Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συνέλαβαν τον Ρομάν Πολάνσκι;

Συνέλαβαν τον Ρομάν Πολάνσκι;

Είναι σήμερα 81 ετών

Οι ΗΠΑ επεδίωξαν τη σύλληψη του κινηματογραφιστή Ρομάν Πολάνσκι στην Πολωνία όπου είχε μεταβεί για να παρευρεθεί στα εγκαίνια του Μουσείου της Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Γκαζέτα Βιμπόρζα", επικαλούμενη πηγές στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Πολάνσκι, ο οποίος έχει πολωνική και γαλλική υπηκοότητα και είναι σήμερα 81 ετών, καταζητείται από το 1977 από την αμερικανική αστυνομία για παράνομες σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη.

Το αίτημα της αμερικανικής δικαιοσύνης προς την εισαγγελία της Πολωνίας να συλληφθεί ο Πολάνσκι και να αρχίσει η διαδικασία για την έκδοσή του απορρίφθηκε προς το παρόν επειδή δεν πληρούσε τα κριτήρια που απαιτούνται από τις διεθνείς συμφωνίες: δεν είχε μεταφρασθεί στα πολωνικά, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Ο Πολωνός γενικός εισαγγελέας είχε δηλώσει ήδη από το 2010 πως η έκδοση του Πολάνσκι δεν είναι δυνατή, επειδή το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται έχει ήδη παραγραφεί βάσει της πολωνικής νομοθεσίας.

Ωστόσο δεν έχει παραγραφεί βάσει του αμερικανικού δικαίου και, μολονότι ο Πολάνσκι δεν μπορεί να εκδοθεί από την Πολωνία, η σύλληψή του κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ παραμένει δυνατή.

Αυτή τη φορά αναμένεται εντούτοις ότι θα έχει επιστρέψει στη Γαλλία, όπου κατοικεί, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψή του, εκτιμά ένας εισαγγελέας τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Ο δημιουργός της "Νύκτας των Βρυκολάκων" και του "Μωρού της Ρόζμαρι" είχε συλληφθεί το 2009 στη Ζυρίχη, όπου είχε μεταβεί για να παραλάβει ένα βραβείο, και στη συνέχεια είχε τεθεί υπό κράτηση κατ' οίκον στην Ελβετία για μερικούς μήνες, αλλά δεν είχε εκδοθεί.

Ο Πολάνσκι είχε μεταβεί ινκόγκνιτο στην Πολωνία το 2011 χωρίς να ενοχληθεί. Ωστόσο η παρουσία του αυτή την εβδομάδα δεν μπορούσε να μείνει μυστική, καθώς το πρόσωπό του εμφανίσθηκε στην τηλεόραση κατά τα εγκαίνια του Εβραϊκού Μουσείου την Τρίτη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις