Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Για να μη λέμε μετά ότι δεν ξέραμε....

Για να μη λέμε μετά ότι  δεν ξέραμε....

Του Δημήτρη Κυριακίδη

Ύστερα από τις διθυραμβικές ανακοινώσεις για τη μετά μνημόνιο εποχή, την έξοδο στις αγορές και την επαναφορά στην πραγματικότητα, η αρθρογραφία εστιάστηκε τις τελευταίες μέρες στον εορτασμό του Πολυτεχνείου.  Ας γυρίσω όμως λίγο το χρόνο πίσω σε ένα γεγονός στο οποίο φρονώ ότι δεν δόθηκε η δέουσα σημασία, εάν και σχολιάσθηκε αρκετά.

Αναφέρομαι στην ψηφοφορία που έγινε στην Κ.Ε. του Σύριζα και συγκεκριμένα επί της πρότασης που υπέβαλε η πτέρυγα Λαφαζάνη για  την κρατικοποίηση των Τραπεζών και των μεγάλων Επιχειρήσεων καθώς και την εγγραφή στον προυπολογισμό των Γερμανικών Αποζημιώσεων, πρόταση, η οποία είναι σημαντική, εάν αναλογισθεί κάποιος ότι δεν «πέρασε» για 15 ψήφους (76 κατά, 61 υπέρ).

Ας σκεφτούμε τώρα λίγο πιο συγκεκριμένα τα επιμέρους στοιχεία της  ως άνω  πρότασης. Προτείνεται η κρατικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων. Λογικό έτσι; Διότι τι μας ενδιαφέρει άλλωστε, εάν κάποιοι επενδυτές έχουν βάλει τα κεφάλαιά τους στις επιχειρήσεις αυτές και εάν τέτοιου είδους ενέργειες εκμηδενίζουν στην πραγματικότητα οποιαδήποτε πιθανότητα να γίνουν νέες επενδύσεις στην Ελλάδα; Μήπως εξάλλου έχουμε ανάγκη τις επενδύσεις; Προτιμητέα γάρ φαινόμενα επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ, η Ολυμπιακή κ.α.,  για να μπορέσουμε να τις στελεχώσουμε με  συνδικαλιστές και ας ξαναβρεθούμε αργότερα μπροστά σε υποθέσεις  διασπάθισης δημοσίου χρήματος και εξαγοράς ψήφων.

Ας πάμε τώρα στην εγγραφή στον κρατικό προυπολογισμό των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Βλέποντας τα Spreads να ανεβαίνουν ύστερα από την κίνηση απελπισίας της Κυβέρνησης  Σαμαρά - Βενιζέλου να βγεί η χώρα από το Μνημόνιο και καταλαβαίνοντας άμεσα πόσο δύσκολος θα είναι ο δανεισμός από τις αγορές σκέφτηκαν  τη λύση (;) των Γερμανικών αποζημιώσεων. Σε αυτό μπορεί να συνέδραμαν κάπως και οι της ΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν κάνει και σχετική προετοιμασία. Αναρωτιέμαι όμως, εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, ακόμα και μία πιθανή εγγραφή των Γερμανικών αποζημιώσεων στον προυπολογισμό - δεν είμαι νομικός, οπότε αφήνω τις νομικές πτυχές του όλου ζητήματος του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων καλύτερα στους ειδικούς- δε θα μείωνε αυτόματα το χρέος της Ελλάδας απλά και μόνο για να  είμαστε ελεύθεροι και πάλι να βγούμε στις αγορές, να ξαναδανειστούμε, να ξαναδιορίσουμε, να ξανασυνδικαλιστούμε να ζήσουμε όπως το 2004 και να φτάσουμε ξανά στο πάτο του πηγαδιού, εκεί από όπου ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που επιτέλους πρέπει να γίνουν και δεν γίνονται παρά την πίεση;

 

Το άφησα για τελευταίο, αν και το θεωρώ το πλέον σημαντικό. Κρατικοποίηση των Τραπεζών.....Όπως θα γνωρίζουν εκεί στην Κουμουνδούρου, η κρατικοποίηση των Τραπεζών μας γυρνάει πάλι χρόνια πίσω. Ζητάμε να κρατικοποιήσουμε τις Τράπεζες, να ξαναδιορίσουμε ημέτερους,  να χορηγήσουμε αφειδώς δάνεια σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και σπάταλα κόμματα και στο τέλος  να καλέσουμε ξανά  τον ελληνικό λαό να πληρώσει τον «λογαριασμό», αφού  το πηγάδι και πάλι θα στερέψει. Ποία εικόνα όμως θα δώσει μία ενδεχόμενη κρατικοποίηση των Τραπεζών στους φίλους και εταίρους μας, αφού για άλλη μια φορά θα τους επιβεβαιώσουμε ότι στην Ελλάδα ο μόνος δρόμος είναι προς τα πίσω και δεν δείχνουμε κανένα πραγματικό ενδιαφέρον επιτέλους να σταθούμε στα πόδια μας; Ποιος επενδυτής θα εμπιστευθεί το κράτος, τις δομές του τραπεζικού συστήματος και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες θα δείχνουν ότι καθοδηγούνται  μόνο από μικροκομματικά συμφέροντα;

Και γιατί τα γράφεις όλα τα παραπάνω? (μπορεί κανείς να ρωτήσει)..........και θα εξηγήσω: Επειδή η ίδια η εσωκομματική αστάθεια αυτού του «καινούργιου» που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μάλλον θα να αναλάβει το τιμόνι αυτής της Χώρας,  καταδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για αυτήν την Χώρα. Επειδή το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένα κράμα από «πολύ» ΠΑΣΟΚ (αφού αποφάσισε να παράσχει στέγη στους άστεγους του ΠΑΣΟΚ) και «λίγο» ΣΥΝ. Επειδή πλέον με έναν τέτοιο ΣΥΡΙΖΑ και με μία γνωστή Κυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) το τρένο της ανανέωσης, των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών αρχίζει πλέον να χάνεται.

Επειδή λοιπόν η ευκαιρία μας είναι τώρα, ας κοιτάξουμε καθαρά τις εναλλακτικές μας επιλογές και ας ακούσουμε και εμείς το ΠΟΤΑΜΙ (να μην μας ακούει άλλωστε μόνο αυτό), το οποίο με καθαρό λόγο  και με όπλο την αλήθεια προσπαθεί να μας δώσει την δυνατότητα να αλλάξουμε το δικό μας παρόν και μέλλον. Αρκεί όμως να πιστέψουμε πραγματικά και εμείς ότι  μπορούμε.

 

Του Δημήτρη Κυριακίδη, Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Παν/μιο Αιγαίου και Τοπικός Συντονιστής για Το Ποτάμι Πάτρας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις