Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: "Το φώς που (πάντα) καίει" του Κ.Βάρναλη με τον Β.Κολοβό στο Δημοτικό Θέατρο

Πάτρα: "Το φώς που (πάντα) καίει&qu...

Αύριο για δυο παραστάσεις

Ο Δήμος Πατρέων και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας παρουσιάζουν το σπουδαίο έργο του Κώστα Βάρναλη Tο φως που (πάντα) καίει,  την Τρίτη 25 Νοεμβρίου για δύο μόνο παραστάσεις , στις 19:00 και 21:30 ,στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, σε διασκευή δραματουργική, επεξεργασία και σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού.

Η παράσταση:

"Tο φως που (πάντα) καίει" είναι μεγάλο συνθετικό έργο και αποτελείται από τα εξής μέρη:

Πρόλογος: H θάλασσα.

Mέρος πρώτο: O μονόλογος του Mώμου.

Mέρος δεύτερο: Ιντερμέδιο.

Mέρος τρίτο: Aριστέα και Mαϊμού.

Επίλογος: O Οδηγητής και το Τραγούδι του λαού.

Συντελεστές:

Διασκευή δραματουργική, επεξεργασία και σκηνοθεσία: Βασίλης Κολοβός

Σκηνικά-κουστούμια: Στράτος Σαραντίδης

Μουσική επιμέλεια: Κική Κουτζανίδου

Ηχος-φωτισμοί: Δημήτρης Αντωναρόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτης: Ολγα Μουργελά

Διεύθυνση παραγωγής Γεωργία Τσαμούρη

Ερμηνεύουν: Βασίλης Κολοβός - Μώμος

Ολγα Μουργελά - Εξουσία

Τάσος Αλαφάκης - Χριστός

Νίκος Μαυρουδής - Προμηθέας

Χάρης Αρώνης - Μαϊμού-Αηδόνι

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Πρέπει να πω ότι ο Βάρναλης, ο Ρίτσος και ο Κάλβος, είναι οι ιδιαίτερα αγαπημένοι μου ποιητές ανάμεσα στους άλλους που μου αρέσουν. Τον ευγνωμονώ όπως θα έπρεπε κάθε Έλληνας γιατί αν ο Γιάννης Ψυχάρης έδωσε στους Έλληνες την εθνική τους γλώσσα σώζοντας την από την καταστροφή, τη διαστροφή και την αναρχία και την έκανε εκφραστικό όργανο της πνευματικής μας ζωής, και αν ο Νικόλαος Πολίτης διατήρησε την εθνική ψυχή μας σώζοντας απ’ την καταστροφή και τη λήθη τον ψυχικό και πνευματικό θησαυρό του λαού μας, ο Βάρναλης συνταίριαξε αρετές και των δύο μέσα από το πολύπλευρο έργο του (ποιητικό, φιλοσοφικό, μελετητικό, χρονογράφημα, δημοσιογραφία) και έδωσε πνοή, μορφή, ανέβασε στα ύψη την ανθρώπινη υπόσταση, έθεσε ως κυρίαρχο της ζωής την ανθρώπινη αξία, την ανθρώπινη συνείδηση. Όλες αυτές τις αξίες της ζύμωσε με το αρχαίο πνεύμα, αλλά και το πνεύμα των προχωρημένων διανοητών και λαών της Ευρώπης.

Γι’ αυτό θα έπρεπε να έχει επίσημα ανακηρυχτεί ο εθνικός ποιητής, αν οι πολιτικές σκοπιμότητες, η μικρότητα και μισαλλοδοξία του πολιτικού (και εν μέρει και του αστικού πνευματικού κόσμου) μπορούσαν έστω και για μια στιγμή να δουν καθαρά το έργο του. Για έναν και μόνο λόγο έπρεπε να το πράξουν, γιατί ο Βάρναλης με την προσφορά του έσωσε απ’ την γελοιοποίηση την νεοελληνική Λογοτεχνία.

Ο Βάρναλης υπήρξε ο μεγαλύτερος υμνητής του λαού μας, από τους πιο τίμιους υπερασπιστές των αξιών του, θέτοντας στη διάθεσή του την γνώση και την κρυστάλλινη ιδεολογία του. Ήταν και είναι ένας εθνικός διανοητής που η πνευματική προσωπικότητά μου, ξεπερνάει πολύ τα σύνορα της πατρίδας μας και μπορεί να σταθεί και να συγκριθεί με τα καλύτερα ονόματα της Παγκόσμιας Επαναστατικής Λογοτεχνίας.

Με το έργο του Βάρναλη έχω ασχοληθεί περίπου 40 χρόνια, έχω κάνει περισσότερες από δέκα εκδηλώσεις στην Ελλάδα, για τη ζωή και το έργο του, και δύο στο Σίδνεϋ, τη μία στο Πανεπιστήμιο στην έδρα της νεοελληνικής Λογοτεχνίας, όταν πήγα καλεσμένος για να παρουσιάσω το πρώτο μου βιβλίο «Θυμάσαι πατέρα;», που αποτελούσε διδακτέα ύλη για την εισαγωγή των φοιτητών…

Tηλ.ταμείου:2610273613. Γενική Είσοδος 10 ευρώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture