Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τσαμαδού: Ο πιο open mind δρόμος της πόλης- Eδώ που συναντιούνται οι πρόσφυγες με τους γκέι και oι "εναλλακτικοί" με τα άστεγα παιδιά

Τσαμαδού: Ο πιο open mind δρόμος της πόλ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Εδώ που η Πάτρα "γράφει" ένα άλλο σενάριο, στην "καρδιά" της, δίπλα και κάθετα από πολυσύχναστους δρόμους

Υπάρχει ένας δρόμος στην Πάτρα που έχει κυριολεκτικά τη δική του ιστορία, ή μάλλον ένας δρόμος που την γράφει αθόρυβα και ανθρώπινα, έχοντας τον δικό του θεό και τον δικό του ξέσκεπο ουρανό, σε ό,τι αφορά την ανοχή στη διαφορετικότητα, την ευρηματικότητα, το αγκάλιασμα των ανθρώπων που δεν λάμπουν κάτω από εύκολες ζωές και  την πρωτοπορία που ακουμπάει στην ουσία και όχι στη λεζάντα.

Οδός Τσαμαδού: Ο πιο open mind δρόμος της πόλης, εδώ που συνατιούνται οι πρόσφυγες με τους γκέι, οι πόρνες με τα εναλλακτικά βιβλιοπωλεία, τα άστεγα παιδιά με τους αλληλέγγυους πολίτες. Εδώ που η Πάτρα "γράφει" ένα άλλο σενάριο, στην "καρδιά" της, δίπλα και κάθετα από πολυσύχναστους δρόμους που δεν έχουν το ίδιο "παραμύθι" να σου πουν.

Εδώ οι "ραγισμένοι" άνθρωποι έχουν τη θέση τους δίπλα σε όσους έχουν μάτια να τους δουν και καρδιά να τους προσέξουν.

 

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

To Praksis Drop in Center ή ελληνιστί Κέντρο Ημέρας βρίσκεται στον αρθμό 37 της Τσαμαδού και  είναι ένα «σπίτι» για παιδιά που έζησαν τov πόλεμο, τον πόvo και την απώλεια.

Ιατροφαραρμακευτική στήριξη, νομική συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική στήριξη, ενημέρωση για τα δικαιώματα τους, εξεύρεση και παραπομπή σε ξενώνες ανηλίκων, δημιουργική απασχόληση είναι μερικές από τις υπηρεσίες που παρέχει.

Από τον Αύγουστο του 2011 λειτουργεί στην Πάτρα από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS. Το κέντρο υποδέχεται ασυνόδευτους ανηλίκους που προέρχονται από τρίτες χώρες, βρίσκονται χωρίς τις οικογένειες τους ή κάποιον κηδεμόνα και χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Βασική αρχή της λειτουργίας του είναι η εξυπηρέτηση του βέλτιστου συμφέροντος των ανηλίκων και για το λόγο αυτό κάθε ανήλικος προσεγγίζεται με γνώμονα το βαθμό ευαλωτότητας του, τις επιθυμίες του και τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα για τους ανηλίκους, προσφέρονται υπηρεσίες υγιεινής και σίτισης (πρωινό και μεσημεριανό). Παράλληλα, οι εξυπηρετούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο και να συμμετάσχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες - ομάδες (π.χ. ομάδα συζητήσεων, θεάτρου, κατασκευών) που λειτουργούν σε καθημερινή βάση και στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, στην εμψύχωση τους, στην ανάδειξη και ανάπτυξη ενδιαφερόντων αλλά και στην ενημέρωση για θέματα που τους αφορούν.

Παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Ημέρας είναι ανοικτό και  από εκεί περνάνε πολλά παιδιά κάθε μέρα οι κάτοικοι της Τσαμαδού  όχι μόνο δεν αντιδρούν όπως συνέβη με τον ξενώνα, το κλειστό δηλαδή κέντρο ανηλίκων στην Σατωβριάνδου όπου έγινε γενικός ξεσηκωμός, αλλά έχουν ανοίξει μια διάπλατη αγκαλιά για αυτά τα παιδιά της ανάγκης που η γειτονιά τα θεωρεί δικά της παιδιά και τα βοηθάει με ό,τι και όσο μπορεί.

 

ΟΙ BLENDER Κοινότητα lgbtq Νέων Πάτρας

Στην διασταύρωση της Τσαμαδού με τη Ρήγα Φεραίου, βρίσκεται το Κοινωνικό Κέντρο Πάτρας, εκεί όπου στεγάζονται και οι περίφημοι blender, η ομάδα λεσβιών γκέι και τρανς μια ομάδα κατά του ρατσισμού και της ομοφοβίας που έχει  στόχο τη στήριξη της διαφορετικότητας.

Οι blender συστήνονται ως εξής:

blender (ˈblɛndə), ουσιαστικό

Άνθρωπος, Πόλη, Οικογένεια, Κοινωνία, Συλλογικότητα, Αντικείμενο, Έννοια. Αναμειγνύει διαφορετικές ιδέες, αντιλήψεις, επιλογές. Σπάει κοινωνικές δομές, στερότυπα και προσωπεία. Αναδύει και απελευθερώνει νέα χρώματα και οσμές ενάντια στη ''κανονικότητα'' και το ''φυσιολογικό''. Δημιουργεί ένα ιδιαίτερο μείγμα όπου οι εντάσεις των γεύσεων ποικίλουν, προκαλούν, ερεθίζουν, και διαταράσουν ταυτότητες.

Το μότο τους είναι: think outside the box και σημειώνουν:

"Ζούμε σε μια κοινωνία όπου η σεξουαλικότητα ορίζεται με το άσπρο και το μαύρο. Όμως αυτά αρκούν μόνο για ένα σκίτσο, η ζωή έχει χρώματα.Ίσως δεν χρειάζεται να ορίζεις, απλά να ανακαλύψεις το δικό σου χρώμα. Σκέφτηκες ποτέ, πως είναι ΟΚ να είσαι εσύ:

Πιστεύουμε πως, όπως αυτό που κάνει όμορφο ένα ουράνιο τόξο είναι ότι υπάρχουν όλα τα χρώματα μαζί, έτσι και αυτό που κάνει όμορφο τον κόσμο είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι.

Οι Blender διοργανώνουν εκδηλώσεις με επίκεντρο έννοιες όπως ο κοινωνικός ρατσισμός, ο φασισμός, η τρανσφοβία, η ομοφοβία και ο σεξισμός, δίνοντας τροφή για σκέψη και συζήτηση.

 

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ

Στο Κοινωνικό Κέντρο Πάτρας δεν στεγάζονται μόνο οι Βlender. Είναι  ένας Κοινωνικός Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος των κινημάτων που στεγάζει τρείς ομάδες :

Blender , Κοινότητα lgbtq Νέων Πάτρας,

Noman's Land

Ποδηλάτες Πάτρας και πλήθος άλλλων εκδηλώσεων, όπως εκδηλώσεις λόγου, μαθήματα τάνγκο κ.α.

 

ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Στον αριθμό 39 της Τσαμαδού, στον πρώτο όροφο βρίσκεται το εναλλακτικό μικροβιβλιοπωλείο του Νεκτάριου το οποίο αποτελεί τόπο συνάντησης και σημείο αναφοράς για πολλούς ...ανήσυχους που αγαπούν  τα γράμματα. Ο ίδιος ο Νεκτάριος Λαμπρόπουλος έχει πάθος με τα βιβλία.

Έτσι το 2005 ίδρυσε τις εκδόσεις "Χαραμάδα", που ειδικεύονται στη λογοτεχνία και την ποίηση, υποστηρίζοντας τις φωνές νέων δημιουργών, ενώ αγαπάει και την μουσική και είναι ραδιοφωνικος παραγωγός.

Ο χώρος αυτός των εκδόσεων στο πέρας των χρόνων μετατράπηκε σε ένα μικρό-βιβλιοπωλείο όπου συναντιούνται φίλοι, προτείνουν εκδόσεις και βιβλία και  επικοινωνούν.

Στο μικροβιβλιοπωλείο του Νεκτάριου, μπορείς να βρεις φθηνά αλλά και μεταχειρισμένα βιβλία και να ...ανοίξεις το μυαλό σου με τρόπους πολλούς.

 

 

Η ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΠΙΑΤΣΑ

Στην Τσαμαδού, υπήρχε από παλιά παράδοση με τα "σπίτια" πριν αυτά μετακομίσουν και γκρουπαριστούν σε συγκεκριμένη πλευρά της πόλης. Δεν γνωρίζουμε αν σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι τα βράδια πέριξ της Τσαμαδού ανθεί τον τελευταίο καιρό η υπαίθρια πορνεία αλλοδαπών κυρίως γυναικών. Δείτε το σχετικό θέμα:Πάτρα: Τα στέκια του αγοραίου έρωτα - Παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα για 5 ευρώ

Η αλήθεια είναι ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής δείχνουν μεγάλη ανοχή σε αυτό και δεν προκαλούνται επεισόδια, ούτε εντάσεις, παρά μόνο από περαστικούς.

 

ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Παλιά η "Ημέρα" μετά η "Αλλαγή". Η Τσαμαδού έχει παρελθόν και στον χώρο του Τύπου καθώς εκεί είχε επί χρόνια τα γραφεία της η ιστορική εφημερίδα της Πάτρας "Ημέρα" ενώ εκεί έχει την έδρα της και  η εφημερίδα "Αλλαγή".

Εκεί και το παλιό τυπογραφείο της "Ημέρας".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις