Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γεώργιος Παπανδρέου: Ο τρελός έρωτας που έληξε άδοξα με την Κυβέλη Ανδριανού...Δείτε ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟ

Γεώργιος Παπανδρέου: Ο τρελός έρωτας που...

Η πολυτάραχη ζωή της ηθοποιού

Ο νεανικός και φλογερός έρωτας του Γεωργίου Παπανδρέου για τη Σοφία Μινέικο, οδήγησε σε γάμο. Ο καρπός του έρωτά τους, ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Όμως, δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Το 1920, μόλις ένα χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού του, ο ανερχόμενος αστέρας της πολιτικής ερωτεύθηκε μια άλλη γυναίκα.

Την Κυβέλη Ανδριανού, η οποία εκείνη την εποχή ήταν διάσημη ηθοποιός του θεάτρου, επίσης παντρεμένη, με τον θεατρικό επιχειρηματία Κώστα Θεοδωρίδη. 
Η Κυβέλη περιοδεύει στη Χίο, ο αξιωματικός ακόμα του Πολεμικού Ναυτικού, συγγραφέας Παντελής Χορν την πληροφορεί πως το ρεπερτόριό της έχει λογοκριθεί και πως δεν μπορεί να παρουσιάσει όλα τα έργα που έχει προγραμματίσει προκειμένου να μην εξαφθούν τα εύφλεκτα πολιτικά πάθη. Η Κυβέλη πηγαίνει να διαμαρτυρηθεί στον υπεύθυνο: τον γενικό διοικητή του νησιού- κάτι σαν νομάρχης. Είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου. 

Θα ανάψει ένας θυελλώδης έρωτας. Και μια παράνομη ερωτική σχέση αρχίζει, αφού και οι δυό είναι παντρεμένοι ακόμη. «Αν δεν είχα συναντήσει τον Γιώργη δεν θα είχα μάθει ποτέ τι πράγμα είναι ο έρωτας» ομολογούσε η Κυβέλη. Κάποια στιγμή ο Μήτσος Μυράτ, ο πρώτος σύζυγος, όταν εκείνη το έσκασε, λέγεται πως είπε στον Κώστα Θεοδωρίδη- τον δεύτερο: «Κάποτε θα σε πληρώσει με το ίδιο νόμισμα». Ο λόγος του επαληθεύτηκε.


Θα παντρευτούν με τον Παπανδρέου- ο τρίτος της γάμος- ύστερα από αρκετά χρόνια, στο τέλος της δεκαετίας, αφού έχουν το 1928 αποκτήσει έναν γιο, τον Γιώργο, τη μεγάλη αδυναμία της Κυβέλης.

Ο Παπανδρέου όμως δεν θέλει την Κυβέλη στη σκηνή. Και η Κυβέλη αποσύρεται. Από το 1934 μέχρι το ΄49, με μια μικρή διακοπή το 1941. Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια. Θα ακολουθήσει την πορεία του άντρα της που φτάνει μέχρι την πρωθυπουργία- φυγαδεύεται, μάλιστα, στη Μέση Ανατολή, κοντά του. Οι περιπέτειες με την υγεία του μικρού της γιου την οδηγούν σε πολλά ταξίδια στην Ευρώπη και την Αμερική. Ο έρωτας με τον Παπανδρέου ξεθυμαίνει. Από το 1949 αποξενώνονται. Δεν θα πάρουν ποτέ διαζύγιο αλλά θα παραμείνουν σε διάσταση. 

Με τηλεγράφημά της από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν, του ζήτησε να φύγει από το σπίτι. Ο Παπανδρέου στη διαθήκη του, την κατήγγειλε για εγκατάλειψη στέγης με τη θέλησή της. 

Οι φήμες έλεγαν ότι ο Παπανδρέου την εγκατέλειψε για άλλες γυναίκες και συγκεκριμένα για τη Ροζίτα Σεράνο, την εκρηκτική τραγουδίστρια από τη Χιλή, που είχε μαγέψει το αθηναϊκό κοινό. Η ποιήτρια και εγγονή της Κυβέλης, Βαλεντίνη Ποταμιάνου, ανέφερε κάποτε, ότι η σχέση του Γεωργίου Παπανδρέου με τη Σεράνο υπήρξε η αιτία του χωρισμού με την λαμπρή ηθοποιό. 

Η Κυβέλη ήταν νόθο παιδί του βασιλέως Γεωργίου;
Η Κυβέλη γεννήθηκε το 1887, νόθο παιδί, σύμφωνα με τις φήμες, του βασιλιά Γεωργίου του Α.
Ηταν γύρω στα 1890 όταν μια φτωχή γυναίκα, η Μαρία Αδριανού, που ξενοδούλευε, βρήκε ένα κοριτσάκι, βρέφος ακόμα, έκθετο που στον λαιμό του είχε περασμένο ένα κόσμημα με χαραγμένο το όνομα Κυβέλη.

Με τη συμβουλή της οικογένειας Λεονάρδου στην οποία εργαζόταν θα το παραδώσει στο Βρεφοκομείο Αθηνών απ΄ όπου αργότερα με τον άνδρα της, τον τσαγκάρη Αναστάση Αδριανό, θα το υιοθετήσουν. Το όνομα αυτού, Κυβέλη: η κατοπινή Κυρία Κυβέλη που κυριάρχησε για πολλές δεκαετίες στην ελληνική σκηνή.

Ο μύθος θέλει το κοριτσάκι να έχει γεννηθεί στη Σμύρνη το 1888. Από παιδί είχε μέσα του τον διάβολο για το θέατρο» και ξεκίνησε την μεγαλειώδη καριέρα της στη «Νέα Σκηνή» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου- από τους σταθμούς του ελληνικού θεάτρου στην ανατολή του 20ού αιώνα. Εκεί η Κυβέλη θα πάρει το βάφτισμα της σκηνής: Ιουλιέτα στη σκηνή του μπαλκονιού από την τραγωδία του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», τον Σεπτέμβριο του 1901. 


Στον θίασο όμως ήταν και ο νεαρός Μήτσος Μυράτ- ο Ρωμαίος στην πρώτη της εμφάνιση. Ο οποίος επίσης την ερωτεύτηκε. Τρελά. Δεν θα συμβεί το ίδιο με την Κυβέλη. Θα τον παντρευτεί όμως. Το 1903. Ο γάμος θα αντέξει λιγότερο από την «Νέα Σκηνή»: τρία χρόνια. Θα αποκτήσουν δύο παιδιά, και μάλιστα μέσα στον ίδιο χρόνο, το 1905: τον Αλέκο και τη Μιράντα που αργότερα θα ακολουθήσει την πορεία της μητέρας και του πατέρα της. Η Κυβέλη δεν θα αγαπήσει ποτέ τον Μυράτ. 

Το 1906 γνωρίζει τον ωραίο και εύπορο νέο Κώστα Θεοδωρίδη. Το φλερτ θα εξελιχθεί σε έρωτα. Αμοιβαίο. Και σε σκάνδαλο. Η Κυβέλη εγκαταλείπει σύζυγο και μωρά παιδιά και φεύγει με τον Θεοδωρίδη στο Παρίσι! Βουίζει ο τόπος. Οταν γυρίζουν έπειτα από δέκα μήνες και η Κυβέλη επανεμφανίζεται στη σκηνή, ο Τύπος χτυπάει την άπιστη που παράτησε την οικογένειά της.

«Τω καιρώ εκείνω υπήρχε γυνή τις ονόματι Κυβέλη [...] Και εγκαταλείψασα τον σύζυγον και τα τέκνα, μετέβη μετά του ερωμένου αυτής εις Παρισίους. Και επανακάμψασα εκείθεν μετά δέκα μήνες, καλεί σήμερον το φιλοθεάμον κοινόν ίνα και πάλι θαυμάση αυτήν» γράφουν. 
Ο καινούργιος της άντρας, με τον οποίο αποκτούν το 1907 την Αλίκη, τη δεύτερη κόρη της, που επίσης θα ακολουθήσει τον δρόμο του θεάτρου, αναλαμβάνει τα διοικητικά και τα οικονομικά του θιάσου για μια εικοσαετία και διατηρεί την ευθύνη ακόμα και μετά το διαζύγιό τους.


Η Κυβέλη θα φύγει από τη ζωή το 1978. Είναι τουλάχιστον 90 ετών και αφήνει τέσσερα παιδιά, πέντε εγγόνια, έξι δισέγγονα και πέντε τρισέγγονα που μέχρι σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί. 


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις