Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νέα, σημαντικά, ευρήματα στο φως από την σκαπάνη στο αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου - Η συνεισφορά του Πανεπιστημίου Πατρών στις έρευνες - ΦΩΤΟ

Νέα, σημαντικά, ευρήματα στο φως από την...

Στο Λέχαιο

Σημαντικά ευρήματα καταποντισμένων λιμενικών εγκαταστάσεων στον αρχαίο λιμένα της Κορίνθου στο Λέχαιο, βγήκαν στο φως κατά την περίοδο 2013- 2014.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω του προγράμματος Λιμένος Λεχαίου, που αποτελεί μια συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, του SΑΧΟ-Institute, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα (αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Αρχαιολογική Σχολή), αποκαλύφθηκαν και αποτυπώθηκαν 2.750 τ.μ. καταποντισμένων λιμενικών εγκαταστάσεων, οι οποίες εκτείνονται σε 911 μέτρα ακτογραμμής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση, που παρατίθεται στο news.in.gr, τα σημαντικότερα αποτελέσματα, μέχρι σήμερα, συνοψίζονται στα παρακάτω:

Στην ανατολική πλευρά του αρχαίου λιμένα εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα του διαύλου εισόδου στο λιμάνι. Οι πλευρικοί βραχίονες της εισόδου αποτυπώθηκαν σε μήκος 43,2 μέτρων κι έχουν μέγιστο σωζόμενο πλάτος 11,7 μέτρων. Το μέγιστο άνοιγμα του διαύλου έχει πλάτος 8,9 μέτρων και πιθανώς δεικνύει το μέγιστο πλάτος των πλοίων που θα μπορούσαν να εισέλθουν στο λιμάνι.

Δυτικότερα του διαύλου αποτυπώθηκαν τα κατάλοιπα δύο προβλητών. Η Μεσαία Προβλήτα έχει μήκος 35,3 μ. και ορατό μέγιστο πλάτος 16,1 μ. και σώζεται σε ύψος τριών δόμων, ενώ η Δυτική Προβλήτα αποτυπώθηκε σε μήκος 66,5 μ. και έχει ορατό μέγιστο πλάτος 14,7 μ. Οι δόμοι των δύο προβλητών φέρουν ίχνη από ορθογώνιους και σχήματος-Τ τόρμους, που έφεραν ξύλινους γόμφους, ώστε να διασφαλίζουν κάθετη σύνδεση με την ανώτερη στρώση δόμων.

Στην είσοδο του διαύλου εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα οχτώ ξυλοτύπων θεμελίωσης, με γέμισμα από λίθους μικρού και μεσαίου μεγέθους, αναμεμειγμένους με υδραυλικό κονίαμα. Οι δύο καλύτερα σωζόμενοι ξυλότυποι έχουν διαστάσεις 9,7 μ. x 4,7 μ. και 10,9 x 5,9 μ. Ομοίως, δυτικά του διαύλου εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα τεσσάρων ακόμα ξυλοτύπων θεμελίωσης, αντιστοίχου μεγέθους, που πιθανώς αποτελούσαν τη θεμελίωση μιας επιπλέον προβλήτας.

Επιτακτική η συνέχιση

Η μοναδικότητα αυτών των ευρημάτων εντός του ελλαδικού χώρου καθιστά επιτακτική τη συνέχιση των ερευνών στην περιοχή, με σκοπό τη χρονολόγηση των ξυλοτύπων και την κατανόηση της κατασκευαστικής τους λειτουργίας.

Παράλληλα, διεξήχθησαν γεωφυσικές έρευνες, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, χρησιμοποιώντας την παραμετρική για την τρισδιάστατη απεικόνιση του βυθού.

Στο φως νέα τμήματα του αρχαίου λιμανιού της Κορίνθου
Καταδυόμενος αρχαιολόγος ανασκάπτει την νότιο-ανατολική πλευρά του διαύλου


Η εφαρμογή αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας -για πρώτη φορά στο πλαίσιο αρχαιολογικής έρευνας στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου- αναμένεται να συνεισφέρει σε δύο βασικούς τομείς: η επεξεργασία των δεδομένων θα οδηγήσει σε μια λεπτομερειακή αποτύπωση της στρωματογραφίας στις περιοχές μελέτης, αποδίδοντας, έτσι, την εξέλιξη της παράκτιας παλαιογεωγραφίας.

Επιπλέον, θα παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με αρχαία τεχνουργήματα όπως πιθανά θαμμένα τμήματα των λιμενικών εγκαταστάσεων ή θαμμένα αρχαία αντικείμενα.

Το λιμάνι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη μακρά ιστορική εξέλιξη της πόλης της Κορίνθου. Ευρισκόμενο σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από την αρχαία πόλη, αλλά και στραμμένο προς τη Δύση, αποτέλεσε, αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο όχημα ανάπτυξης κατά τις διαφορετικές περιόδους ακμής της Κορίνθου.

Οι έρευνες διεξάγονται υπό τη διεύθυνση των Δ. Κουρκουμέλη και Μπ. Λοβέν και για το έτος 2014 χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Augustinus.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις