Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νίκος Τσούκαλης:Ερώτηση για τα προβλήματα από τον καταρροϊκό πυρετό σε κτηνοτρόφους της Αχαΐας

Νίκος Τσούκαλης:Ερώτηση για τα προβλήματ...

Στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Δραματικά τα προβλήματα από τη νόσο του καταρροϊκού πυρετού για τους κτηνοτρόφους της Αχαΐας. Απαιτείται άμεσα η πλήρης καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους και η λήψη μέτρων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης.

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Δραματικά τα προβλήματα των κτηνοτρόφων στη Δυτική Ελλάδα από τον καταρροϊκό πυρετό» κατέθεσαν οι βουλευτές ΔΗΜΑΡ Αχαΐας κ. Νίκος Τσούκαλης και Λάρισας κ. Θωμάς Ψύρρας, με την οποία ζητείται από το Υπουργείο να αποζημιωθούν πλήρως οι κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό, να ενταχθεί άμεσα το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού στη λίστα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και να πραγματοποιηθούν άμεσα προσλήψεις ώστε να στελεχωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες με το αναγκαίο για τη λειτουργία τους προσωπικό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Δραματικά παραμένουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον καταρροϊκό πυρετό και άλλες ασθένειες στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τόσο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας, τους κατά τόπους επιστήμονες, αλλά και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και τους φορείς τους. Και παρά το γεγονός ότι ο κ. Υπουργός, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ, δεσμεύτηκε πως άμεσα θα υπάρξει αποζημίωση τόσο για τις απώλειες ζώων όσο και για τη φαρμακευτική αγωγή που αγοράσθηκε, τίποτα δεν έχει γίνει από αυτά πράξη μέχρι και σήμερα.

Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, καθώς πλέον είναι αναγκαία η ουσιαστική στήριξη της πληττόμενης από το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού κτηνοτροφίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατέθεσε από τις αρχές του μήνα προτάσεις για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό, μεταξύ των οποίων η ένταξη του νοσήματος στη λίστα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και η εφάπαξ αποζημίωση των κτηνοτρόφων στη βάση του ζωικού τους κεφαλαίου. Παρά όμως την παρέλευση ικανού χρόνου, ούτε σχετική εγκύκλιος έχει εκδοθεί, ούτε οποιαδήποτε διαδικασία αποζημίωσης των κτηνοτρόφων έχει ξεκινήσει.

Αντί μιας ουσιαστικής λύσης, προκρίνεται η αποζημίωση των θανόντων στα πλαίσια άλλου υφιστάμενου προγράμματος, που προβλέπει αποζημίωση της τάξης των 30 ευρώ ανά ζώο και μετά από τη λήψη δείγματος εγκεφαλικού ιστού από Δημόσιο Κτηνίατρο, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει πριν την ταφή του ζώου. Επομένως, είναι προφανές ότι τα ήδη θανόντα ζώα δεν μπορούν να αποζημιωθούν. Η πρόταση αποζημίωσης των κτηνοτρόφων για τα θανατωθέντα ζώα, στα πλαίσια της ΚΥΑ 1731/78262/17-6-2014, δεν θα έχει κανένα πραγματικό αντίκτυπο, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία υποχρεωτική θανάτωση ζώων στα πλαίσια της αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (και από ό,τι γνωρίζουμε σε όλη την Ελλάδα), μετά από σχετική προφορική εντολή του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου του Νοσήματος, όπως ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία».

Επειδή, μέχρι σήμερα, οι διαρροές στον Τύπο από στελέχη του ΥΠΑΑΤ, ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν υποχρεωτικές θανατώσεις, οι οποίες αποζημιώνονται, δημιουργούν σύγχυση και αγωνία στους πληττόμενους κτηνοτρόφους,

Επειδή οι ελλείψεις σε κτηνιατρικό προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι δραματικές και καθιστούν πρακτικά αδύνατη την αντιμετώπιση της νόσου επιτείνοντας το πρόβλημα,

Επειδή η κτηνοτροφία της Περιφέρειάς μας έχει πληγεί έντονα από το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού με απώλειες ζώων και οικονομική αιμορραγία των κτηνοτρόφων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

- Προτίθεστε να προβείτε άμεσα σε πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων σύμφωνα με τις δεσμεύσεις σας; Με ποιον τρόπο πρόκειται να υπολογιστούν οι ζημίες και οι πληττόμενοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες; Πρόκειται να εντάξετε άμεσα, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση το νόσημα στη λίστα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ;

- Αποτελούν προτεραιότητα οι άμεσες προσλήψεις με διαδικασίες-εξπρές ώστε να στελεχωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες με το αναγκαίο για τη λειτουργία τους προσωπικό;»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις