Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα - Η "Αμελί" Οντρί Τοτού πρωταγωνιστεί στο φιλμ "Μία Γαλλίδα στο Μανχάταν" που θα προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη

Πάτρα - Η "Αμελί" Οντρί Τοτού ...

Αυτή τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014 σε 3 προβολές

Με εντυπωσιακή προσέλευση θεατών και ιδιαίτερο ενθουσιασμό έχουν ξεκινήσει οι προβολές του 1ου κύκλου της νέας χειμερινής περιόδου της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας στην αίθουσα 3 των Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε στην Ακτή Δυμαίων.

Για παράδειγμα στην 2η ταινία που προβλήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2014, τον «Γερμανό Γιατρό» που ήταν βασισμένη σε αληθινά πρόσωπα και περιστατικά, στην βραδινή προβολή δεν είχαν γεμίσει μόνο όλα τα καθίσματα μέχρι και τις πρώτες σειρές αλλά και τα σκαλάκια ενώ ανάλογη σχεδόν ήταν η προσέλευση των σινεφίλ και την περασμένη Δευτέρα στο θρυλικό μιούζικαλ του Τζιν Κέλι «Τραγουδώντας στην βροχή».

Η συνέχεια των προβολών της Λέσχης θα δοθεί αυτή την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014 με την ταινία «Μία Γαλλίδα στο Μανχάταν – Casse Tete Chinois» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σεντρίκ Κλαπίς.

Ηθοποιοί: Ρομέν Ντιρίς, Οντρέ Τοτού, Σεσίλ ντε Φρανς, Κέλι Ράιλι.

Φωτογραφία: Νατάσα Μπρερ

Μοντάζ: Αν Σοφί Μπιόν

Μουσική: Κριστόφ Μινκ

Χώρα: Γαλλία, ΗΠΑ (Έγχρωμη)

Διάρκεια: 117΄

Πρώτη προβολή: Ώρα 6.00 μ.μ.

Δεύτερη προβολή: Ώρα 8.15 μ.μ.

Τρίτη προβολή: Ώρα 10.30 μ.μ.

Διακρίσεις:

- Διεθνές Φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο 2014, Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ταινίας.

- Βραβεία Cesar 2014, Υποψήφιο για Cesar Μουσικής.

Χωρισμένος πλέον από τη Γουέντι, η οποία έχει πάρειτα δύο παιδιά τους στη Νέα Υόρκη, ο Ξαβιέ μετακομίζει από το Παρίσι στο Μανχάταν, όπου αναζητά σπίτι, προσπαθεί να τελειώσει το μυθιστόρημά του και να υποδεχτεί το νεογέννητο παιδί της λεσβίας φίλης του Ιζαμπέλ, του οποίου είναι πατέρας!

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις μέσα από τα μάτια αλλά και τα αυτοσαρκαστικά σχόλια του Ξαβιέ, μεταφερόμαστε κι εμείς αφενός σε ένα χαοτικό, αλλά ολοζώντανο Μανχάταν και αφετέρου στη ζωή ενός σύγχρονου σαραντάρη, στον οποίο μοιάζουν όλα με κινέζικο παζλ (ο πρωτότυπος τίτλος του φιλμ). Ο Σεντρίκ Κλαπίς («Όταν Λείπει η Γάτα») τα τακτοποιεί με χαριτωμένο, αεράτο στιλ, σε μια φρέσκια ρομαντική κομεντί που ολοκληρώνει τη διαδρομή ζωής των ηρώων του «Euroflirt».

Ο σκηνοθέτης των «Euroflirt» και «Ρώσικες Κούκλες» ολοκληρώνει την ιστορία των δύο προηγούμενων ταινιών, επιστρατεύοντας για ακόμη μια φορά τον Ρομέν Ντουρί στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια διασκεδαστική ρομαντική κομεντί που θα μπορούσε κανείς να δει ως την λιγότερο σοφιστικέ εκδοχή της τριλογίας «Before... » του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.

Ας ξεκινήσουμε με μια μικρή διευκρίνιση. Το «Casse-Tête Chinois», όπως είναι ο αυθεντικός τίτλος της καινούριας ταινίας του Σεντρίκ Κλαπίς, δεν ακολουθεί μια Γαλλίδα στο Μανχάταν όπως μας πληροφορεί ο ελληνικός τίτλος, αλλά έναν Γάλλο.

Στην πραγματικότητα πρωταγωνιστής του τελευταίου (πιθανότατα) μέρους της τριλογίας του Κλαπίς, η οποία ξεκίνησε το 2002 με το «Euroflirt» και συνεχίστηκε με τις «Ρώσικες Κούκλες» το 2004, είναι ο Ρομέν Ντουρί, στον ρόλο του 40άρη Ζαβιέ που ζει με την Αγγλίδα σύντροφό του και τα δυο παιδιά τους στο Παρίσι.

Εκεί, και καθώς προσπαθεί να ολοκληρώσει το νέο του μυθιστόρημα, βλέπει την φαινομενικά ολοκληρωμένη ζωή του σταδιακά να αποδομείται όταν η Γουέντι (Κέλι Ράιλι)

του ανακοινώνει πως θέλει να χωρίσουν και να μετακομίσει με τα παιδιά τους στην Νέα Υόρκη.

Αφορμή για αυτή την απόφαση υπήρξε η κίνηση του Ζαβιέ να δωρίσει σπέρμα σην λεσβία φίλη του Ιζαμπέλ (Σεσίλ Ντε Φρανς) έτσι ώστε αυτή και η σύντροφός της να αποκτήσουν παιδί. Όταν τελικά η Γουέντι μετακομίζει στην Νέα Υόρκη ο Ζαβιέ αποφασίζει να αλλάξει σελίδα στην ζωή του και εγκαταλείπει το Παρίσι για να βρίσκεται κοντά στα παιδιά του.

Φτάνοντας στην Αμερική όμως, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όταν αναγκάζεται να κάνει έναν λευκό γάμο με μια Αμερικανίδα κινεζικής καταγωγής για να εξασφαλίσει την παραμονή του στη χώρα ενώ ταυτόχρονα δέχεται πιέσεις από τον εκδότη του και προσπαθεί να έρθει σε συμβιβασμό με την πρώην σύζυγό του.

Το «κινέζικο παζλ» φαίνεται να συμπληρώνεται όταν τον επισκέπτεται η Μαρτίν (Οντρέι Τοτού) με τα δύο της παιδιά, μια γυναίκα από το παρελθόν που έρχεται για να διεκδικήσει μια θέση στο παρόν του.

Υπογράφοντας και το σενάριο εκτός από την σκηνοθεσία, ο Σεντρίκ Κλαπίς στο νέο του εγχείρημα εκπέμπει σιγουριά σε κάθε καρέ και χειρίζεται με χαρακτηριστική άνεση την ιστορία του, καθιστώντας την προσβάσιμη ακόμη και σε κάποιον που δεν έχει παρακολουθήσει τις υπόλοιπες δύο ταινίες της τριλογίας.

Η καρτποσταλικής ομορφιάς Νέα Υόρκη αποτελεί τον ιδανικότερο καμβά για να ξετυλιχθεί αυτή η ρομαντική κομεντί που διαθέτει κινηματογραφικό ρυθμό και το σημαντικότερο, προσεγγίζει με ανοιχτή καρδιά όλους ανεξαιρέτως τους χαρακτήρες της. - Κωστής Θεοδοσόπουλος

Ο Ξαβιέ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη μαζί με τη Γουέντι, την Ίζαμπελ και τη Μαρτίν, 15 χρόνια μετά το Euroflirt (L’ auberge espagnole) και 10 χρόνια μετά τις Ρώσικες Κούκλες (Les poupées russes). Ο Ξαβιέ δεν έχει κατασταλάξει ακόμα στη ζωή του, ίσα-ίσα είναι πιο περίπλοκη από ποτέ!

Έχει δυο παιδιά πια και η δίψα του για ταξίδια τον οδήγησε στη Νέα Υόρκη. Προσπαθεί να τακτοποιηθεί κάπου στο χάος της Τσάιναταουν. Χωρισμοί, θετοί γονείς, γκέι γονείς, μετανάστευση, παγκοσμιοποίηση: η ζωή του Ξαβιέ είναι σαν κινέζικο παζλ. Παρόλο που στερείται συνοχής και ηρεμίας (όπως ακριβώς και η Νέα Υόρκη στην εποχή που ζούμε), του προσφέρει άπλετο υλικό για τη συγγραφική του δουλειά. Κάποιοι σκηνοθέτες δεν αποχωρίζονται εύκολα την παρέα που δημιουργούν. Από τους πρώτους διδάξαντες ο Φρανσουά Τριφό με τον Αντουάν Ντουανέλ, τον οποίο παρακολούθησε από τα παιδικά του χρόνια στα 400 Χτυπήματα και μέσα σε πέντε συνολικά ταινίες τον περπάτησε, τον πάντρεψε και τον χώρισε στο Love on the Run, 20 χρόνια μετά.

Ο Σεντρίκ Κλαπίς δεν αυτοβιογραφείται, όπως ο Τριφό, μέσα από το alter ego του, τον Ζαν Πιερ Λεό. Με το Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν προφανώς κλείνει μια τριλογία που ξεκίνησε με το Euroflirt το 2001 και συνέχισε με τις Ρώσικες Κούκλες το 2004. Όπως λέει ο ίδιος, το σενάριο για την πρώτη του ταινία το έγραψε μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ για το δεύτερο σε μερικές εβδομάδες.

Το τρίτο ήταν μια μακρύτερη διαδικασία: αισθάνθηκε την ανάγκη να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη, μια πόλη που γνώρισε από την εποχή που σπούδαζε κινηματογράφο, να μετακομίσει κανονικά για έναν χρόνο και να ξεκινήσει το γράψιμο, αφού είχε λάβει πρώτα τη διαβεβαίωση από τους ηθοποιούς του ότι θα δεσμεύονταν – πράγμα που έκαναν αμέσως. Έγραψε το σενάριο στην κινεζική συνοικία της πόλης, μια περιοχή που γνώριζε και τη χρησιμοποίησε εκτενώς, αξιοποιώντας τη δαιδαλώδη ρυμοτομία και την ευδιάκριτη ζωντάνια της.

Ήρωας της ιστορίας και πάλι ο Ξαβιέ (η ταινία θα έπρεπε να μεταφραστεί ως Ένας Γάλλος στο Μανχάταν). Βρίσκεται στα χωρίσματα, αλλά θέλει να είναι κοντά στα δυο του παιδιά, και ο δρόμος τον βγάζει στη Νέα Υόρκη, όπου προσπαθεί να δραματοποιήσει τη ζωή του – εις μάτην, αφού οι περιπέτειες και η ίδια η ζωή τον προλαβαίνουν μέσα στο χάος της Τσάιναταουν, όπου έχει βρει κατάλυμα. Τα μπερδέματά του είναι πολλά. Οι σχέσεις με την πρώην του δεν είναι καλές. Η κολλητή του τού ζητάει να δώσει σπέρμα για να κάνει παιδί με τη φίλη της.

Σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παντρευτεί μια άσχετη Αμερικανίδα για να πάρει πράσινη κάρτα. Και μια τέταρτη γυναίκα, χωρισμένη μητέρα, μπορεί να σημαίνει κάτι παραπάνω από σεξ και περιστασιακή συντροφιά. Ο Κλαπίς δεν αντιμετωπίζει το καστ ως δεδομένο θίασο αλλά ως μια ομάδα που αλληλεπιδρά με δυναμική, δραματική όσο και χιουμοριστική.  Έχει μελετήσει καλά την πλοκή, γνωρίζοντας φυσικά τους χαρακτήρες πολύ καλά από τις προηγούμενες ταινίες, και προσπαθεί να ξαφνιάζει τον θεατή.

Δεν ποντάρει τόσο στη ρομαντική ατμόσφαιρα και στις σκέψεις ανάμεσα στους διαλόγους, όπως ο Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ με τη Ζιλί Ντελπί και τον Ίθαν Χοκ στην τριλογία των Before, ούτε τόσο στη σύγκρουση της γαλλικής με την αμερικανική κουλτούρα, όπως (πάλι) η Ντελπί στις 2 Ημέρες στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη, αλλά στον ρυθμό και σε μια ρεαλιστικότερη καθημερινότητα των διακλαδώσεων των σχέσεων. - Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

*Ο Σεντρίκ Κλαπίς έχει γεννηθεί το 1961 στο Neuilly, Γαλλία. Σπούδασε Σινεμά στο Πανεπιστήμιο Paris III και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Columbia στο City College της Νέας Υόρκης και στη Σχολή Visual Arts. Γυρίζει ταινίες από το 1986.

Το φιλμ «Μία Γαλλίδα στο Μανχάταν» προβλήθηκε στους Αθηναικούς κινηματογράφους το περασμένο καλοκαίρι.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture