Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μεσολόγγι: Αποτρόπαια πράξη ο εμπρησμός της Εκκλησίας Αγίων Ταξιαρχών - Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

Μεσολόγγι: Αποτρόπαια πράξη ο εμπρησμός ...

Ο εμπρησμός είχε συμβεί πριν από ένα μήνα.

Στην έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τον εμπρησμό της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Νεοχωρίου, που βρίσκεται στο λόφο του Ταξιάρχη, στη διαδρομή για την παραλία του Λούρου, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου, με την απόφαση, μάλιστα, να είναι ομόφωνη.

Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου καταδικάζει την αποτρόπαια πράξη της Ιεροσυλίας και της Βεβήλωσης του Ιερού χώρου της Εκκλησίας Αγ. Ταξιαρχών Νεοχωρίου. Τέτοια φαινόμενα προκαλούν αποτροπιασμό αλλά ταυτόχρονα και θλίψη για το ηθικό τέλμα που έχουν περιέλθει ορισμένοι, ώστε να ξεσπούν σε ιερά σύμβολα πίστης. Είναι αναγκαιότητα η διαφύλαξη και ο σεβασμός της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς και προς τούτο ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου θα είναι αρωγός προκειμένου να έχουμε μέλλον ως τόπος και έθνος».

Το μοναστήρι

Η ακριβής ημερομηνία αποπεράτωσής του μοναστηριού δεν είναι γνωστή, η μοναδική ημερομηνία που σώζεται είναι της κτίσης του ηγουμενείου που χρονολογείται το 1742. Ιστορικά το μοναστήρι είχε αποτελέσει κέντρο των επαναστατημένων Νεοχωριτών το 1821 και κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα πυρπολήθηκε το ηγουμενείο και τα κελιά του. Με τη λήξη του αγώνα το μοναστήρι ερημώθηκε από το μεγαλύτερο αριθμό των μοναχών. Ο ναός του μοναστηρίου προς μεγάλη έκπληξη δεν περιέχει τοιχογραφίες και το ηγουμενείο έχει μια ασυνήθιστη φρουριακή κατασκευή. Στα βόρεια και δυτικά του μοναστηρίου διασώζεται επιπλέον τμήμα του ασκηταρίου.

Την 2α Σεπτεμβρίου  καταστράφηκε ο Πρόναος και κατέρρευσε η στέγη. Η Πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι κατ’ εκτίμησή της η φωτιά οφείλονταν σε κεραυνούς δεδομένου πως υπήρχε την νύχτα έντονη βροχόπτωση. Δυστυχώς στα τέλη Σεπτεμβρίου, περί την 24η με 25η εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά η οποία αποδεδειγμένα ήταν ενέργεια ιερόσυλων και καταστράφηκε ολοσχερώς το τέμπλο και βρέθηκαν εικόνες κατεστραμμένες.

Το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές στο Δήμο Μεσολογγίου, έναν Δήμο όπου η πλειονότητα των κατοίκων του έχουν ιδιαίτερους δεσμούς και ευαισθησία με την πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά.

ΠΗΓΗ: agrinioreport.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις