Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αντίσταση Πολιτών: Τα λεφτά πάνε στα έργα, λες και δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση

Αντίσταση Πολιτών: Τα λεφτά πάνε στα έργ...

Κριτική από την παράταξη Χατζηλάμπρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο

«Μόνο το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αντιρροπήσει την τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημιά των εφαρμοσμένων πολιτικών». Αυτό τόνισε η παράταξη του Βασίλη Χατζηλάμπρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο ασκώντας κριτική στη Περιφερειακή Αρχή του Απ. Κατσιφάρα.

Σε σχετική ανακοίνωση της Αντίστασης Πολιτών αναφέρονται τα εξής:

«Τους τεράστιους περιορισμούς που έχει η σχεδόν αποκλειστική, πλέον, χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από το ΕΣΠΑ (ως κεντρική πολιτική) υπογράμμισαν κατά τη σημερινή συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, ο επικεφαλής της Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας Β. Χατζηλάμπρου, ο ειδικός αγορητής της παράταξης Κ. Γαβριηλίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Γ. Κολοβός, τονίζοντας παράλληλα στις ομιλίες τους την τεράστια αντίφαση όσων το εμφάνιζαν μέχρι χθες σαν πανάκεια προς πάσα χρήση.

Συγκεκριμένα, πέρα από τους περιορισμούς που δημιουργεί η υπέρ-ένταξη έργων (της τάξης του 185%) της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, την οποία η νυν (και τέως) περιφερειακή αρχή δημιούργησε και σήμερα θέλει να «εξυγιάνει», η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα βασικά προβληματικά σημεία του νέου ΠΕΠ.

Αναλυτικά:

1. Συνεχίζεται η λογική έργων υποδομών –κυρίως μεταφορών–, λες και δεν υπάρχει τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργεί συνθήκες μη επιβίωσης για τα νοικοκυριά.

2. Συνεχίζεται η ακαμψία στο σχεδιασμό που προκαλούν οι προαποφασισμένοι όροι αλλά και τα λεγόμενα «έργα-γέφυρες».

3. Κανείς μικρομεσαίος δεν πρόκειται να πάρει χρήματα από το ΕΣΠΑ, αν δεν αρθούν οι συμμετοχές του 50% από ίδια κεφάλαια. Το ίδιο ισχύει και για τους Δήμους, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και όλα τα έργα τους θεωρούνται «ανταποδοτικά» και απαιτούν χρηματοδότηση από τους ίδιους της τάξης του 50%.

4. Τέλος, τα κονδύλια για την απασχόληση αφορούν προγράμματα - χαρτζιλίκια, που στην ουσία ωφελούν μόνο τα ΚΕΚ που χειρίζονται προγράμματα.

Με βάση και τα παραπάνω, είναι σαφές ότι σιγά-σιγά θα φανεί πως το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αντιρροπήσει την τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημιά των εφαρμοσμένων πολιτικών.

Έτσι, ενώ προεκλογικά όλοι φούσκωναν τα στήθη τους για το ΕΣΠΑ, σήμερα προσγειώνονται στην πραγματικότητα, κάτι που επιβεβαιώνει και η σημερινή τοποθέτηση του κ. περιφερειάρχη ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα».

Η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας την ίδια γλώσσα μίλησε προεκλογικά, την ίδια γλώσσα μιλά και σήμερα. Δηλαδή, υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να παραμένει ανάγκη ο διεκδικητικός ρόλος της περιφέρειας για Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για κοινωνικό προϋπολογισμό, και όχι να είναι απλός διαχειριστής ενός χρηματοδοτικού εργαλείου.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις