Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το 36% των συντάξεων βρίσκεται κάτω από 500 ευρώ μεικτά

Το 36% των συντάξεων βρίσκεται κάτω από ...

Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος «Ήλιος»:

Η μέση κύρια αναπηρική σύνταξη είναι μόλις 568,7 ευρώ μεικτά. Αυτό σημαίνει ότι ο ένας στους δέκα συνταξιούχους που έχασε τη δυνατότητα προς εργασία, λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, υποχρεώνεται να επιβιώνει με αυτά τα χρήματα.

Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα 2,653 εκατομμύρια συνταξιούχοι της χώρας μας και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» για τις συντάξεις του Οκτώβρη.

Οι γνωστές αλχημείες του υπουργείου Εργασίας δεν μπορούν να κρύψουν τη δραματική συρρίκνωση των συντάξεων, καθώς όπως προκύπτει η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώνεται πλέον στα 707,3 ευρώ μεικτά (χωρίς να αφαιρείται η εισφορά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο αναλογούν φόρος) και η μέση επικουρική στα 169,8 ευρώ μεικτά. Μάλιστα, η μέση κύρια αναπηρική σύνταξη είναι μόλις 568,7 ευρώ μεικτά. Αυτό σημαίνει ότι ο ένας στους δέκα συνταξιούχους που έχασε τη δυνατότητα προς εργασία, λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, υποχρεώνεται να επιβιώνει με αυτά τα χρήματα.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι 1.035.824 κύριες συντάξεις (το 35,7% των κύριων συντάξεων) είναι κάτω των 500 ευρώ και αυτά μεικτά. Για την ακρίβεια, οι συντάξεις αυτές συγκεντρώνονται μεταξύ των ποσών 313,2 ευρώ μεικτά και 373,8 ευρώ μεικτά. Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος των κύριων συντάξεων (1.165.761) κυμαίνονται μεταξύ των 500 έως 1.000 ευρώ μεικτά, σύμφωνα με τον πίνακα του «Ήλιος». Στην πραγματικότητα, οι συντάξεις αυτές συγκεντρώνονται γύρω από το ποσό των 680 ευρώ μεικτά. Από τα παραπάνω, χωρίς τη συσκότιση που επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας, προκύπτει ότι τα 2,2 εκατομμύρια των κύριων συντάξεων συγκεντρώνονται γύρω από τα ποσά των 370 ευρώ και των 680 ευρώ μεικτά.

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις οι οποίες αθροίζονται σε ένα πρόσωπο (κύριες και επικουρικές ή κάποια άλλη σύνταξη) για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους, δηλαδή για το 56,7% του συνολικού αριθμού τους είναι από 300 ευρώ μεικτά μέχρι και 800 ευρώ μεικτά, μάλιστα απ΄ αυτούς 124.495 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα ακόμα μικρότερο, που δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ μεικτά.

Ακόμα χειρότερη διαμορφώνεται η κατάσταση για τα δύο πιο μεγάλα Ταμεία της χώρας μας, από τα οποία στο ΙΚΑ η μέση κύρια σύνταξη για τους 967.508 συνταξιούχους του είναι μόλις 640,20 ευρώ μεικτά και στον ΟΓΑ, για τους 691.692 συνταξιούχους του, η μέση κύρια σύνταξη είναι μόλις 432 ευρώ μεικτά.

Καταρρίπτονται μύθοι


Ταυτόχρονα από τα στοιχεία του «Ήλιος» καταρρίπτονται ορισμένοι «μύθοι» που έντεχνα καλλιέργησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις, με στόχο να δυσφημίσουν την Κοινωνική Ασφάλιση και να επιτεθούν στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Έτσι, καταρρίπτεται ο ισχυρισμός περί μεγάλου αριθμού συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη κάτω από την ηλικία των 50 ετών. Όπως προκύπτει, το 72% των συνταξιούχων, 1,912 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχουν ηλικία άνω των 66 ετών. Ακόμα, 12% των συνταξιούχων, 322.984 είναι από 61 έως 65 ετών. Μόλις 110 χιλιάδες που λαμβάνουν σύνταξη είναι κάτω των 50 ετών, όμως σε αυτούς πρέπει να συνυπολογιστούν οι συνταξιούχοι αναπηρίας, αλλά και πολλοί δικαιούχοι σύνταξης θανάτου.

Επίσης καταρρίπτεται και ο μύθος για τους πολλούς ανάπηρους συνταξιούχους, καθώς αυτός δεν υπερβαίνει το 10%, 265.915 συντάξεις αναπηρικές, ποσοστό ανάλογο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με δεδομένο όμως ότι στη χώρα μας τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Και τέλος ο μύθος για τους μετανάστες που δήθεν καρπώνονται συντάξεις από το σύστημα. Προκύπτει ότι από τις 4.491.514 συντάξεις πάσης φύσεως, μόλις 11.885, δηλαδή το 0,24% λαμβάνονται από ξένους υπηκόους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις