Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

To Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 η έναρξη του Re - culture III στην Πάτρα, σε Αγορά Αργύρη και Σκαγιοπούλειο

To Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 η έναρξη του...

Στο πλαίσιο του σημαντικού αυτού εικαστικού φεστιβάλ θα λειτουργήσουν και εκπαιδευτικά προγράμματα

Όπως έχει ξαναγράψει το thebest.gr, το 3ο Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας - RE-culture III που διοργανώνει η Art in Progress, όπου πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής, είναι ο γνωστός εικαστικός δημιουργός Κλεομένης Κωστόπουλος, θα πραγματοποιηθεί φέτος με γενικό τίτλο «Διακινδύνευση – Risk», από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 28 Δεκεμβρίου 2014, σε δύο χώρους στην Πάτρα, στο Σκαγιοπούλειο Κέντρο και στην Αγορά Αργύρη.

Η Art in Progress που αποτελεί αστική Μη κερδοσκοπική εταιρία με αντικείμενο τον πολιτισμό και εδρεύει στην Πάτρα, διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά το Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Re – Culture.

Η Art in Progress ειδικεύεται στην υλοποίηση εικαστικών, διατομεακών καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων με κύριο στόχο τη μεσολάβηση της σύγχρονης τέχνης και της εικαστικής δημιουργίας στους πολίτες, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις ουσιαστικής πολιτισμικής αναβάθμισης της πόλης.

Μία από τις σημαντικότερες δομές της Art in Progress αφορά τη διοργάνωση του Διεθνούς Εικαστικού Φεστιβάλ Πάτρας με την επωνυμία RE-culture. Η διοργάνωση συμβάλλει στην προβολή, την ανάπτυξη και την ανάδειξη της Σύγχρονης Τέχνης όχι μόνο στην Πάτρα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το 3ο Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας RE-culture έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟΑ.), του Πανεπιστημίου Πατρών και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Συνεργάζεται και υποστηρίζεται επίσημα από το the Office for Contemporary Art Norway (OCA), την Γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα, το Pro Helvetia Swiss Arts Council, τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, τη Σουηδική και την Νορβηγική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Το RE-culture III πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το "Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αχαΐας – Σκαγιοπούλειο" του Κέντρου κοινωνικής πρόνοιας περιφέρειας δυτικής Ελλάδας (Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) και την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας.

Σύμφωνα με την επίσημη πρόσκληση της εικαστικής διοργάνωσης, τα εγκαίνια του RE-culture ΙΙΙ θα γίνουν το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 στις 18:30 στην Αγορά Αργύρη (το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς και παρουσίαση του βίντεο προετοιμασίας του εικαστικού φεστιβάλ, η φήμη του οποίου ήδη έχει φτάσει και στην Αθήνα και το εξωτερικό) και θα ολοκληρωθούν στο Σκαγιοπούλειο Κέντρο με την παρουσίαση παράλληλων δράσεων και ανοιχτής συναυλίας της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων "Θανάσης Τσιπινάκης" του Δήμου Πατρέων με έργα σύγχρονων δημιουργών και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Βάγιας Ζεππάτου.

Η Art in Progress στην προσπάθεια ανεύρεσης νέων συνεργασιών και ενσωμάτωσης καινοτόμων καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών από ολόκληρη τη χώρα και το εξωτερικό, είναι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσει ένα ανανεωμένο πολυθεματικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα ενσωματωθεί στο φετινό RE-culture.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της φετινής έκθεσης, των παράλληλων δράσεων καθώς και των νέων θεματικών τομέων του RE-culture ΙΙΙ.

Διεθνής εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης RE-culture ΙΙΙ

Η φετινή διεθνής εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης θα φιλοξενήσει 12 επιμέλειες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 150 καλλιτέχνες και περισσότερα από 250 έργα σύγχρονης τέχνης από όλο τον κόσμο.

Οι καλλιτεχνικές αποστολές που θα συμμετέχουν φέτος στο RE-culture ΙΙΙ προέρχονται από την Αγγλία, την Ελβετία, την Ελλάδα, την Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Νορβηγία και την Σουηδία,.

Οι επιμελητές που θα εργαστούν στη φετινή έκθεση είναι: η Αθανασοπούλου Κατερίνα, Athens Video Dance Project, ο Bloch Giorgio, η Cerullo Angela, η Hartmann Julia, η Δρ. Κοντελετζίδου Δωροθέα, ο Κωστόπουλος Κλεομένης, η Παπαδοπούλου Γιούλα, η Peacock Sarah, ο Ποδιάς Νίκος, η Σταυράκη Μαργαρίτα, ο Σταφυλάκης Κωστής, ο Τζάνερης Γιώργος, η Τσαχρέλια Ειρήνη, και η Τσότρα Γιώτα. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την εξαιρετική τους εργασία.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φετινό RE-culture είναι οι:

Adam Butcher, Adam Forrester, Agullo and Siniarska, Alan Warburton, Alexander Whitley, Ana Cembrero Coca & Jorge Piquer Rodriguez, Ana Cembrero & Χαμηλοθώρη Λία, Antonio Torres & Michael Loverich, Araceli Lemos, Bakkeslett Eva, Barnaby Barford, Beat Lippert, Boris Eldagsen, Chi-Yu Liao, Christina Gangos, Christine Sun Kim & Thomas Benno Mader, Dawn Nilo, Don Lawrence, Dorotea Saykaly, Duncan McDowall, Feargal Cunningham, Gina Folly, Giorgio Bloch & Angela Cerullo, Greta Alfaro, Jan Brand, Jef le Bars, Jey Mal, Jo Graell, Jonathan Hodgson, Jørund Aase Falkenberg and Kristin Holand, Laurence Yadi & Nicolas Cantillon, Lena Kiss, Lennart Berggren, Marianne Darlén Solhaugstrand, Mark Nieuwenhuis, Miguel Andrés, Miki Ambrozy, Miloushka Bokma, Motomichi Nakamura, Muhammad Taymour & Nouran Sherif, Nicolas Kerksieck, Nina Hebting, Paul Taylor, Pawel Wojtasik, Petra Freeman, Philippe Saire, Regis Golay, Renata Ferraz & Hugo Meijer, Run Wrake, Sabine Schründer, Saltator Dance Company, Samantha Dillehay, Sarah Cox, Stephen Irwin, Stuart Hilton, Tanja Thorjussen, Thale Fastvold, Tim Macmillan, Vera Hoffmann, Wang Ramirez, Yolanda Esther Bürgi, Αγγελή Ηώ, Αγγέλου Ελένη, Αθανασοπούλου Κατερίνα, Ακριθάκης Αλέξης, Αλεξίου Ειρήνη, Αναστασάκος Μανώλης, Αποστόλου Ευγενία, Ασαργιωτάκη Καλλιόπη, Βασιλακάκης Βασίλης, Βενέτης Χρήστος, Βενετόπουλος Μπάμπης, Βλαχάκη Μαριλίτσα, Γιαννικοπούλου Στρατηγούλα, Δασκαλάκης Στέφανος, Εγγονόπουλος Νίκος, Ζερβάκη Ντιάνα, Ζογγολόπουλος Γιώργος, Ηλιάκης Μάριος - Σέργιος, Καρράς Ηλίας, Κατσαδιώτης Χριστόφορος, Κατσάγγελος Γιώργος, Κατσιπάνος Θεόφιλος, Καφίδα Ιωάννα, Κερεστετζής Κωνσταντίνος, Κοντογιαννοπούλου Λήδα, Κοσμαδάκη Μαρία, Κουρσάρης Σπύρος, Κούσιος Χάρης, Κουτσούμπας Δημήτρης, Κρυσταλλά Ασπασία, Κυριακόπουλος Νίκος, Κυριτσόπουλος Αλέξης, Λάππας Γιώργος, Λεβίδης Αλέκος, Λίτη Αφροδίτη, Λόλης Ανδρέας, Λύρα Ελένη, Μακρής Θανάσης, Μανουσάκης Μιχάλης, Μαντζαβίνος Τάσος, Μαυρίδης Έκτωρ, Μισούρας Τάσος, Μίσσιου Λουίζα, Μόραλης Γιάννης, Μοσχοβίτης Χαράλαμπος, Μπήτσικας Ξενοφών, Μπίσυλλα Νίκη, Μπιτσάκης Εμμανουήλ, Μπέμπη Λίνα, Μπέλλου Ράνια, Μποκόρος Χρήστος, Μπότσογλου Χρόνης, Μπουρίκα Μαρία, Νικολάου Νίκος, Νομίδου Βάλλυ, Ντόνεφ Αντώνης, Ξιφαρά Ιόλη, Πανονίδου Ελπίδα, Παπαδοπούλου Γιούλα, Παπαηλιάκης Ηλίας, Παπαϊωάννου Κλειώ - Αναστασία, Παπακώστας Αχιλλέας, Παπαμιχαλόπουλος Κωνσταντίνος, Παπανικολάου Βασίλης, Παπανικολάου Κώστας, Παπατριανταφυλλόπουλος Κώστας, Παυλόπουλος Τάσος, Πιάτου Άννα, Πίντζου Σοφία, Πλέσσας Κώστας, Ρόρρης Γιώργος, Ρουμελιώτη Ναταλία, Σακαγιάν Εδουάρδος, Σαχίνης Χριστόπουλος, Στάβερης Αντώνης, Σταυράκη Μαργαρίτα, Στυλιανίδου Βασιλεία, Τάκις (Παναγιώτης Βασιλάκης), Τάταρης Δημήτρης, Τέτσης Παναγιώτης, Τσακάλη Άννα Μαρία, Τσακίρης Γιώργος, Τσαχρέλια Δήμητρα, Τσότρα Γιώτα, Τσουμπλέκας Δημήτρης, Φασιανός Αλέκος, Φειδάκης Πάνος, Φιλοπούλου Μαρία, Χανδέλης Στέφανος, Χανδρής Παντελής, Χάνης Ανδρέας, Χαντζόπουλος Δημήτρης, Χατζηανδρέου Μαρία, Ψυχοπαίδης Γιάννης.

Οι ώρες λειτουργίας των χώρων θα είναι καθημερινά στην Αγορά Αργύρη, Αγίου Ανδρέου 14: 9:00 - 21:00, στο Σκαγιοπούλειο Κέντρο, Σολωμού και Ιεροθέου: 9:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00.

*Ήδη διοργανώθηκε το 1o Street Art Festival Πάτρας στις 11-12 και 18-19 Οκτωβρίου 2014, η ιδέα του οποίου γεννήθηκε στην Πάτρα με σκοπό να προωθήσει την τέχνη και τις τεχνικές των εναλλακτικών μορφών πολιτισμού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιτεχνική παρέμβαση στο αστικό τοπίο.

Επρόκειτο για νέα θεματική του RE-culture, ένα διατομεακό καλλιτεχνικό project δρόμου που αποτυπώνει τη σκέψη και την επιθυμία των σύγχρονων καλλιτεχνών για άμεση επικοινωνία με την πόλη καθώς και την αναγκαιότητα για οικειοποίηση του δημόσιου χώρου.

Παρουσιάζοντας μεγάλες ελληνικές Συλλογές.

Αποτελεί νέα προσπάθεια της Art in Progress να φέρει σε επαφή την τοπική κοινωνία και την υπόλοιπη χώρα με σημαντικές ελληνικές συλλογές σύγχρονης Τέχνης. Αναπληρώνοντας την κρατική αδυναμία για πολιτισμική παιδεία οι ιδιωτικές συλλογές αποτελούν μία όαση πληροφοριών και επιμόρφωσης. Είναι η σημαντικότερη διαμεσολάβηση του έργου των ελλήνων καλλιτεχνών στην ευρύτερη κοινωνία.

Στο Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα θα παρουσιαστεί φέτος μέρος της σημαντικότερης ίσως συλλογής σύγχρονης ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής και γλυπτικής στη χώρα: η συλλογή του Σωτήρη Φέλιου. Η παρουσίαση της συλλογής στην Πάτρα απαρτίζεται από 159 έργα σε επιμέλεια του Κλεομένη Κωστόπουλου και θα είναι μία ευκαιρία για τους φιλότεχνους ολόκληρης της χώρας να γνωρίσουν από κοντά τη μοναδική κληρονομιά σύγχρονων ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών.

Παρουσίαση πρωτοποριακών φεστιβάλ από την υπόλοιπη χώρα.

Για πρώτη φορά στο φετινό RE-culture θα παρουσιαστούν καινοτόμες καλλιτεχνικές δράσεις από την υπόλοιπη χώρα. Ο στόχος της πρωτοβουλίας αυτής από την Art in Progress αποτελεί την εκκίνηση ενός δικτύου επικοινωνίας, ανταλλαγής και ανάδειξης παρόμοιων αξιόλογων προσπαθειών στην Ελλάδα.

Στο φετινό RE-culture θα παρουσιαστεί το έργο δύο πολύ σημαντικών Φεστιβάλ της χώρας:

Video Art Festival ΜΗΔΕΝ από την Καλαμάτα.

Το Φεστιβάλ Μηδέν είναι το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ βιντεοτέχνης που πραγματοποιείται σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, είναι μια ανεξάρτητη ετήσια διοργάνωση για τη βιντεοτέχνη και τα νέα μέσα, που έχει σαν βάση την Καλαμάτα. Το φεστιβάλ οργανώνει και διαχειρίζεται μια ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών με κοινό πεδίο δράσης την τέχνη του βίντεο.

ATHENS VIDEO DANCE PROJECT από την Αθήνα.

Το Athens VIDEO DANCE PROJECT είναι το ετήσιο φεστιβάλ videodance που πραγματοποιείται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Από το 2010 προσελκύει σύντομα έργα videodance διαφόρων ειδών: ταινίες χορού, ντοκιμαντέρ, προβολές φωτογραφιών χορού, παραστάσεις χορού, performances και εγκαταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει χώρο σε κάθε υβριδικό, διαδραστικό, τεχνολογικό project με βασικό πεδίο πειραματισμού την ανάπτυξη του καλλιτεχνικού διαλόγου ανάμεσα στον χορό και τις άλλες μορφές τέχνης.

Εκπαιδευτικά προγράμματα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο RE-culture θα είναι διατομεακά και βιωματικά. Κάθε Σαββατοκύριακο η Αγορά Αργύρη θα μεταμορφώνεται σε ένα πρωτοποριακό πολιτισμικό εκπαιδευτήριο επιμόρφωσης των παιδιών, των νέων, των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων και όλων των πολιτών. Όπως σε κάθε RE-culture έτσι και φέτος δίνεται ιδιαίτερη βάση στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και φέτος στην εκπαίδευση των παιδιών που φιλοξενούνται στις δυο Μονάδες (Αρρένων και Θηλέων) του «Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Αχαΐας - Σκαγιοπούλειο». Θα αποτελέσει το πλουσιότερο και πιο αξιόπιστο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εργαστηρίων στην πόλη. Έμπειροι και σημαντικοί επαγγελματίες καλλιτέχνες από ολόκληρη την χώρα θα συμμετέχουν αφιλοκερδώς με γνώμονα την σωστή καλλιτεχνική εκπαίδευση στους συμμετέχοντες.

Τα εργαστήρια θα προέρχονται από τους χώρους των εικαστικών, του animation, του θεάτρου, του χορού, του art therapy, του τσίρκου, της κίνησης, της σκηνογραφίας-ενδυματολογίας, του κουκλοθέατρου κ.α.

Οι καλλιτέχνες / εκπαιδευτές που συμμετέχουν στο φετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του RE-culture είναι οι: Αθανασοπούλου Κατερίνα (Καλλιτέχνης - ειδική σύμβουλος Animator καθηγήτρια στο Lon­don College of Communication), Αντωνοπούλου Τιτή (Καθηγήτρια Σύγχρονου Χορού - Χορεύτρια), Ατματζίδη Ειρήνη (Καθηγήτρια Χορού), Γύρα Αντιγόνη (Χορογράφος - Καλλιτέχνης - Διευθύντρια Κινητήρα), Γαλάνη Μάρω (Χορογράφος - καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Πάτρας), Δημητροπούλου Εύη (Σκηνοθέτης - Ηθοποιός - Εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής), Δημητρίου Ανδρομάχη (Φιλόλογος), Ευθυμίου Τζίμης (Εικαστικός - Εκπαιδευτικός), Kακουδάκη Τζωρτζίνα (Σκηνοθέτης - Θεατρολόγος), Κυριακίδης Νίκος (Ηθοποιός - Συγγραφέας), Λώλη Ειρήνη (Δασκάλα χορού - Hypnosis Practitioner) Μαλταμπέ Μαρία (Ηθοποιός - Εκπαιδευτικός), Μαρκόπουλος Στάθης (Κουκλοθέατρο), Μαχαιριανάκη Άννα (Σκηνογράφος - Ενδυματολόγος - Παιδαγωγός Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης), Μυλώνης Κων/νος (Ηθοποιός - Εκπαιδευτικός), Σιδηροπούλου Δέσποινα (Ηθοποιός-Σκηνοθέτης), Σταυρίδου Ελισάβετ (Ηθοποιός - Θεατρολόγος), Τσιάμης Δημήτρης (Σκηνοθέτης - Ηθοποιός), Τσιρτσώνη Ζένια (Κοινωνική Λειτουργός - Εικαστική Θεραπεύτρια), Τσουραμάνη Ειρήνη (Θεατρολόγος - Θεατροπαιδαγωγός), Χαραλάμπους Μαίρη (Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας - Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια), X-SALTIBAGOS (Κουκλοθέατρο και Θέατρο Δρόμου).

Την κύρια επιμέλεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρότεινε η Ελπίδα Πανονίδου.

Ξεναγήσεις

Φέτος στο RE-culture ΙΙΙ δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτισμική εκπαίδευση των μαθητών δημιουργώντας ειδικά διαμορφωμένες σχολικές ξεναγήσεις της διεθνούς έκθεσης.

Οι ξεναγήσεις για τα σχολεία θα είναι καθημερινές και στους δύο εκθεσιακούς χώρους τις ώρες 9:00 - 9:45, 10:00 - 10:45, 11:00 - 11:45.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με το σχολείο ή την τάξη τους στο πρόγραμμα σχολικών ξεναγήσεων μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά από 9:00 με 14:00, στο τηλέφωνο 6978884237.

Θα υπάρχει και ξεχωριστό πρόγραμμα ξεναγήσεων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture