Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

5 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την παχυσαρκία

5 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την παχυσαρκία

Η 24η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

Η 24η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας με στόχο να αφυπνίσει τον κόσμο για ένα πρόβλημα τόσο ευαίσθητο και ταυτόχρονα ολοένα αυξανόμενο.

Τι όμως δεν γνωρίζουμε για αυτή;

- Αντίθετα με αυτό που πιστεύει μεγάλο μέρος του κόσμου ότι δηλαδή οι παχύσαρκοι άνθρωποι «απλώς τρώνε πάρα πολύ», η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα πολυπαραγοντικό, και αυτό σημαίνει ότι δεν φταίει μόνο ένα ή δύο πράγματα. Ενδεικτικοί παράγοντες που ευθύνονται για την παχυσαρκία είναι: το γενετικό υπόβαθρο, οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, η έλλειψη χρόνου για φυσική δραστηριότητα, τα σύγχρονα πρότυπα διατροφής (fast-food) καθώς και διάφορα προβλήματα υγείας.

- Κατ’ επέκταση και η αντιμετώπισή της δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να φαίνεται, εφόσον απαιτεί από το άτομο συνήθως πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής του.

- Παρότι σημαντικό ρόλο παίζει το πόσο τρώμε, ακόμα πιο σημαντικό ρόλο παίζει το πόσο ασκούμαστε. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να κινείται πολύ παραπάνω από ό,τι του επιτρέπουν οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής με σοβαρό αντίκτυπο στο βάρος και τη υγεία του.

-Η παχυσαρκία δεν είναι αναγνωρίσιμη σε μικρή ηλικία. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, το υπερβάλλον βάρος στα παιδιά δεν είναι οπτικά αντιληπτό με αποτέλεσμα μόνο 3 στους 10 γονείς να αναγνωρίζουν το παραπάνω βάρος στο παιδί τους!

-Παρότι είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία καθ’ όλη τη ζωή του ανθρώπου, στην τρίτη ηλικία ίσως και να βοηθάει στην επιβίωση του ατόμου.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Σίγουρα χρειάζονται οργανωμένες δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά κατά βάση πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη. Έτσι σε προσωπικό επίπεδο μπορούμε να:

-βάλουμε λίγη άσκηση στη ζωή μας!

-διορθώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό: ποιοι λόγοι πέραν της πείνας μας οδηγούν στο ψυγείο και πώς θα τους διαχειριστούμε;

-κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην υγιεινή διατροφή: αυξάνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, κρατάμε καλά ενυδατωμένο τον οργανισμό μας και προσπαθούμε να ακολουθούμε το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

Ας δούμε λοιπόν όλοι αυτήν την ημέρα ως αφορμή να κάνουμε ένα βήμα για την υγεία μας και ας ξεκινήσουμε με μία καλή συμπεριφορά κάθε μέρα.

Θυμηθείτε πως οι σύμμαχοί σας στην αλλαγή είναι οι μικροί και ρεαλιστικοί στόχοι!

Οι Κλινικοί Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι του Ευτροφία, Μαρκέλλα Συμεοπούλου και Μέμα Λαμπροπούλου, μπορούν να σας βοηθήσουν να βάλετε σε προτεραιότητα την υγεία και τον εαυτό σας θέτοντας μικρούς αλλά εφικτούς στόχους.

Ευτροφία – διατροφικό εργαστήρι
Μαιζώνος 52
2610 220 159
facebook

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight