Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο διακεκριμένος συλλέκτης έργων τέχνης Σωτήρης Φέλιος έρχεται στο Re-culture III στην Πάτρα

Ο διακεκριμένος συλλέκτης έργων τέχνης Σ...

Θα παρουσιάσει 161 ζωγραφικά και γλυπτά έργα της συλλογής του – Θα είναι παρών στα εγκαίνια το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Με εντατικούς ρυθμούς όπως ήδη έχει γράψει το thebest.gr, συνεχίζεται η προετοιμασία του εικαστικού φεστιβάλ Re-culture III από την Art in Progress και τον Πατρινό εικαστικό δημιουργό και δάσκαλο Κλεομένη Κωστόπουλο, ο οποίος και έχει την συνολική καλλιτεχνική ευθύνη και συντονισμό.

Τα εγκαίνια του Re-Culture ΙΙΙ που γίνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά και μεταξύ των χορηγών είναι το thebest.gr, προγραμματίζονται για το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 στις 18:30 στην Αγορά Αργύρη, στην Αγ. Ανδρέου και Ζαίμη (το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς και παρουσίαση του βίντεο προετοιμασίας του εικαστικού φεστιβάλ, η φήμη του οποίου ήδη έχει φτάσει και στην Αθήνα και το εξωτερικό) και θα ολοκληρωθούν στο Σκαγιοπούλειο στην οδό Ιεροθέου και Σολωμού, με την παρουσίαση παράλληλων δράσεων και ανοιχτής συναυλίας της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων "Θανάσης Τσιπινάκης" του Δήμου Πατρέων με έργα σύγχρονων δημιουργών και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Βάγιας Ζεππάτου.

Στο Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα (αυτό το επιβλητικό κτίριο που έχει ανακαινιστεί και αξιοποιήθηκε ήδη από το περσινό Re-culture) θα παρουσιαστούν φέτος, όπως έγραψε το σάιτ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, κοντά 161 έργα ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής και γλυπτικής από τη Συλλογή του Σωτήρη Φέλιου, σε επιμέλεια του Κλεομένη Κωστόπουλου​, ​δίνοντας έτσι μία καταπληκτική ευκαιρία στους φιλότεχνους της Πάτρας, της ευρύτερης περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας να γνωρίσουν από κοντά τη μοναδική κληρονομιά σύγχρονων ελλήνων ζωγράφων.

Από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου θα παρουσιαστούν στο Re-culture III, έργα των παρακάτω σημαντικών καλλιτεχνών,

Ηώ Αγγελή, Αλέξης Ακριθάκης, Μανώλης Αναστασάκος, Ευγενία Αποστόλου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Νίκος Εγγονόπουλος, Ντιάνα Ζερβάκη, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Ηλίας Καρράς, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Ιωάννα Καφίδα, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Σπύρος Κουρσάρης, Νίκος Κυριακόπουλος, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Γιώργος Λάππας, Αλέκος Λεβίδης, Αφροδίτη Λίτη, Ανδρέας Λόλης, Θανάσης Μακρής, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Λουίζα Μίσσιου, Γιάννης Μόραλης, Ξενοφών Μπήτσικας, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Χρήστος Μποκόρος, Χρόνης Μπότσογλου, Νίκος Νικολάου, Βάλλυ Νομίδου, Αντώνης Ντόνεφ, Ιόλη Ξιφαρά, Αχιλλέας Παπακώστας, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Τάσος Παυλόπουλος, Κώστας Πλέσσας, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Αντώνης Στάβερης, Τάκις (Παναγιώτης Βασιλάκης), Δημήτρης Τάταρης, Παναγιώτης Τέτσης, Άννα Μαρία Τσακάλη, Αλέκος Φασιανός, Πάνος Φειδάκης, Μαρία Φιλοπούλου, Στέφανος Χανδέλης, Παντελής Χανδρής , Δημήτρης Χαντζόπουλος, Μαρία Χατζηανδρέου και Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο οποίος ως γνωστό διατηρεί σπίτι στο Ρίο Πατρών.

Ο Σωτήρης Φέλιος τον Νοέμβριο του 2012 με Ιανουάριο του 2013 είχε παρουσιάσει στην Ιταλία, υπό την αιγίδα μάλιστα του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Ναπολιτάνο μία έκθεση με τίτλο "Ellenico Plurale – Dipinti dalal Collezione Sotiris Felios" στη Ρώμη που περιελάμβανε 88 έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων, από την συλλογή του. Την έκθεση είχε επιμεληθεί ο καταξιωμένος Ιταλός ιστορικός και κριτικός τέχνης Τζουλιάνο Σεραφίνι.

Μάλιστα αυτή ήταν η 3η παρουσίαση της συλλογής του Σωτήρη Φέλιου εκτός Ελλάδος καθώς είχαν προηγηθεί οι εκθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο τον Νοέμβριο του 2010 και στην Βενετία, σε παράλληλη εκδήλωση της Μπιενάλε, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών το καλοκαίρι του 2011.

Όπως ανέφερε ο Κλεομένης Κωστόπουλος στο thebest.gr, ο Σωτήρης Φέλιος έχει ήδη λάβει πρόσκληση για να εκθέσει μέρος της εξαιρετικής του συλλογής έργων τέχνης στην Ισπανία, υπό την αιγίδα της Βασίλισσας της Ισπανίας, Σοφίας.

Ακόμα όπως έχει γράψει το σάιτ της εφημερίδας Το Βήμα (απ’ όπου και η φωτό του ιδίου), το καλοκαίρι του 2013 είχε παρουσιαστεί στο γραφικό Ναύπλιο η έκθεση «Σωματογραφίες - Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου» στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.

Στα έργα εκείνης της έκθεσης πρωταγωνιστής ήταν το ανθρώπινο σώμα που έχει απασχολήσει τους καλλιτέχνες όλων των λαών και όλων των εποχών. Οι μεταμορφώσεις του ενσαρκώνουν με εμβληματικό τρόπο το πνεύμα της εποχής, την κοσμοθεωρία, την ιδεολογία, την αισθητική της και βέβαια τον προβληματισμό και την αγωνία του δημιουργού.

Μετά το Ναύπλιο ακολούθησε στην Σπάρτη, η έκθεση μιας ακόμη μεγαλύτερης ενότητας έργων της συλλογής του Σωτήρη Φέλιου με τίτλο «Η γενιά του '80. Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου» στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σπάρτη (Κουμαντάρειος Πινακοθήκη).

Η Συλλογή Φέλιου, όπως είχε γράψει tovima.gr, για την συγκεκριμένη έκθεση, φιλοξενεί δασκάλους και μαθητές που μοιράζονται την ίδια προσήλωση στη ζωγραφική του καβαλέτου, με προεξάρχοντα τον σπουδαίο ζωγράφο και δάσκαλο Γιάννη Μόραλη. Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κυριαρχούν τη δεκαετία του ’80 οι δάσκαλοι – ζωγράφοι Μόραλης, Νικολάου, Γιώργος Μαυροΐδης, Τέτσης, Μυταράς, Κοκκινίδης, Δεκουλάκος, Κεσσανλής ενώ αργότερα προστέθηκαν στην ομάδα και οι μαθητές τους Πατρασκίδης, Μπότσογλου, Ψυχοπαίδης, Βαλαβανίδης, κ.ά.

Να προσθέσουμε τέλος πως η φετινή διεθνής εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης Re – culture III που θα διαρκέσει έως και τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2014, θα φιλοξενήσει 12 επιμέλειες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 150 καλλιτέχνες και περισσότερα από 250 έργα σύγχρονης τέχνης από όλο τον κόσμο.

Οι καλλιτεχνικές αποστολές που θα συμμετέχουν στο RE-culture ΙΙΙ (θα γίνουν και πολλά workshops – σεμινάρια, εργαστήρια) προέρχονται από την Αγγλία, την Ελβετία, την Ελλάδα, την Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Νορβηγία και την Σουηδία.

Οι επιμελητές που θα εργαστούν στη φετινή έκθεση είναι η Αθανασοπούλου Κατερίνα, Athens Video Dance Project, ο Bloch Giorgio, η Cerullo Angela, η Hartmann Julia, η Δρ. Κοντελετζίδου Δωροθέα, ο Κωστόπουλος Κλεομένης, η Παπαδοπούλου Γιούλα, η Peacock Sarah, ο Ποδιάς Νίκος, η Σταυράκη Μαργαρίτα, ο Σταφυλάκης Κωστής, ο Τζάνερης Γιώργος, η Τσαχρέλια Ειρήνη, και η Τσότρα Γιώτα.

Στις εκθέσεις του Re - culture III αναμένεται να γίνουν και οργανωμένες επισκέψεις σχολείων.

Επίσης το εναρκτήριο σαββατοκύριακο του φεστιβάλ θα έρθει στην Πάτρα και δημοσιογράφος της free press εφημερίδας Athens Voice που επίσης είναι μεταξύ των χορηγών.

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture