Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Πάτρα - Απόψε ο γνωστός συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, στο Λιθογραφείον

Πάτρα - Απόψε ο γνωστός συγγραφέας Χρήστ...

Στις 8 το βράδυ για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο "Νίκη"

Η ομάδα πολιτισμού AREA 51, το βιβλιοπωλείο Γωνιά του Βιβλίου της οικογένειας Παπαχρίστου και οι Εκδόσεις Πατάκη, όπως έχει ξαναγράψει το thebest.gr, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 στις 8 το βράδυ στο Θέατρο Λιθογραφείον, στην οδό Μαιζώνος πλησίον της Τριών Ναυάρχων, στην Πάτρα εκδήλωση παρουσίασης του νέου μυθιστορήματος του Χρήστου Χωμενίδη, "Νίκη".

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Δημήτρης Τουλιάτος, συντονιστής της ομάδας πολιτισμού AREA 51 και υπεύθυνος του Θεάτρου Λιθογραφείον.

Το καινούργιο βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη έχει ως τίτλο το πιο αγαπημένο όνομα για τον ίδιο τον συγγραφέα: Νίκη. Ένα γυναικείο όνομα – σίγουρα το όνομα της μητέρας του, αλλά όχι μόνο.

Όπως αναφέρει ο Χρήστος Χωμενίδης: «Η Νίκη Αρμάου είναι βασισμένη στη μάνα μου, Νίκη Νεφελούδη. Η Νίκη Αρμάου όμως είναι μυθιστορηματικό πρόσωπο. Το ίδιο συμβαίνει με όλους όσοι παρελαύνουν στις σελίδες του παρόντος βιβλίου. Αποτελούν τις αντανακλάσεις ανθρώπων, οι οποίοι έζησαν και έδρασαν στ’ αλήθεια, σε έναν κόσμο μυθοπλασίας.

Ως συγγραφέας, μένω πιστός όχι στο γράμμα αλλά στο πνεύμα της ιστορίας του καθενός. Και της Ιστορίας. Ανασυνθέτω τα γεγονότα, αυθαιρετώντας ενίοτε καλλιτεχνικά, με τη φιλοδοξία να φτάσω μέχρι το μεδούλι τους. Να ανακαλύψω τη βαθιά ουσία τους. Και αγωνιώ, από την αρχή έως το τέλος, να μην υποτιμήσω και να μην αδικήσω κανέναν».

Η «Νίκη» του Χωμενίδη όμως είναι και ένα ταξίδι στην ιστορία της Αριστεράς στην πατρίδα μας,

Τα πρόσωπα και τα πράγματα στο ΚΚΕ πριν και μετά την επέμβαση της Γ΄ Διεθνούς που έφερε στην αρχηγία του κόμματος τον Νίκο Ζαχαριάδη, το καθεστώς του Μεταξά, την Εθνική Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τις διώξεις για τον κόσμο της Αριστεράς. Τα περισσότερα από αυτά τα πρόσωπα της ιστορίας περνούν μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος: και ο Μεταξάς, και ο Ζαχαριάδης, αλλά και ο Πέτρος Κόκκαλης, ο πατέρας του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.

Πρόκειται δηλαδή και για ένα πολιτικό μυθιστόρημα, όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας που δεν μπορεί και δεν θέλει επ΄ουδένι να απολέσει την πολιτική του ταυτότητα και οικογενειακή ιστορία.

Στο πρόσωπο του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη συναντιούνται τα δύο ιστορικά ρεύματα του εργατικού κινήματος του 20ού αιώνα. Είναι εγγονός του Βασίλη Νεφελούδη (Νο 2 για πολλά χρόνια του ΚΚΕ) και του εκτελεσμένου από τους Γερμανούς Χρήστου Χωμενίδη, ηγέτη του μικρού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Οι άνθρωποι της «Νίκης» είναι η Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα.

Και αυτό γιατί ο συγγραφέας πιστεύει πως «για να απελευθερωθείς από το παρελθόν, πρέπει να το μάθεις».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Γωνιά του Βιβλίου, Παπαχρίστου.

Το βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη είχε παρουσιαστεί και στην Ακράτα το περασμένο καλοκαίρι.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View