Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο σκηνοθέτης Ηλία Σουλειμάν από την Παλαιστίνη και ο σεναριογράφος του Κεν Λόουτς, Πολ Λάβερτι έρχονται στην Αθήνα

Ο σκηνοθέτης Ηλία Σουλειμάν από την Παλα...

Στο 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Στο πλαίσιο του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, της σινεφίλ αυτής γιορτής που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες έως και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 στην Αθήνα, θα δοθούν και δύο κινηματογραφικά masterclass από διακεκριμένους δημιουργούς που είναι σίγουρο ότι θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των σινεφίλ.

Ο λόγος για τον σεναριογράφο και μόνιμο συνεργάτη του βετεράνου 78χρονου Βρετανού σκηνοθέτη, Ken Loach, τον Paul Laverty και τον καταξιωμένο Παλαιστίνιο σκηνοθέτη, Elia Suleiman που θα βρεθούν στην Αθήνα για να παραστούν σε προβολές του 27ου Φεστιβάλ - Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αλλά και για να παραδώσουν δύο σεμινάρια, με ελεύθερη μάλιστα είσοδο για το κοινό.

Ηθοποιός, σκηνοθέτης και καθηγητής, ο Elia Suleiman (Homage by Assassination, Divine Intervention) δεν κατατάσσεται εύκολα σε ένα συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος. Με αφορμή την επίσκεψη του πολυβραβευμένου Παλαιστίνιου σκηνοθέτη στη χώρα μας, το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διοργανώνει προς τιμήν του Masterclass αυτή την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, στο Βιβλιοπωλείο Ιανός, στην οδό Σταδίου ενώ την ίδια ημέρα στις 20.30 στον κινηματογράφο Άστυ, στην οδό Κοραή και Σταδίου, ο Elia Suleiman θα προλογίσει την ταινία του «Ο χρόνος που απομένει» (The Time That Remains).

Ως σύγχρονος "νομάδας", ο Elia Suleiman έχει περιπλανηθεί από τη γενέτειρά του, την πολύπαθη Παλαιστίνη, στη Νέα Υόρκη, κι από εκεί στο Παρίσι και μετά την Ελβετία. Το 1996 κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, για την ταινία του, το «Χρονικό μιας Εξαφάνισης» (Chronicle of a disappearance) (1996) ενώ με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, «Θεϊκή Παρέμβαση» (Divine Intervention) (2002), απέσπασε στις Κάννες το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών καθώς και το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία στην Ρώμη.

Η τρίτη του ταινία «Ο χρόνος που απομένει» (The time that remains) (2009) διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας το βραβείο Black Pearl, ως η καλύτερη αφηγηματική ταινία, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μέσης Ανατολής στο Αμπού Ντάμπι, την ίδια χρονιά αλλά και το βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Αργεντινής, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Mar del Plata. Παρότι η Παλαιστίνη δεν αναγνωρίζεται ως κράτος κινηματογραφικής παραγωγής, αυτό δεν απέτρεψε την Ακαδημία των Όσκαρ από το να συμπεριλάβει το φιλμ στα υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας εκείνης της χρονιάς.

*Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 στις 12.30 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε στην οδό Ομήρου, θα πραγματοποιηθεί το κινηματογραφικό σεμινάριο του Paul Laverty. Ο βραβευμένος στο Φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας, Paul Laverty (Sweet Sixteen,  It's a Free World) έρχεται στην Αθήνα στo πλαίσιo του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Ο άνθρωπος που πιστεύει ότι είναι πιο ενδιαφέρον να θέτεις ένα ερώτημα από το να απαντάς θα βρίσκεται αυτό το Σάββατο 25 Οκτωβρίου στο Masterclass που διοργανώνεται προς τιμήν του.

H παρουσία του στην Αθήνα ενώπιον του Ελληνικού κοινού γίνεται με αφορμή την πιο πρόσφατη συνεργασία του με τον πολυβραβευμένο Κεν Λόουτς, στην ταινία «Jimmy’s Hall». Ο Paul Laverty έχει συνεργαστεί με τον Λόουτς και στα φιλμ «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», «Το όνομά μου είναι Τζο», κ.α.

Στο Ινστιτούτο Γκαίτε θα μιλήσει για την τέχνη του κινηματογραφικού σεναρίου και τη συνεργασία του με τον Λόουτς, σε ένα Masterclass με ελεύθερη είσοδο. Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ. ο Paul Laverty θα παραστεί στην Τελετή Λήξης του 27ου Πανοράματος Ευρωπαικού Κινηματογράφου, όπου και θα βραβευτεί για τη συνολική συνεισφορά του στον κινηματογράφο και θα προλογίσει την επίσημη πρεμιέρα του φιλμ Jimmy’s Hall.

Το «Jimmy’s Hall» αναμένεται να κυκλοφορήσει στις Ελληνικές αίθουσες στις 4 Δεκεμβρίου 2014 σε διανομή από την εταιρεία Feelgood και το πιο πιθανό είναι να έρθει για προβολή και στην Πάτρα είτε στο κανονικό πρόγραμμα των Ster Cinemas,  είτε στον β’ κύκλο προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης της Πάτρας.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Σκηνή από το φιλμ "Jimmy's Hall".

Σκηνή από το φιλμ "Jimmy's Hall".

Σκηνή από το φιλμ "Jimmy's Hall".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture