Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Η Standard & Poor’s για την οικονομία της Ευρωζώνης

Η Standard & Poor’s για την οικονομί...

Τι λέει για την Ελλάδα και την κρίση χρέους

Ηχηρό καμπανάκι για την οικονομία της ευρωζώνης, χτυπά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αξιολόγησης Standard & Poor's επισημαίνοντας ότι έρχεται μια περίοδος χαμηλής ανάπτυξης.«Εκτιμούμε ότι η ευρωζώνη εισέρχεται σε μία πεισματική φάση χαμηλής ανάπτυξης καθώς συνεχίζεται η απομόχλευση και η παγκόσμια οικονομία αποδυναμώνεται», αναφέρουν οι αναλυτές και ζητούν συνδυασμό της νομισματικής πολιτικής με μεταρρυθμίσεις.«Η νομισματική πολιτική μπορεί να βοηθήσει για να σταθεροποιηθούν οι οικονομίες βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορεί να είναι αντιπαραγωγική μακροπρόθεσμα εάν οδηγήσει σε εφησυχασμό της πολιτικής», όπως σημειώνουν.

Η Standard & Poor's βλέπει την κρίση της ευρωζώνης να εισέρχεται σε μια νέα φάση και όπως τονίζει μπορεί τα χειρότερα να πέρασαν, ωστόσο απομένει ακόμη σκληρή δουλειά για να κλείσουν οι εκκρεμότητες. Αναφέρεται στα πρόσφατα γεγονότα με την πτώση των χρηματιστηρίων. «Τα πρόσφατα γεγονότα μας δείχνουν πως η εκτίμησή μας πριν από ένα χρόνο, έχει σε μεγάλο βαθμό επικυρωθεί. Πραγματικά, πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», τονίζει ο αναλυτής του οίκου, Moritz Kraemer.

Αναφέρει ακόμη ότι οι πρόσφατες αξιολογήσεις των χωρών, «υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη πεποίθησή μας ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν είχαν ποτέ επιλυθεί πλήρως. Αναθεωρήσαμε το outlook για τη γαλλική οικονομία σε negative ξανά στις 14 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια ημέρα υποβαθμίσαμε την αξιολόγηση της Φινλανδίας σε ΑΑ+, αφήνοντας μόνο τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο με ΑΑΑ στην ευρωζώνη. Το 2006 οι χώρες με ΑΑΑ ήταν οκτώ».Υποστηρίζει ότι ενώ ο αριθμός των θετικών και αρνητικών outlook στις κρατικές αξιολογήσεις που αποδίδει στα κράτη της ευρωζώνης είναι ευρέως ισορροπημένος, «το ΑΕΠ εκείνων με θετικό outlook αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 3% του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης. Αυτές με αρνητικό outlook αντιστοιχούν σε σχεδόν 40%».Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά στην Ελλάδα. «Όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, θεωρούμε ότι ένα από τα κύρια εμπόδια για μια πιο ισχυρή ανάκαμψη, είναι η υψηλή συσσώρευση χρέους. Η πρόσφατη επιβράδυνση δεν θα πρέπει λοιπόν να θεωρείται αναπάντεχη. Το κρατικό χρέος βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης και συζητιέται σε πολιτικούς κύκλους, αλλά το χρέος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών είναι εξίσου σημαντικό. Αφήνοντας την Ελλάδα εκτός, λέμε ξανά ότι οι αιτίες της κρίσης στην ευρωζώνη δεν ήταν οι δημόσιες σπατάλες και η έκρηξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Η αιτία ήταν ο υπερβολικός δανεισμός του ιδιωτικού τομέα από εξωτερικές πηγές».Μόνο όταν επιστρέψουν τα επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους ξανά στα κατάλληλα επίπεδα, θα επιστρέψει η ζήτηση και η ανάπτυξη, εκτιμά ο Kraemer. Με τη σταθεροποίηση των μακροοικονομικών συνθηκών, η νομισματική και δημοσιονομική διευκόλυνση μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ενίσχυση των μίκρο-οικονομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες υποστηρίζουν πραγματικά τις βιώσιμες πηγές ανάπτυξης και ευημερίας.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν προσαρμογές στο φορολογικό κώδικα, τους θεσμούς της αγοράς εργασίας, τον ανταγωνισμό σε προστατευόμενους κλάδους, τη μείωση της γραφειοκρατίας, μεταξύ άλλων.
«Καμία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΚΤ ή της Κομισιόν. Αυτές οι ευθύνες ανήκουν στα εθνικά κοινοβούλια και ως εκ τούτου απαιτούν εθνική ηγεσία»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά