Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Παρακρατούν τις επιστροφές εισοδημάτων και ΦΠΑ για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ!

Παρακρατούν τις επιστροφές εισοδημάτων κ...

Ερώτηση στη Βουλή του Γιώργου Κοντογιάννη

Να μη γίνονται παρακρατήσεις στις επιστροφές εισοδήματος, ΦΠΑ και εκλογικών επιδομάτων των δημοτικών υπαλλήλων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, 24 Βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ηλείας και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.

Η Ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Βουλευτού Σερρών κ. Φ. Αραμπατζή. Οι ερωτώντες Βουλευτές επισημαίνουν πως η παρακράτηση, και μάλιστα εφάπαξ του συνόλου του ποσού του ΕΝΦΙΑ, από τις επιστροφές κλπ. αποτελεί πρακτική ενάντια στις προθέσεις του νομοθέτη, αλλά κυρίως προκαλεί τεράστια προβλήματα τους πολίτες, οι οποίοι όχι μόνο βλέπουν να συρρικνώνονται τα εισοδήματά τους αλλά να μην έχουν και καμία επιλογή ως προς τον τρόπο και το χρόνο αποπληρωμής των οφειλών τους.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Μπροστά σε μία νέα δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν όσοι από 1/10/14 ξεκίνησαν να λαμβάνουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ ή το εκλογικό επίδομα των δημοτικών υπαλλήλων, αφού διαπίστωσαν ότι από τα αναμενόμενα ποσά, που είχαν να λαμβάνουν, έγινε τελικά προκαταβολική παρακράτηση της συνολικής οφειλής ΕΝΦΙΑ εφάπαξ. Τη στιγμή, που με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων η καταβολή του ΕΝΦΙΑ, κατόπιν μάλιστα και της σχετικής πρόσφατης ευνοϊκής Τροπολογίας, θα γινόταν σε 6 ισόποσες δόσεις αρχής γενομένης από 1ης Σεπτεμβρίου 2014 με τελευταία δόση τέλη Φεβρουαρίου του 2015!

Να σημειωθεί μάλιστα ότι η δυσάρεστη έκπληξη ήρθε να προστεθεί στην τρίμηνη τουλάχιστον καθυστέρηση, που υπέστησαν για παράδειγμα οι αγρότες στην επιστροφή του φόρου πετρελαίου και στην επιστροφή ΦΠΑ, σε μια εποχή κρισιμότατη από άποψη ρευστότητας για τον προγραμματισμό της αγροτικής τους παραγωγής.

Και αυτό γιατί βάσει εγκυκλίου στις 31/07/2014 «πάγωσε» η επιστροφή ΦΠΑ πριν γίνει η αντιπαραβολή και ο συμψηφισμός της με τυχόν οφειλές των φορολογουμένων.

Επειδή η πρόθεση του Νομοθέτη του Νόμου 4254/2014 - για τη διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών, που έχουν δημιουργήσει οι ασφαλισμένοι σε όλα τα Ταμεία, με τις όποιες επιστροφές (φόρου ή ΦΠΑ) - ήταν να ενισχύσει τα «κουρεμένα» ασφαλιστικά ταμεία και να καταπολεμήσει την εισφοροδιαφυγή και όχι να τιμωρήσει τους αγρότες και τους συνεπείς φορολογουμένους,

Επειδή είναι παράδοξο, αν όχι παράλογο, να κατατίθεται η ευνοϊκή ρύθμιση για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών σε 72 και 100 δόσεις και την ίδια στιγμή να τους παρακρατάται προκαταβολικά και εφάπαξ, ο φετινός φουσκωμένος ΕΝΦΙΑ,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Θα σταματήσετε την παρακράτηση του συνόλου του ΕΝΦΙΑ από τη διαδικασία συμψηφισμού των επιστροφών ΦΠΑ, εισοδήματος και κάθε λογής επιδόματος και ενίσχυσης και θα επιστρέψετε τα χρήματα, που παρακρατήθηκαν από τους δικαιούχους μέχρι σήμερα;»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις