Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Ομαδική έκθεση με την επιμέλεια της Δωροθέας Κοντελετζίδου στην Αγορά Αργύρη

Πάτρα: Ομαδική έκθεση με την επιμέλεια τ...

Στο πλαίσιο του Re-culture ΙΙΙ

Με αυτή την παραδοχή ξεκινά το κείμενό της η Δρ. Δωροθέα Κοντελετζίδου, Ιστορικός - Θεωρητικός της τέχνης, ώστε να μας οδηγήσει  στην κατανόηση της κοινωνικής θέσης του σύγχρονου καλλιτέχνη στην Ελλάδα.

«Κοινότοπη λέξη της εποχής μας είναι η λέξη δημιουργός, λέξη που ενώ γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένο ιστορικό και θεωρητικό πλαίσιο τον 19ο αιώνα, ενώ γνωρίζουμε ότι απευθύνεται στον δήμο, οι καλλιτέχνες, στην αναζήτηση μιας σχέσης με το δημόσιο χώρο ή μιας παραγωγικής σχέσης με την αγορά, επιχειρούν να αποδώσουν στην καλλιτεχνική τους εργασία μια διάσταση που να τους εντάσσει σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται και που τείνουμε να το αγνοούμε είναι κατά πόσο η τέχνη, η καλλιτεχνική εργασία αποτελούν ένα προσωπικό ή συλλογικό μύθο και εάν ναι, κατά πόσο απευθύνεται ή αφορά στο δημόσιο κοινωνικό χώρο ως κοινωνικό αγαθό. Είναι κοινωνικό αγαθό η τέχνη; Όχι, θα απαντούσα απερίφραστα, με την έννοια ότι αφορά μια προσωπική διαδικασία η οποία καθορίζεται από το βασικό ‘υλικό’ που είναι η ιδέα και πως αυτή δομείται ώστε να αποτελέσει αντικείμενο-πρόταση, να αποτελέσει τέχνη, μια ταυτολογία δηλαδή, η οποία προσωποποιημένη παρασύρει τον καλλιτέχνη, λόγω της επικοινωνιακής ανάγκης, σε μια ψευδαίσθηση συλλογικότητας»…

Η προσέγγιση της περνά μέσα από τα φίλτρα σημαντικών θεωρητικών του ευρωπαϊκού πνεύματος καθώς παίρνει αφορμές και από έργα καλλιτεχνών που συνέβαλαν στην αλλαγή της αντίληψης της ευρωπαϊκής τέχνης.

Η ομαδική έκθεση την οποία επιμελείται η Δωροθέα Κοντελετζίδου εξετάζει «τον τρόπο με τον οποίο η προσωπική μνήμη του υποκειμένου-καλλιτέχνη γίνεται αντικείμενο καλλιτεχνικής διαδικασίας ώστε να εξετασθεί η δόμηση μιας αισθητικής εικόνας του καλλιτέχνη, η αναπαράσταση των υποκειμενικών σχέσεων που προκύπτουν από τη θέληση, την επιθυμία του καλλιτέχνη για μια άλλη σχέση με τη δική του πλέον πραγματικότητα  ώστε οι προσωπικοί μύθοι να υπερισχύουν των συλλογικών ή ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρει την έννοια της κοινωνίας σε διαστάσεις ίδιες με αυτές της ανθρώπινης κλίμακας με αποτέλεσμα να υπερισχύουν οι συλλογικοί μύθοι

Η επιμέλεια της Δρ. Δωροθέας Κοντελετζίδου, στα πλαίσια του Re-culture ΙΙΙ, παρουσιάζεται στην Αγορά Αργύρη και υποστηρίζεται από τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ.

Τα κείμενά της μπορείτε να τα διαβάσετε αναρτημένα στο χώρο της επιμέλειάς της αλλά και στον κατάλογο του φετινού RE-culture.

Οι καλλιτέχνες που έχει επιλέξει η επιμελήτρια για την ομαδική της έκθεση είναι:

Ευγενία Αποστόλου

Βασίλης Βασιλακάκης

Χρήστος Βενέτης

Μπάμπης Βενετόπουλος

Γιώργος Κατσάγγελος

Ασπασία Κρυσταλλά

Έκτωρ Μαυρίδης

Λίνα Μπέμπη

Ράνια Μπέλλου

Άννα Πιάτου

Γιώργος Τσακίρης

Δημήτρης Τσουμπλέκας

Ηλίας Παπαηλιάκης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture