Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η αξιόλογη ταινία "Get on Up" για τον Τζέιμς Μπράουν προβάλλεται κι αυτή την εβδομάδα στα Ster Cinemas της Πάτρας

Η αξιόλογη ταινία "Get on Up" ...

Τον θρυλικό μαύρο τραγουδιστή της σόουλ υποδύεται πολύ πειστικά ο 37χρονος ανερχόμενος ηθοποιός Τσαντγουικ Μπόουζμαν

Τελικά η Αμερικανική ταινία "Get on Up" για τον θρύλο της σόουλ, Τζέιμς Μπράουν που τις προηγούμενες μέρες προβλήθηκε στην ακατάλληλη μεσημεριανή ώρα (στις 14.20), θα συνεχιστεί στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε, στην Ακτή Δυμαίων και τη νέα κινηματογραφική εβδομάδα που ξεκίνησε από σήμερα 30 Οκτωβρίου 2014 αλλά ευτυχώς σε μία πιο καλή και βολική για τους σινεφίλ ώρα στις 18.40 το απόγευμα, στην αίθουσα 6.

Πρόκειται για μία Αμερικάνικη κινηματογραφική ταινία που αξίζει τον κόπο να δει κανείς και ιδιαίτερα οι λάτρεις της ξένης μουσικής που στην Πάτρα είναι πολλοί.

Όπως ήδη έγραψε το thebest.gr, το φιλμ «Get on Up» που έχει σκηνοθετήσει ο Τέιτ Τέιλορ αφορά ένα θρύλο της σόουλ και φανκ μουσικής, τον λεγόμενο και «νονό» της Αμερικάνικης σόουλ, τον μαύρο τραγουδιστή – φαινόμενο Τζέιμς Μπράουν, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 73 ετών τα Χριστούγεννα του 2006.

Η ταινία λοιπόν που διανέμεται στην Ελλάδα από την εταιρεία UIP, περιλαμβάνει μία καταπληκτική ερμηνεία ενός μαύρου ηθοποιού που τώρα έχει αρχίσει και ξεχωρίζει και ακούγεται, του Τσάντγουικ Μπόουζμαν που πέρυσι υποδύθηκε ένα άλλο υπαρκτό πρόσωπο, τον πρώτο μαύρο επαγγελματία παίκτη του μπέιζμπολ στα μέσα της δεκαετίας του ’40, στις ΗΠΑ, τον Τζάκι Ρόμπινσον στην ταινία «42» δίπλα στον Χάρισον Φορντ.

Ο 37χρονος ηθοποιός που είναι γεννημένος στη Νότια Καρολίνα όπως και ο Τζέιμς Μπράουν πραγματικά «μεταμορφώνεται» εδώ παρουσιάζοντας και με την ανάλογη βοήθεια του μέικαπ και των κομμώσεων, τον Τζέιμς Μπράουν από νεαρή ηλικία (17 ετών που καταλήγει στη φυλακή γιατί έκλεψε ένα κοστούμι από ένα αυτοκίνητο) μέχρι εξηντάρη.

Η ταινία έχει και αρκετά πλάνα με τον Τζέιμς Μπράουν σε παιδική ηλικία και τις ταλαιπωρίες που υπέστη καθώς ο άφραγκος πατέρας του ήταν βίαιος ενώ η μητέρα του (στον ρόλο η Βαιόλα Ντέιβις) κάποια στιγμή έφυγε από το φτωχό σπίτι τους και αναγκάστηκε να τον παρατήσει σε ηλικία μόλις 6 ετών. Μόλις ο πατέρας του έφυγε για να καταταχθεί στο στρατό, ο Τζέιμς Μπράουν κατέληξε να μεγαλώνει στο πορνείο μίας θείας του (πολύ καλή η Οκτάβια Σπένσερ – Όσκαρ β’ ρόλου για τις «Υπηρέτριες» και πάλι σε σκηνοθεσία του Τέιτ Τέιλορ).

Το κυρίως θετικό στοιχείο της μουσικής αυτής δραματικής ταινίας είναι ότι «ξαναζωντανεύουν» εξ' ολοκλήρου θρυλικές στιγμές της καριέρας του Τζέιμς Μπράουν, ενός αμόρφωτου ανθρώπου (τέλειωσε μόλις το δημοτικό σχολείο) αλλά μεγάλου ταλέντου στο τραγούδι και στην κίνηση που έγινε μουσικό είδωλο αλλά και συνάμα κατηγορήθηκε όπως βλέπουμε στην ταινία για εγωιστική και βίαιη συμπεριφορά αλλά και για το ότι παρότι πλούσιος και επιτυχημένος δεν φρόντιζε να είναι συνεπής οικονομικά στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόταν, όπως τους μουσικούς του.

Από τις ωραιότερες σκηνές της ταινίας είναι αυτή που δείχνει τον σέξι Μπράουν με χρυσαφί αμάνικη φόρμα να τραγουδά και να ξεσηκώνει στο Παρίσι το 1971 ερμηνεύοντας τη νέα τότε σούπερ επιτυχία του που ανανέωσε τον ήχο και το στυλ και τον απελευθέρωσε περισσότερο χορευτικά, το «Get on, Ι feel like a sex machine». Επίσης στην ταινία ακούμε και βλέπουμε τον Τσάντγουικ Μπόζουμαν να ερμηενύει από το «Please, please, please» (από τα πρώτα singles του Μπράουν) μέχρι το «I Feel good» και την αξεπέραστη μπαλάντα «It’s a Man’s Man’s World».

Ωστόσο η ταινία που είναι παραγωγή του «γερόλυκου» της ροκ, Μικ Τζάγκερ των Rolling Stones (υπάρχει αναφορά και στους ίδιους στην ταινία, σε μουσική συνάντηση τους με τον Τζέιμς Μπράουν το 1964) δείχνει σε σημεία να υπερδραματοποιεί κάποιες καταστάσεις, να θέλει να τονίσει το κομμάτι των φυλετικών διακρίσεων που είναι σημαντικό αλλά όχι πρωτεύον σε μία ταινία για τον αυτοδημιούργητο στη κυριολεξία και εκπληκτικό ταλέντο Τζέιμς Μπράουν ενώ περίεργη είναι η επιλογή του Τέιτ Τέιλορ να βάζει τον ήρωα να απευθύνεται σε ορισμένα σημεία προς το κοινό, κοιτάζοντας την κάμερα!

Είναι πάντως μία ταινία «γεμάτη» μουσική για δύο ώρες και ένα τέταρτο που θα την απολαύσετε. Στον ρόλο του ανθρώπου της δισκογραφικής εταιρείας που δούλεψε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60 που πέθανε, κοντά στον Τζέιμς Μπράουν εμφανίζεται ο γνωστός και καλός ηθοποιός Νταν Ακρόιντ.

Δεν αποκλείεται η ταινία «Get on Up» που στις ΗΠΑ έκανε εισπράξεις 31 εκατομμυρίων δολαρίων, από τις αρχές Αυγούστου που ξεκίνησε να παίζεται, να φτάσει και μέχρι τις υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών και των Όσκαρ στις κατηγορίες του α’ ανδρικού ρόλου και της μουσικής και των τραγουδιών!

Να προσθέσουμε πως παραγωγός του φιλμ είναι ο Μπράιαν Γκρέιζερ - Όσκαρ το 2002 για το "A Beautiful Mind - Ένας Υπέροχος Άνθρωπος" τοτ Ρον Χάουαρντ.

Στους τίτλους τέλους προβάλλονται πολλές φωτογραφίες του πραγματικού Τζέιμς Μπράουν.

*Φέτος έχει βγει (μέχρι στιγμής μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο) και μία ταινία για τον θρύλο της ροκ, Τζίμι Χέντριξ, το φιλμ "Jimi, All is by my side".

Τέλος να αναφέρουμε πως ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν επιλέχθηκε να παίξει τον "Black Panther", τον πρώτο μαύρο Αμερικανό σούπερ ήρωα, που έκανε την εμφάνισή του στα κόμικ της περίφημης Marvel το 1966.

Ο γοητευτικός Τσάντγουικ Μπόουζμαν, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την εξαιρετική ερμηνεία του ως Τζέιμς Μπράουν στο "Get on up", θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως κόμικ ήρωας στο επερχόμενο φιλμ «Captain America: Civil War» που θα είναι η 3η ταινία του συγκεκριμένου αγαπημένου franchise (το 2ο φιλμ «Captain America, Ο Στρατιώτης του Χειμώνα» σε σκηνοθεσία των αδελφών Ρούσο και με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ σε αινιγματικό ρόλο - έκπληξη, προβλήθηκε στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο και έκανε μεγάλη διεθνή επιτυχία) και θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 6 Μαίου 2016 με τον Κρις Έβανς και πάλι στον κεντρικό ρόλο του Στιβ Ρότζερς.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture