Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τελικά τι έγινε στο TEDxUPatras; Η Μαγδαλήνα Πέτσα μας εξηγεί τα πάντα!

Τελικά τι έγινε στο TEDxUPatras; Η Μαγδα...
Βγενόπουλος Φάνης

Προτρέπουμε τον κόσμο να κάνει ένα βήμα για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του

Για πρώτη φορά στην Πάτρα το συνέδριο TEDxUPatras έγινε φέτος την 1η Νοεμβρίου. Έντεκα πρόσωπα, τα οποία πήγαν «πέρα από τα γνωστά» και κατάφεραν να ξεχωρίσουν, μίλησαν στις εργασίες του συνεδρίου με απώτερο στόχο μέσα από αυτή τη διαδικασία «να αλλάξει ο κόσμος».

Τελικά, τι άφησε το TEDxUPatras; Η Μαγδαλήνα Πέτσα, «ψυχή» της διοργάνωσης μίλησε στο thebest.gr για τα όλα όσα έγιναν και κυρίως για αυτά που θα γίνουν!

ΕΡ.: Στο συνέδριο της Πάτρας μίλησαν 11 άτομα. Με ποια κριτήρια και από ποιους έγινε η επιλογή τους;

ΑΠ.: Έπειτα από πολλή σκέψη και brainstorming με την ομάδα του TEDxUPatras καταλήξαμε στους συγκεκριμένους ομιλητές για διάφορους λόγους.

Αρχικά, καθώς το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου επιλέχθηκαν άτομα μέσα από το χώρο του Πανεπιστημίου γιατί θέλαμε να αναδείξουμε τις καινοτόμες ιδέες τους και το έργο που γίνεται χωρίς να αναδειχθεί τις περισσότερες φορές.

Στην συνέχεια προσπαθήσαμε να καλύψουμε ένα εύρος ομιλητών από διάφορους τομείς (επιστήμη, επιχειρηματικότητα, αρχιτεκτονική, μόδα, εκπαίδευση, υγεία, ακτιβισμός) μιας και αυτό είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηρίστηκα των TEDx που θέλαμε να διατηρήσουμε και εμείς στο πρώτο TEDxUPatras, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει την βασική ιδέα του TEDx.

ΕΡ.: Η φετινή, πρώτη, εκδήλωση στην Πάτρα είχε τον τίτλο “πέρα από τα γνωστά”. Τι σημαίνει αυτό στην Ελλάδα της κρίσης;

ΑΠ.: Στην Ελλάδα της κρίσης ο κόσμος δεν μπορεί να εμπιστευτεί το άγνωστο, φέρεται συντηρητικά, δεν παίρνει ρίσκα και αυτό είναι μια φυσιολογική αντίδραση.

Εμείς προτρέπουμε τον κόσμο να κάνει αυτό το βήμα παραπάνω που μπορεί να του πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Στην ομιλία της κας Γεωργιλή ειπώθηκε μια πολύ καλή απόδοση του νοήματος του “Beyond The Known”, η οποία είχε σαν κεντρική ιδέα το “Μην φοβάστε να αποτύχετε” και ήταν ακριβώς αυτό το νόημα του “Πέρα από τα Γνωστά” στην σύγχρονη Ελλάδα.

ΕΡ.: Σε ποιο κοινό απευθύνονται τα TEDx; Έχει επικρατήσει η άποψη ότι αφορούν τις ελίτ (οικονομικές, πνευματικές, κ.ά). Είναι έτσι;

ΑΠ.: Το χαρακτηριστικό του TEDx είναι ότι απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου, μιας και οι ομιλίες είναι εμπνευσμένες από προσωπικές εμπειρίες ανθρώπων που δεν έχουν απαραίτητα κάποια υψηλή κατάρτιση ή οικονομική επιφάνεια, σε αυτό βασίζεται και η μεγάλη του επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

Ο κόσμος μπορεί να ταυτιστεί με τις ιστορίες που ακούει και το πιο σημαντικό μια ομιλία είναι ικανή να του δώσει κουράγιο ή και κίνητρο για να συνεχίσει με αυτά που έχει να κυνηγάει τα όνειρα του, όποια και αν είναι αυτά.

 

ΕΡ.: Τι κερδίζει ο κόσμος από εκδηλώσεις σαν αυτή;

ΑΠ.: Η βασική ιδέα του TEDx είναι να διαδίδει ιδέες που αξίζουν να διαδοθούν.

Όπως προανέφερα μια μόνο ομιλία μπορεί να δώσει σε κάποιον κίνητρο για να δημιουργήσει κάτι που φοβόταν ή δίσταζε μέχρι τώρα, μπορεί να τον κάνει να ταυτιστεί ή ακόμη και να δει κάποια πράγματα που συμβαίνουν δίπλα του με εντελώς διαφορετική οπτική.

Για παράδειγμα o κος Δαμιανός μας μίλησε για τη λειτουργία των σχολείων μέσα στις φυλακές ανηλίκων και την ανάγκη των παιδιών να τους δώσει η κοινωνία μια δεύτερη ευκαιρία και να τους υποδεχτεί όπως θα υποδεχόταν οποιοδήποτε άλλο συνομήλικό τους. Είναι καλό κάποιες φορές να ανοίγουμε τους ορίζοντες μας, ακούγοντας μια διαφορετική άποψη, που συνήθως είναι αυτή που δεν έχουμε γνωρίσει.

ΕΡ.: Θέλετε μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές να προωθήσετε κάποιο όραμα για την κοινωνία; Και εάν ναι ποιο είναι;

ΑΠ.: Σε μια δύσκολη εποχή επιδιώκουμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, να σκεφτούμε και να δράσουμε θετικά. Με ρεαλισμό αλλά και αισιοδοξία να εστιάσουμε στις λύσεις και όχι στα προβλήματα της κοινωνίας μας.

Στηρίζουμε και προβάλλουμε την έμπνευση, τη δημιουργικότητα, την πρωτοβουλία και την καινοτομία,  δίνοντας το  λόγο  σε  ανθρώπους  που  έκαναν  το  πολυπόθητο  «βήμα πέρα από τα συνηθισμένα», που κατάφεραν να κάνουν το όραμά τους πράξη. Και από αυτούς  εμπνεόμαστε  κι εμείς  και  φιλοδοξούμε  να  γίνει  το  ίδιο και  με όσους παρευρεθούν στο event μας ή το παρακολουθήσουν στο μέλλον.

Και  ανοίγουμε  σε  κάθε  ενδιαφερόμενο  μια  «πόρτα»  για  συζητήσεις  και  δράσεις  με «κλειδί» τα όνειρά μας, το πάθος μας για πρόοδο, το όραμα για μια καλύτερη ζωή.

 

ΕΡ.: Η TED κάνει συνέδρια σε όλο τον κόσμο με σκοπό τη διάδοση ιδεών που αξίζουν και την ευχή οι ιδέες αυτές να αλλάξουν το κόσμο. Πόσο εφικτό είναι αυτό;

ΑΠ.: Ξέρω ακούγεται λίγο ουτοπικό όλο αυτό, αλλά πιστεύω πως το πρώτο βήμα έχει γίνει.

Ο κόσμος ενδιαφέρεται να παραβρεθεί σε τέτοιες πρωτοβουλίες και ενδιαφέρεται να μοιραστεί βιώματά του με τους γύρω του. Θεωρώ πως μόνο το να δεχτείς να ακούσεις μια διαφορετική άποψη για κάτι στο οποίο μπορεί να ήσουν απόλυτος είναι το πρώτο μεγάλο βήμα.

Το να ανοίγουμε την πόρτα στο άγνωστο, είναι μεγάλο ρίσκο που ο κόσμος είχε άλλα προβλήματα έως τώρα, για να τολμήσει να πάρει. Το ότι τώρα προσπαθεί έστω και έτσι, δηλαδή παρακολουθώντας αυτούς που το έχουν ήδη τολμήσει, είναι μια πολύ καλή αρχή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις