Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

240 τόνοι άχρηστων φαρμάκων

240 τόνοι άχρηστων φαρμάκων

Συγκεντρώθηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια

Ποσότητα - «μαμούθ» 240 τόνων άχρηστων ή ληγμένων φαρμάκων από τα ελληνικά νοικοκυριά, συγκεντρώθηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια στα ειδικά πράσινα κουτιά που υπάρχουν στα φαρμακεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος που πραγματοποιείται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Κίνδυνοι Όπως τόνισαν χθες η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού και οι καθηγητές Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου και Γιώργος Δαΐκος, η Ελλάδα παραμένει πρώτη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση (εκτός νοσοκομείων), παρά τη σταθερή μείωση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να μην είναι εφικτή στο μέλλον η αντιμετώπιση σοβαρών παθογόνων μικροοργανισμών.

Κι αυτό διότι τα μικρόβια μαθαίνουν να αντέχουν στο περιβάλλον φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά, τα οποία χορηγούνται άσκοπα ή με λανθασμένο τρόπο.Ενδεικτικά, οι πνευμονιόκοκκοι, που αποτελούν το βασικότερο αίτιο σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι ανθεκτικοί κατά 40% στην πενικιλίνη, ενώ οι μισοί από τους εν λόγω παθογόνους μικροοργανισμούς δεν αντιμετωπίζονται από δύο ομάδες αντιβιοτικών. Στα νοσοκομεία, πολυανθεκτικά είδη μικροβίων είναι η κλεμπσιέλα, το ασινετοβακτηρίδιο και η ψευδομονάδα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στις αρχές του μήνα, ο ένας στους δύο ενηλίκους απάντησε ότι έχει πάρει αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο ένας στους τέσσερις το πήρε χωρίς συνταγή (24,2%) είτε αγοράζοντάς το (15,6%) είτε έχοντάς το στο σπίτι από πριν (8,6%).

Ενθαρρυντικό είναι, πάντως, ότι το 45% των συμμετεχόντων απάντησε ότι δεν θα πάρει αντιβιοτικά στο επόμενο κρυολόγημα ή γρίπη, καθώς τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν μικρόβια και όχι ιούς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις