Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Έδρα στην Αχαϊα υπολογίζουν ότι θα εκλέξουν "Ποτάμι" και ΠΑΣΟΚ

Έδρα στην Αχαϊα υπολογίζουν ότι θα εκλέξ...

Οι υπολογισμοί των κομματικών επιτελείων

Μπορεί όλοι να ξορκίζουν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αλλά στην πολιτική πιάτσα είναι πια κοινό μυστικό ότι οι βουλευτές δεν έχουν άλλη συζήτηση από το πώς θα επιτύχουν την επανεκλογή τους.

Ετσι, άλλωστε, εξηγείται η καθημερινή πλέον παρουσία τους ακόμη και σε κανάλια μικρότερης τηλεθέασης, τα άρθρα που γράφουν επί παντός του επιστητού στις εφημερίδες, αλλά και ένας οργασμός παράπλευρων εργασιών που έχει υπογείως αρχίσει και μυρίζουν εκλογές. Από έρευνες δημοτικότητας που κρυφίως αναθέτουν κάποιοι υποψήφιοι σε δημοσκοπικές εταιρείες, μέχρι συντροφικά μαχαιρώματα που όλοι γνωρίζουν ότι υποκρύπτονται πίσω από τάχα πολιτικές διαφοροποιήσεις υπουργών οι οποίοι όλως τυχαίως κατεβαίνουν στην ίδια περιφέρεια, γράφει στην Καθημερινή ο Κωνσταντίνος Ζούλας.

Η εκλογολογία εξηγεί, βέβαια, και τις καθημερινές εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς όλοι οι «παίκτες» διαβλέπουν την πιθανότητα μόνον ένα κόμμα να επιβιώσει. Το «Ποτάμι» ανακοίνωσε αιφνιδίως ομάδα 51 στελεχών που δυνάμει είναι οι υποψήφιοι βουλευτές του σε μια εμφανή προσπάθεια του κ.Θεοδωράκη να εκμεταλλευτεί τον νέο εσωτερικό σπαραγμό του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Σπ. Λυκούδης δημοσιοποίησε τον πολιτικό χώρο «Μεταρρυθμιστές» με προφανή του στόχο να επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στη ΔΗΜΑΡ.

Για να καταλάβει κανείς σε αριθμούς τις τεκτονικές αλλαγές που θα συμβούν και στα μεγάλα κόμματα αν τα δημοσκοπικά ποσοστά επαληθευθούν αρκεί τούτο: Αν η Ν.Δ. έρθει δεύτερη με ένα ποσοστό της τάξεως του 26% (από 29% το 2012) θα μείνει μόλις με 72 βουλευτές (από 129 που εξέλεξε προ διετίας), ενώ αντιθέτως λόγω του μπόνους των 50 εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα π.χ. 32% θα αυξήσει για πρώτη φορά τους βουλευτές του σε 140 από 71. Σημειωτέον δε πως ακόμη και στην Κουμουνδούρου αδυνατούν να προβλέψουν ποιοι ακριβώς θα είναι οι επιπλέον αυτοί 70 βουλευτές, καθώς ακόμη και στις δημοτικές εκλογές απεδείχθη περίτρανα ότι σε πάμπολλες περιπτώσεις ο στενός κομματικός πυρήνας του κ. Τσίπρα όχι μόνον δεν κατόρθωσε να επιβάλει τις επιλογές του, αλλά ούτε καν να προβλέψει τις βουλές του εκλογικού σώματος.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο επίσης ότι στα κομματικά επιτελεία κυκλοφορούν μέχρι και λίστες με προβλέψεις για το πού θα εκλέξουν τις έδρες τους αναλόγως των δυνάμεων που κατέγραψαν στις ευρωεκλογές και των νέων δημοσκοπικών τους ποσοστών.

Ετσι αν το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, υποχωρήσει στο 5%, στη Χαρ. Τρικούπη ήδη ξέρουν ότι το κόμμα τους θα μείνει με 14 βουλευτές όπως και τις περιοχές που αυτοί θα εκλεγούν (2 στη Β΄ Αθήνας και από 1 στο Επικρατείας, στην Α΄ Αθήνας, στην Αττική, στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, στην Αχαΐα, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, στην Αιτωλοακαρνανία, στις Σέρρες, στην Εύβοια και στα Δωδεκάνησα).

Αντιστοίχως, αν το «Ποτάμι» κατορθώσει να φτάσει στο 9%, οι ίδιες λίστες καταγράφουν ότι ο κ. Θεοδωράκης μπορεί να εκλέξει ακόμη και 25 βουλευτές (5 στη Β΄ Αθήνας, 2 στην Αττική και την Α΄ Θεσσαλονίκης και από 1 στα ψηφοδέλτια Επικρατείας, Α΄ Αθήνας, Β΄ Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λάρισας, Α΄ και Β΄ Πειραιώς, Σερρών, Μαγνησίας, Ιωαννίνων, Δωδεκανήσων, Κοζάνης, Χανίων, Αργολίδας και Ξάνθης).

Είναι αυτονόητο, τέλος, ότι τα εκλογικά σενάρια αποτελούν το μόνο θέμα συζήτησης και στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ αλλά και των ανεξαρτήτων που γνωρίζουν πόσο δύσκολη είναι η επανεκλογή τους, εξ ου και θεωρούνται οι πλέον ευάλωτοι ως προς τη στάση που τελικά θα τηρήσουν στη διαδοχή του Κ. Παπούλια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις