτερο λόγο να αλληλοβοηθηθούν μεταξύ των και να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα της ζωής των. Αφού κατάφεραν κι εδραιώθηκαν στις ΗΠΑ, μπόρεσαν στη συνέχεια να προσφέρουν την πατρίδα.

Για το νόημα της αλληλεγγύης σε εποχές κρίση, αλλά και σε κρίσιμες στιγμής μίλησε η Θεοδώρα Μελίστα κοινωνική λειτουργός. Τόνισε ιδιαίτερα ότι οι άνθρωπος όταν μετέχουν και βοηθούν τον συνάνθρωπο στις δύσκολες ώρες, τότε μαθαίνουν να διαχειρίζονται και τις δικές τους δυσκολίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση έφερε πολλά παραδείγματα από τον τρόπο που λειτούργησαν οι πολίτες στις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, κάτι που άλλαξε ριζικά τις ανθρώπινες σχέσεις στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι «η κρίση που βιώνουμε είναι πνευματική και βαθιά ψυχική», ενώ για να ανταπεξέλθει κανείς θα ρπέπει «θα επαναπροσδιορίσει το προσωπικό νόημα της ζωής του».

Χρήσιμες συμβουλές για σωματική βελτίωση έδωσε ο Γιάννης Δουρίδας εκ μέρους της ΑΧΕΠΑ Τρίπολης, ενώ ο Γιώργος Παπαγεωργίου, επιτυχημένης ομογενής, Πρόεδρος ΑΧΕΠΑ Βρυξελλών αναφέρθηκε διεξοδικά στο στους παράγοντες που συνθέτουν τον «υπεύθυνο πολίτη» και τους παράγοντες (αρμοδιότητα, επιμονή, συνάφεια, απόδοση) που θα πρέπει να συνυπολογίζονται στην αξιολόγηση. Έδωσε ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτητα στην ομαδική εργασία για την αποτροπή της αλληλοεξόντωσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις