Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Σήμερα η ημερίδα για τις Ψηφιακές τεχνολογίες και τη Νεοελληνική Φιλολογία

Πάτρα: Σήμερα η ημερίδα για τις  Ψηφιακέ...

Στο Πανεπιστήμιο

Την ερχόμενη Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014, η ειδίκευση Νεοελληνικών Σπουδών του  Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας «Σύγχρονες προσεγγίσεις στη γλώσσα και τα κείμενα» του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει την Ημερίδα «Ψηφιακές τεχνολογίες και Νεοελληνική Φιλολογία: Ο φιλόλογος ως δημιουργός, διαχειριστής και χρήστης ψηφιακού περιεχομένου».

Η σύζευξη των ανθρωπιστικών σπουδών με τις ψηφιακές τεχνολογίες δραστηριοποιεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους ερευνητές, προερχόμενους από ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων. Η αλματώδης πρόοδος των νέων τεχνολογιών παρέχει στις ανθρωπιστικές επιστήμες, και, κυρίως, στη φιλολογία που μας ενδιαφέρει άμεσα, δυναμικά εργαλεία για την αξιοποίηση ενός σημαντικού υλικού που υπόκειται σε φθορά λόγω της φυσικής του μορφής (χαρτί, πάπυρος) και καθίσταται ενίοτε δυσπρόσιτο για τον ερευνητή.

Έτσι, με την χρήση της νέας τεχνολογίας επιτυγχάνεται η διατήρηση των τεκμηρίων, διευκολύνεται η πρόσβαση και προωθείται η έρευνα. Ειδικότερα, η νεοελληνική φιλολογία έχει ωφεληθεί σημαντικά από τις δράσεις εκείνες που αποσκοπούν/στοχεύουν στην αξιοποίηση των νέων ψηφιακών μέσων, όπως τα έργα ψηφιοποίησης, η ευρετηρίαση του περιοδικού και ημερήσιου τύπου, η δημιουργία και χρήση ψηφιακών βιβλιοθηκών, η αξιοποίηση βάσεων δεδομένων και η χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας στη διδασκαλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Στην εκδήλωση στόχος είναι να τεθούν και να συζητηθούν θέματα που θίγουν το ζήτημα της ψηφιακής τεχνολογίας στη Νεοελληνική Φιλολογία και τη θέση του Φιλολόγου ως δημιουργού, διαχειριστή και χρήστη ψηφιακού περιεχομένου. Θα παρευρεθούν διακεκριμένοι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Αθηνών και Ιωαννίνων, το Ελεύθερο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» (μέλος του δικτύου ΔΥΑΣ) και νέοι ερευνητές, φιλόλογοι και βιβλιοθηκονόμοι που ασχολούνται με τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις