Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

"Τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες προς τα Ταμεία η νέα ρύθμιση" σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση

"Τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέ...

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να φθάνουν τα 11,32 δισ. ευρώ

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία να φθάνουν τα 11,32 δισ. ευρώ, ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης, ξεκαθάρισε ότι η νέα «μεγάλη και πολύ γενναία» ρύθμιση είναι η τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες. Όπως είπε σε αυτή μπορεί να ενταχθεί το 99,7% των οφειλετών. Ανοίγει ένα παράθυρο για πέντε μήνες, τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση προϋποθέτει εξόφληση των τρεχουσών εισφορών, όρος για τον οποίο υπάρχουν αντιδράσεις.

Πάντως, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι ούτε αυτή η ρύθμιση μπορεί να τηρηθεί από τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, καθώς δεν επιλύει τη βασική αδύνατη εξίσωση συσσώρευσης οφειλών υπό καθεστώς αναιμικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, μιλώντας στη Βουλή για τη νέα ρύθμιση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών (99,7%) στα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν, από 1ης Νοεμβρίου, να ενταχθούν στη νέα μεγάλη και πολύ γενναία ρύθμιση. 

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία φθάνει τα 11.318.922.995 ευρώ.

Από αυτά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με βάση το «κατώφλι» του 1 εκατ. ευρώ μπορούν να ενταχθούν από την 1η Νοεμβρίου στη ρύθμιση που ψηφίζεται σήμερα, Παρασκευή, 215.739 αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές, ενώ μόλις 858 επιχειρήσεις υπάρχουν με οφειλές στο ΙΚΑ.

Ο κ. Βρούτσης μάλιστα υπενθύμισε ότι από τη χαρτογράφηση που έγινε, το 84% αφορά οφειλές πριν το 2009, από την περίοδο δηλαδή της ευημερίας.

Ακόμη, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι γίνεται επίσης μια πολύ γενναία προσαρμογή όσον αφορά τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, που ξεκινούν από το 100% και φτάνουν στο 80% και 20% επιπλέον σε εκείνους που οφείλουν κάτω από 15.000 ευρώ. 

Γι' αυτούς, υπάρχει ειδικό πλαίσιο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα των 100 δόσεων και των 50 ευρώ κατ' ελάχιστο, σε μηναία καταβολή. Ακόμη μειώνεται δραστικά το επιτόκιο, από 8,5% στο 4,56%.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε με τρόπο κατηγορηματικό ότι, με τη ρύθμιση αυτή, ανοίγει ένα παράθυρο για πέντε μήνες, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους οφειλέτες ότι μετά το διάστημα αυτό δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Θα ισχύσει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και θα γίνει ανακεφαλαίωση των προστίμων και των προσαυξήσεων. 

Ως θεμελιακό στοιχείο της ρύθμισης και όσων ρυθμίσεων έγιναν στο παρελθόν, ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε πως πρέπει να πληρώνονται οι τρέχουσες εισφορές.

Απαντώντας στην κριτική ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά να μην πληρώνονται τρέχουσες εισφορές, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε πως δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο υπόδειγμα λειτουργίας τέτοιων πρωτοβουλιών που λύνουν προβλήματα χρεών που να μην περιλαμβάνουν την καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεων. 

«Αυτό σημαίνει ή ότι παίρνετε το βραβείο άγνοιας ή ανευθυνότητας. Διαλέξτε» είπε, απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησε να ασκεί τα δικαιώματα της με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, διότι «αν δεν μπει αυτή η υποχρέωση στη ρύθμιση, 2.560.000 συνταξιούχοι δεν θα πάρουν σύνταξη».

Απαντώντας δε στην κριτική της Αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης εκ μέρους της κυβέρνησης να φέρει τη ρύθμιση αυτή, ο υπουργός Εργασίας αντέτεινε πως, αντιθέτως, αυτός είναι ο κατάλληλος χρόνος ισχύος της ρύθμισης, «τώρα που η οικονομία κάνει τη στροφή από την ύφεση στην ανάπτυξη» και «πρέπει να τεθεί η διαχωριστική γραμμή στο χθες και το αύριο».

Επίσης, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε τη Βουλή ότι περιλαμβάνεται ρύθμιση για 97.600 δανειολήπτες της παλιάς Εργατικής Κατοικίας, καθώς και μια δέσμη διασταυρώσεων και συμψηφισμών μεταξύ φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

«Τώρα που αφήνουμε πίσω το παρελθόν των κακών νοοτροπιών, βάζουμε τελεία και κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, περνώντας από την ύφεση στην ανάπτυξη, θέλουμε να είμαστε μαζί, όλοι οι Έλληνες» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας στην ομιλία του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις