Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γ. Μανιάτης από την Πάτρα: Χίλιες θέσεις εργασίας και 150 εκατ. ευρώ το χρόνο από τα πετρέλαια

Γ. Μανιάτης από την Πάτρα: Χίλιες θέσεις...

Για νέα οικονομία έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας

Δουλειές και λεφτά θα πέσουν στη Δυτική Ελλάδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Αυτό ήταν το μήνυμα του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη ο οποίος μίλησε το πρωί σε ημερίδα στην Πάτρα, για το θέμα. Βέβαια, όλα αυτά θα αργήσουν...

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Ιωάννης Μανιάτης σημείωσε: «Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να σηματοδοτήσουμε ότι, μπορούμε να έχουμε αυτό το χαμόγελο και την αισιοδοξία και να αποδείξουμε ότι με τη συμμετοχή και συνεργασία επενδυτών και της κοινωνίας πολιτών, όπως εκφράζεται από τους εκπροσώπους, μπορούμε πλέον να γυρίσουμε σελίδα. Και αυτό πρέπει και θα είναι το στοίχημα της Δυτικής Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια» και συμπλήρωσε: «Το σημαντικότερο είναι πως τα ετήσια έσοδα για την τοπική κοινωνία θα ανέλθουν από 110 έως 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν και 1.000 άμεσες ή έμμεσες νέες θέσεις εργασίας».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, τόνισε τα εξής:

«Η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φέρνει μια νέα οικονομία στην περιοχή μας, νέες προκλήσεις και μεγάλες ευθύνες. Είμαστε έτοιμοι και ώριμοι να τις αναλάβουμε και να απαντήσουμε σε αυτές προς όφελος των πολιτών, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην εθνική και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία».

Αυτό επεσήμανε

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ στην Πάτρα, ο κ. Κατσιφάρας έθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιωάννη Μανιάτη σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και τους φορείς σχετικά με τη διαχείριση των υδρογονανθράκων: Ο θεσμικός ρόλος που θα διαδραματίσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως έκφραση των τοπικών κοινωνιών, η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, η προστασία του περιβάλλοντος, κυρίαρχο ζήτημα για όλους και τα ανταποδοτικά οφέλη που θα έχει η τοπική κοινωνία.

«Η διαδικασία εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων προχωρά με γρήγορα βήματα. Είμαστε η Περιφέρεια που σήκωσε το βάρος της θετικής διαβούλευσης και με ισχυρή πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο δώσαμε το «πράσινο φως» με παρατηρήσεις και προτάσεις να μπορέσουμε ως χώρα αλλά και ως Περιφέρεια να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο αυτό της νέας οικονομίας από την εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Θανάσης Γιανναδάκης, πρόεδρος του ΤΕΕ/ Παράρτημα Δυτικής Ελλάδας, το οποίο και είναι επίσημος σύμβουλος της Περιφέρειας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το θέμα του φυσικού αερίου

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας έθεσε στον Υπουργό και το πάγιο αίτημα της των φορέων και των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας για έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας.

«Θέλουμε και διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες στην αναπτυξιακή μας προοπτική. Αυτό θέλουμε και αυτό ζητάμε από το κεντρικό κράτος, του οποίου και είναι ευθύνη. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο πάνω από αυτό που διεκδικεί και η υπόλοιπη χώρα για να δώσουμε μια άλλη πνοή στην περιοχή μας» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και συνέχισε: «Το αίτημα έλευσης του φυσικού αερίου στην Πάτρα παραμένει για εμάς, ως έχει και τίθεται, ανεξάρτητα από το θέμα των υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα. Προωθούμε τις πολιτικές μας για τον αγωγό φυσικού αερίου και αυτή η πολιτική είναι για σήμερα, για το τώρα, επειδή η φτηνή ενέργεια είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, τη στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και για την ελάφρυνση των νοικοκυριών και δεν μπορούμε να περιμένουμε το μέλλον. Είναι κάτι που το διεκδικούμε τώρα».

Απαντώντας ο Υπουργός επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή φυσικό αέριο έχουν μόνο Αθήνα, Θεσσαλονίκη και ένα μέρος της Θεσσαλίας και πως το στοίχημα επέκτασης του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα που είναι προτεραιότητα, ισχύει και για άλλες περιοχές.

«Πολιτικά και αναπτυξιακά, θέλουμε να επεκτείνουμε τη χρήση Φυσικού Αερίου και θα το πετύχουμε. Αυτό στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα γίνει με αγωγό, γιατί θα καθυστερήσει πολλά χρόνια, αλλά με τη διαδικασία υλοποίησης αποκεντρωμένων δικτύων διανομής φυσικού αερίου, με τη μορφή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG). Ήδη έχουμε δώσει κατευθύνσεις και μάλιστα, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΠΑ που θα παρουσιαστεί σε δημόσια διαβούλευση στο επόμενο τρίμηνο, προβλέπει σχετικές διαδικασίες» κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

Ποιοι παρέστησαν

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γ. Διδασκάλου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση επί των σημαντικών ζητημάτων που έχουν τεθεί σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων φορέων.

Στη σημερινή ενημερωτική ημερίδα εκτός των προαναφερομένων, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Βασίλης Χατζηλάμπρου και Νίκη Φούντα, οι Αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Αγγελόπουλος, Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, Νίκος Υφαντής, η Διευθύντρια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΔΕ Άλκηστις Σταθοπούλου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, νυν και πρώην Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας της ΠΔΕ Τρύφωνας Φωτόπουλος, πανεπιστημιακοί, στελέχη και διευθυντές της Περιφέρειας, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου κ.α.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις