Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ο ποταμός Σέλεμνος και το ποτάμι της Γυφτογιωργίας

Ο ποταμός Σέλεμνος και το ποτάμι της Γυφ...

Γράφει ο Κώστας Μπουρδούλης, τ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας

Ο ποταμός Σέλεμνος πηγάζει από τον Παναχαϊκό, διασχίζει το Άνω Καστρίτσι και εν συνεχεία το Κάτω Καστρίτσι και εκβάλει στον Κορινθιακό κόλπο.

Η ιστορία του ποταμού Σέλεμνου, που στις όχθες του βρισκόταν η αρχαία πόλη Αργυρά, είναι γνωστή και χιλιοτραγουδισμένη (www.youtube.com/watch?v=9Yw8v9_ZjZs).

Κατά τη μυθολογία, ο Σέλεμνος ήταν βοσκός που αγάπησε κάποια κοπέλα, την Νύμφη Αργυρά. Κάποια στιγμή όταν αυτός γέρασε αυτή τον εγκατέλειψε και ο Σέλεμνος από τη στενοχώρια του πέθανε. Τότε η θεά Αφροδίτη τον έκανε ποταμό. Σύμφωνα με τον Παυσανία οι αρχαίοι Πατρείς τον είχαν θεοποιήσει και πίστευαν ότι όποιος νέος τον είχε εγκαταλείψει η κοπέλα του και λουζόταν στα νερά του ποταμού ξεχνούσε τον πόνο του.

Πριν από μερικά χρόνια η εκβολή του γινόταν σε δύο σημεία του Κορινθιακού κόλπου.

Το ένα σημείο, που και σήμερα εκβάλει, είναι στην παραλία του Ακταίου.

Το άλλο σημείο ήταν  στο Ρίο, στη σημερινή διασταύρωση Ποσειδώνος και Ηρώων Πολυτεχνείου.

Μετά την δημιουργία του Πανεπιστημίου, με την κατασκευή σημαντικού έργου,  καταργήθηκε η κοίτη του που οδηγούσε στο Ρίο.

Στην ευρύτερη περιοχή της καταργηθείσας κοίτης, στο χώρο του Πανεπιστημίου, σήμερα, πέραν των άλλων, βρίσκονται το κτίριο του ΙΤΥ, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το τμήμα της Ιατρικής σχολής.

Το τμήμα της κοίτης του Ρίου, από την παλαιά εθνική και κάτω, γνωστό ως ρέμα της γυφτογιωργίας (είχε πάρει το όνομά του από την κυρά Γεωργία που έμενε σε ένα μικρό σπιτάκι στην παλιά εθνική  δίπλα στην κοίτη του ποταμού και εξασφάλιζε το επιούσιο πλέκοντας  καλάθια από καλάμια, πικροδάφνες και λυγαριές) καταργήθηκε και στη θέση του έγινε η λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου.

Επειδή το βάθος της κοίτης του Σέλεμνου, λόγω των υλικών (άμμος και πέτρες) που έφερνε με τα νερά του από τον Παναχαϊκό, ανέβαινε επικίνδυνα, με άμεσο κίνδυνο την επαναλειτουργία της καταργηθείσας κοίτης προς το Ρίο, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, μετά και από δικές μου πιέσεις και παρεμβάσεις, γινόταν καθαρισμός της κοίτης του Σελέμνου.

Τώρα, που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει γίνει εκβάθυνση και καθαρισμός της κοίτης, η κατάσταση έχει φθάσει σε οριακό και άκρως επικίνδυνο σημείο.

Χρειάζεται να γίνει ΆΜΕΣΗ παρέμβαση.

Φαντασθείτε τι θα γίνει αν έχουμε εκτροπή του ποταμού προς το Πανεπιστήμιο και το Ρίο.

Οι καταστροφές θα είναι τεράστιες, τόσο στα προαναφερόμενα κτίρια όσο και γενικότερα στο χώρο του Πανεπιστημίου και είναι ακόμη βέβαιο ότι θα ξαναδούμε εμείς οι παλαιότεροι και θα γνωρίσουν οι νεότεροι, με ότι αυτό συνεπάγεται, το ποτάμι της γυφτογιωργίας.

Ελπίζω οι αρμόδιοι να αναλογισθούν και να παραδειγματισθούν, από τα προχθεσινά τραγικά γεγονότα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Εκεί που αποδείχθηκε περίτρανα ότι, αργά ή γρήγορα, οι μπαζωμένες κοίτες των ποταμών και τα καμένα δάση μας παίρνουν την «εκδίκησή» τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν αυτή την κρίσιμη στιγμή κωφεύσουν, θεωρώ βέβαιο ότι, σε λίγο αντί για τις ιστορίες του ποταμού Σέλεμνου και τα τραγούδια του, θα ακούγονται «κλάματα και αντρίκια μοιρολόγια».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις