Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Θύματα της κλιματικής αλλαγής και οι...κατσίκες

Θύματα της κλιματικής αλλαγής και οι...κατσίκες

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως το φαινόμενο αυτό αποτελεί σημαντική ένδειξη των γρήγορων και δυσμενών συνεπειών

Οι κατσίκες συρρικνώνονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντούραμ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Τομ Μέισον, συγκεκριμένα οι κατσίκες των Άλπεων ζυγίζουν πλέον περίπου 25 τοις εκατό λιγότερο σε σχέση με ζώα της ίδιας ηλικίας τη δεκαετία του 1980. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως το φαινόμενο αυτό αποτελεί σημαντική ένδειξη των γρήγορων και δυσμενών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα ζώα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιδράσεις των μεταβολών της θερμοκρασίας στο σωματικό μέγεθος του είδους αλπικής κατσίκας σαμουά για μία περίοδο τριάντα ετών, και με έκπληξη διαπίστωσαν τη σημαντική μείωση της μάζας τους.

Τα τελευταία χρόνια παρόμοιες μειώσεις στη μάζα σώματος έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα είδη ζώων, όμως οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως η ταχύτητα και η έκταση της συγκεκριμένης μείωσης δεν έχει προηγούμενο.

«Οι μειώσεις του μεγέθους του σώματος έχουν συνδεθεί προηγουμένως με την κλιματική αλλαγή και έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν σε αρκετά ψάρια, πτηνά και θηλαστικά. Ωστόσο οι αλλαγές που παρατηρούμε σε αυτό το είδος είναι πραγματικά εκπληκτικές», δήλωσε ο Μέισον.

«Οι συνέπειες στο βάρος των κατσικών αυτών ενδεχομένως θα προκαλέσει πολύ σημαντικά προβλήματα για την επιβίωση του πληθυσμού τους», πρόσθεσε.

Η περιοχή που φιλοξενεί τις συγκεκριμένες κατσίκες βρίσκεται στις ιταλικές Άλπεις και η μέση θερμοκρασία της αυξήθηκε κατά τρεις με τέσσερις βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια που κάλυψε η μελέτη.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τη συμπεριφορά των κατσικών, οι οποίες λόγω της ζέστης αφιερώνουν περισσότερη ώρα για ξεκούραση και λιγότερη για αναζήτηση τροφής, γεγονός που αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για το μέγεθός τους.

«Αν η κλιματική αλλαγή δημιουργήσει παρόμοια προβλήματα στη συμπεριφορά και τη μάζα ζώων σε κτηνοτροφικές μονάδες, τότε ενδέχεται να προκύψουν απρόβλεπτες συνέπειες στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή στο μέλλον», δήλωσε ο Στίβεν Γουίλις, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being