Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Το Apple Pay αλλάζει τα δεδομένα στις πληρωμές μέσω των κινητών

Το Apple Pay αλλάζει τα δεδομένα στις πλ...

Ενας νέος εμπορικός πόλεμος

Ενας νέος εμπορικός πόλεμος έχει ξεσπάσει στην Αμερική, αυτή τη φορά γύρω από τις πληρωμές μέσω τηλεφώνων. Ο καινούργιος παίκτης που έχει ταρακουνήσει τη σχετικά νέα αγορά δεν είναι άλλος από την Apple. Στις 20 Οκτωβρίου παρουσίασε στην αγορά το Apple Pay, δηλαδή το δικό της σύστημα πληρωμών μέσω των κινητών τηλεφώνων iPhone 6.

Η αγορά πληρωμών μέσω κινητών απασχολεί επί χρόνια τους Τιτάνες του τεχνολογικού κλάδου αλλά και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Προς το παρόν το μέγεθος της αγοράς στις ΗΠΑ μπορεί να είναι σχεδόν αμελητέο, μόλις 4,9 δισ. δολάρια σε σύγκριση με 4,8 τρισ. δολάρια που είναι το μέγεθος της αγοράς πιστωτικών καρτών, αλλά θα μπορούσε να φτάσει τα 90 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2017 σύμφωνα με πρόβλεψη της εταιρείας Forrester. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι οι πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων θα βοηθήσουν τις εταιρείες να καταλάβουν καλύτερα τις καταναλωτικές συνήθειες, να μειώσουν τις ουρές στα καταστήματα, να πληρώνουν μικρότερη προμήθεια στις εταιρείες έκδοσης πιστωτικών καρτών, με λίγα λόγια θα βοηθήσουν να αυξηθούν τα κέρδη.

Μεγάλα ονόματα

Οι παίκτες που ήδη ενεργοποιούνται στην αγορά μέσω κινητών τηλεφώνων είναι μεγάλα ονόματα, ωστόσο μέχρι σήμερα τα προϊόντα τους δεν είχαν ανάλογα μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για τις εταιρείες Google, PayPal, το σύστημα CurrentC που θα αρχίσει να λειτουργεί το 2015 και υποστηρίζεται από μεγαθήρια όπως οι Walmart, Best Buy, Gap, Target και άλλες εταιρείες. Επίσης υπάρχει η εφαρμογή Softcard των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών Verizon, T-Mobile και AT&T. Η είσοδος της Apple στην αγορά εξελίσσεται πολύ καλά, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, γεγονός που έχει θορυβήσει τους αντιπάλους της. Αυτό που φέρνει μαζί του το σύστημα της Apple είναι κυρίως το εμπορικό όνομα της εταιρείας και η φήμη της ότι καταφέρνει να φέρνει επανάσταση σε κάθε αγορά που μπαίνει, αν δεν την έχει ήδη δημιουργήσει η ίδια, όπως έγινε με τις ταμπλέτες. Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, το πρόβλημα με το CurrentC, μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που θα επιτρέπει στον χρήστη να τη συνδέει απευθείας με τη χρεωστική του κάρτα, αλλά όχι με πιστωτική, είναι ότι δεν θα είναι διαθέσιμη μέχρι το 2015. Εταιρείες όπως η Walmart και η Best Buy που θέλουν να μειώσουν τα έξοδα από τις προμήθειες που παίρνουν οι πιστωτικές κάρτες έχουν ανακοινώσει ότι δεν δέχονται το σύστημα Apple Pay δεδομένου ότι έχουν υπογράψει συμφωνίες για αποκλειστική χρήση του CurrentC. Ωστόσο προς το παρόν μάλλον έχουν εγκλωβιστεί. Αν το Apple Pay αποδειχτεί επιτυχία, τα μέλη του CurrentC θα χάσουν πολλές πιθανές συναλλαγές. Οι έμποροι πιθανώς ν’ αντιμετωπίσουν την οργή των πελατών τους που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα της Apple και, το σημαντικότερο: αν πιάσει το Apple Pay, μπορεί οι καταναλωτές να μη θέλουν να χρησιμοποιήσουν το CurrentC, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΥΤ.

Από την πλευρά των εταιρειών λιανικής, το CurrentC προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως ότι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις καταναλωτικές συνήθειες των πελατών σε όλα τα καταστήματα που δέχονται το CurrentC, στοιχεία που μέχρι σήμερα εκμεταλλεύονται οι εταιρείες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες. Ομως το CurrentC έχει και μειονεκτήματα, αφού είναι πιο δύσχρηστο από το Apple Pay με το οποίο μπορείς να πληρώσεις χωρίς καν να αγγίξεις το κινητό σου, σε αντίθεση με το CurrentC με το οποίο θα πρέπει να ανοίξεις το σχετικό app.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά