Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Καταρρέει λόγω ακαρπίας η παραγωγή ελαιολάδου

Ηλεία: Καταρρέει λόγω ακαρπίας η παραγωγ...

Στα περσινά επίπεδα ίσως και λίγο πιο κάτω αναμένεται να κυμανθεί φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Ηλεία

Πέρσι είχαμε μια κακή χρονιά λόγω ακαρπίας. Ήταν μια χρονιά καταστροφική…Φέτος δυστυχώς σε κάποιες περιοχές τα πράγματα  είναι ακόμα χειρότερα. Κι εκεί που οι παραγωγοί ήλπιζαν να «ρεφάρουν» την περσινή ακαρπία αφενός οι καιρικές συνθήκες και αφετέρου και αφετέρου η ελλιπής εφαρμογή της δακοκτονίας ήρθαν να τους αποτελειώσουν.

Πιο συγκεκριμένα διαπιστώνεται πολύ μεγάλο ποσοστό ακαρπίας στις ελιές, που αγγίζει το 70 % ακόμα και σε περιοχές που δεν είχαν εμφανίσει πέρυσι προβλήματα στην καρπόδεση. Οι παραγωγοί συνδέουν την εμφάνιση του φαινομένου με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος.

Την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι και για «πάγωμα» της τιμής του ελαιολάδου καθώς τα τελευταία χρόνια καθοριστικό ρόλο στην τιμή «παίζουν» χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία- στην οποία όμως φαίνεται ότι δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου.

 

Χρίστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος ΟΑΣΗ

Τραγική η κατάσταση με την ακαρπία

«Το πρόβλημα με την ακαρπία φέτος έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις» αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Χρίστος Γιαννόπουλος. «Ειδικά στα ορεινά της Ζαχάρως και την Φιγαλεία η κατάσταση είναι τραγική. Η παραγωγή έχει μειωθεί στο ένα τρίτο» τόνισε. Μεγάλο ωστόσο είναι το πρόβλημα και στην Αμαλιάδα, την Πηνεία, τον Κάμπο και τα ορεινά της Κρέστενας.

«Οι παραγωγοί πρέπει να αποζημιωθούν όχι από τα ΠΣΕΑ. Υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για την ακαρπία.  Για το λόγο αυτό και προγραμματίζουμε σύσκεψη στη Ζαχάρω σε συνεργασία με τους αγροτικούς συλλόγους και τους συνεταιρισμούς της περιοχής . Για να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ.

Όσο για την τιμή διατήρησε επιφυλάξεις καθώς όπως είπε είναι νωρίς ακόμα «ακούμε ότι στην Μεσηνία εχει διαμορφωθεί στα 3 ευρώ ή και λίγο πιο πάνω. Αλλά η πείρα μας έχει διδάξει ότι η αρχική τιμή δεν διατηρείται. Δυστυχώς να πέφτει στην πορεία. Οι αγρότες βρίσκονται στο έλεος των εμπόρων. Οι περισσότεροι θα μπούμε στα λιοστάσια προκειμένου να μαζέψουμε ελιές και είναι σχεδόν αβέβαιο τι τελικά θα πάρουμε, γιατί μπορεί να ζητάμε καλή τιμή βάση της καλής ποιότητας του ελαιολάδου μας, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Κι όταν βρίσκεσαι σε ανάγκη και δεν έχεις εισόδημα υποκύπτεις στις πιέσεις

 

Γεράσιμος Καλλιμώρος, πρόεδρος ΕΑΣ Ηλείας

Τιμή εκκίνησης στα 3 ευρώ

Η ΕΑΣ θα κάνει συγκέντρωση και πληρώνει τοις μετρητοίς

Γύρω στα 3 ευρώ έχει διαμορφωθεί η τιμή παραγωγού και όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος «όλα δείχνουν πως θα ξεκινήσουμε καλύτερα από πέρσι που η αρχική τιμή ήταν 2.70. Κι αυτό γιατί στην Ισπανία και την Ιταλία η παραγωγή είναι μικρή»

Όπως εξήγησε ο κ. Καλλιμώρος «οι πρώτες ποσότητες φρέσκου ελαιολάδου αναμένεται να παραχθούν στη Μεσσηνία στα τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη με τους παραγωγούς να αναμένουν υψηλές τιμές εκκίνησης, της τάξης των 2,90-3,00 ευρώ το κιλό».

Σε κάθε περίπτωση καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση των τιμών θα αποτελέσει η ισπανική παραγωγή, η οποία αναμένεται σημαντικά μειωμένη.

Αυτό που προβληματίζει τον κ. Καλλιμώρο είναι το τι θα γίνει όταν θ’ αρχίσει η μαζική παραγωγή και μαζί και οι πιέσεις από τους εμπόρους στους παραγωγούς. «Δεν ξέρω αν οι  παραγωγοί θα καταφέρουν να αντισταθούν στις πιέσεις των εμπόρων, Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα πάρουν  τις επιδοτήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά

Κλείνοντας ο κ. Καλλιμώρος ανακοίνωσε ότι η Ένωση θα κάνει συγκέντρωση λαδιού και δεσμεύθηκε για άμεση πληρωμή του παραγωγού. «έχουμε βρει τρόπο και θα πληρώνουμε τοις μετρητοίς» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσο για το «δικαίωμα» ο πρόεδρος της ένωσης είπε ότι θα αναπροσαρμοστεί σε τιμή συμφέρουσα για τον παραγωγό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις