Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Ανάσα για νοικοκυριά η μείωση στις διεθνείς τιμές των καυσίμων - Κι άλλη μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Ανάσα για νοικοκυριά η μείωση στις διεθν...

Ανέλπιστη ανακούφιση προκαλεί στους καταναλωτές η «χαμηλή πτήση» της τιμής του αργού στη διεθνή αγορά

Οι τιμές λιανικής σε βενζίνες και πετρέλαιο (κίνησης και θέρμανσης) κινούνται πτωτικά για τρίτη συνεχή εβδομάδα και έχουν ήδη διαμορφωθεί στα προ κρίσης επίπεδα. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μία μόλις εβδομάδα μετά την έναρξη της διακίνησής του υποχώρησε στο 1,03 ευρώ το λίτρο, επιστρέφοντας στην τιμή έναρξης της περιόδου 2010-2011 (Οκτώβριος 2010), ενώ σε πολλά πρατήρια οι τιμές κυμαίνονται κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο. Για τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης η τιμή διαμορφώνεται στα 68 λεπτά το λίτρο από τα 71 λεπτά τιμή εκκίνησης την περασμένη εβδομάδα και σε αρκετά πρατήρια κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα η τιμή φτάνει τα 65 λεπτά το λίτρο. Στα επίπεδα του 2010 (Μάιος) έχει επιστρέψει και η τιμή της αμόλυβδης, που διαμορφώθηκε χθες σε μέσα επίπεδα κοντά στο 1,55 ευρώ το λίτρο (σε αρκετά πρατήρια κινήθηκε κάτω από το 1,50 ευρώ), από τα 1,622 ευρώ το λίτρο την περασμένη Παρασκευή, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η τιμή του πετρελαίου κίνησης που διαμορφώθηκε χθες γύρω στο 1,220 ευρώ το λίτρο.

Οι εκτιμήσεις για περαιτέρω αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του Brent που κυμάνθηκε στα 86 δολάρια το βαρέλι, προεξοφλούν μεγαλύτερες μειώσεις και στην εγχώρια αγορά και ενισχύουν τις προσδοκίες για άνοδο της ζήτησης και ανάκτησης μέρους των απωλειών που υπέστη την τελευταία 5ετία. Στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, παρά τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες είναι εμφανή τα σημάδια έντονης κινητικότητας, που οι εταιρείες του κλάδου αναμένουν με τις πρώτες χειμερινές θερμοκρασίες. Ενδεικτική της κινητικότητας είναι οι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι αιτήσεις των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης. Χθες, δεύτερη ημέρα υποδοχής της ηλεκτρονικής πύλης της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 25.000, σημάδι αυξημένης συμμετοχής των δικαιούχων σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Εκπρόσωποι της αγοράς επισημαίνουν πάντως ότι εκτός από τις χαμηλές τιμές, μια σημαντική διαφορά φέτος σε σχέση με πέρυσι αύξησης της ζήτησης είναι και το γεγονός ότι οι καταναλωτές ξεκινάνε χωρίς αποθέματα. Θυμίζουν ότι την αμέσως προηγούμενη σεζόν, η πλειοψηφία των καταναλωτών είχε σπεύσει να αποθεματοποιήσει ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης από τον Απρίλιο για να αποφύγει τις υψηλές τιμές του Οκτωβρίου. Ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι οι καιρικές συνθήκες και η αγορά ελπίζει σε ένα λιγότερο ήπιο χειμώνα από τον περσινό. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις τιμές θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία της Ε.Ε. (13/10/2014), η Ελλάδα διατηρεί τη δεύτερη ακριβότερη θέση στις προ φόρων τιμές πετρελαίου θέρμανσης, μετά τη Βουλγαρία, ενώ στις τιμές μετά από φόρους τη 15η θέση. Σε ό,τι αφορά τις βενζίνες, η Ελλάδα έχει την τρίτη ακριβότερη τιμή με φόρους, προηγείται η Ιταλία και η Ολλανδία και στην προ φόρων τιμή τη 10η θέση. Η ζήτηση πάντως στις βενζίνες φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, κάτι που είναι εμφανές και από την αυξημένη κίνηση στους δρόμους.

Σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι αναμένεται και η χρήση του φυσικού αερίου για θέρμανση. Καθοριστικά σε αυτό συνέβαλε η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για επιδότηση της μετατροπής του καυστήρα πετρελαίου σε καυστήρα φυσικού αερίου αλλά και η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα αυτονόμησης των καταναλωτών για την εγκατάσταση ατομικού λέβητα φυσικού αερίου. Οι θετικές επιπτώσεις της μείωσης της τιμής του αργού στην τιμή του φυσικού αερίου θα φανούν σε ένα τρίμηνο, αφού οι όποιες μεταβολές μετακυλίονται με καθυστέρηση τριών μηνών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά