Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Δένδιας ενημέρωσε τον αρμόδιο τομέα του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο ρύθμισης των "κόκκινων" δανείων

Ο Δένδιας ενημέρωσε τον αρμόδιο τομέα το...

Παρών και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης

Ενημέρωση για το κυβερνητικό σχέδιο που αφορά τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων παρείχε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας στη κοινή συνεδρίαση των ΚΤΕ Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΠαΣοΚ. Παρών εκ μέρους του υπουργείου ήταν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδ.Κωνσταντινόπουλος.

Το προσχέδιο της πρότασης για τη ρύθμιση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, που βρίσκεται ακόμη υπό τη μελέτη της τρόικας, είδε χθες το φως της δημοσιότητας προκαλώντας αντιδράσεις από φορείς της αγοράς, αλλά και κόμματα. 

Ο υπουργός δεν μπήκε σε πολλές λεπτομέρειες ούτε παρουσίασε καινούργιες προτάσεις εξήγησε όμως προς ποια κατεύθυνση κινούνται οι διαπραγματεύσεις, καθώς και τις δυσκολίες που έχει το συνολικό εγχείρημα. 

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, όπως προκύπτει από την ενημέρωση του υπουργού, το ζήτημα για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια έχει προχωρήσει, ωστόσο το τελικό κείμενο δεν είναι ακόμη έτοιμο, καθώς εκκρεμεί και η έγκριση της τρόικας. 

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες επιχειρήσεων: στην πρώτη ανήκουν οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ και οφείλουν περί τα 13 δισ. ευρώ στο σύνολο των 38 δισ. ευρώ. Πρόκειται για περίπου 170.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι υπερήμερες τουλάχιστον 90 ημέρες και το υπουργείο προτείνει διαγραφή ύψους 50% επί του συνόλου του χρέους τους (στο κεφάλαιο, στους τόκους και στις προσαυξήσεις). 

Στη δεύτερη ανήκουν οι μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ -είναι 9.000 και χρωστούν περίπου 22 δισ. ευρώ- όπου για να γίνει οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να προκύψει συμφωνία του 50,1% των πιστωτών, τραπεζών. Το 90% αυτών των επιχειρήσεων χρωστούν ταυτόχρονα στις τράπεζες, στις εφορίες και στα ασφαλιστικά Ταμεία. Το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει να μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στην εφορία και στα Ταμεία. Επιπλέον σε όσες επιχειρήσεις εγκριθεί από τις τράπεζες η υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων να δικαιούνται και πρόσθετη διαγραφή 20% (σύνολο διαγραφής 40%) στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα.
Οι ερωτήσεις από τους βουλευτές έπεσαν βροχή καθώς χθες, Τετάρτη, είχε κυκλοφορήσει μια εκδοχή του σχετικού νομοσχεδίου. Ο κ. Δένδιας τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα τελικό σχέδιο καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη όχι μόνο με την τρόικα, αλλά και με τους αρμόδιους φορείς και με κοινοτικούς αξιωματούχους.
Παραδέχτηκε ότι η λύση δεν είναι εύκολη ότι ο ίδιος υπολογίζει ότι θα χρειαστούν περί τους έξι μήνες για να τεθεί σε εφαρμογή όποια ρύθμιση αποφασιστεί. Και αυτό γιατί στην ουσία θα γίνει αναχρηματοδότηση των δανείων κάτι που απαγορεύεται από την ΕΕ και θα πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ ζήτησαν η τελική ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια να έρθει «πακέτο» με τις ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια. Σε ερώτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, καθώς η σχετική ευνοϊκή ρύθμιση λήγει στο τέλος του έτους, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι η πρώτη κατοικία θα προστατευθεί.
Στη συζήτηση παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής ΑνάπτυξηςΠ.Κουκουλόπουλος, ο οποίος έθεσε το θέμα των αγροτικών δανείων που έχουν μεταφερθεί στην κακή ΑΤΕ και στην Πειραιώς και τα οποία δεν έχουν ενταχθεί σε καμία ρύθμιση (υπολογίζονται σε περίπου 300 εκ. ευρώ).   
Ο κ. Δένδιας δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα και πρόσθεσε ότι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα συζητείται και το ενδεχόμενο ανταμοιβής, με τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων, για όσους παρά τις δυσκολίες της κρίσης πλήρωναν κανονικά τα δάνεια τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις