Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ένας Πατρινός στη Σουηδική Βουλή–Ο Σωτήρης Δελής μιλά στο thebest.gr: «Θα χρειαστούν ακόμη θυσίες, υπομονή και σκληρή εργασία» λέει για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

Ένας Πατρινός στη Σουηδική Βουλή–Ο Σωτήρ...

Εξελέγη με το κόμμα των Μετριοπαθών

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1955 και από το τέλος του 1977 βρίσκεται στη Σουηδία. Πρόσφατα εξελέγη βουλευτής στη Σουηδική Βουλή εκπροσωπώντας το νομό του Γιέσεπινγκ. Μάλιστα είναι ο πρώτος βουλευτής με ξένη καταγωγή που εκλέγεται στην ιστορία του νομού. Με πολυετή εμπειρία στα κοινά και με αφετηρία την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και με μακρόχρονη ενασχόληση με τα οικονομικά, μιλά στο thebest.gr για τη ζωή στο εξωτερικό, την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, αλλά και για την Πάτρα, που φροντίζει να επισκέπτεται μια με δύο φορές το χρόνο.

 

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

 

1. Είστε μέλος της Σουηδικής βουλής. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες της κοινoβουλευτικής σας θητείας;

«Αντιπροσωπεύω τον νόμο του Γιενσεπινγκ στη Βουλή. Υπάρχουν πολλές περιοχές για πολιτική δράση από τις οποίες για μένα ξεχωρίζουν ιδιαίτερα η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, το service στον πολίτη, το περιβάλλον και οι μεταφορές. Σε επίπεδο χώρας οι δυο μεγαλύτεροι τομείς του ενδιαφέροντος μου είναι η σταθερή οικονομία της χώρας και η αγορά εργασίας. Σε όλα αυτά τα πεδία η Σουηδία είναι από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο».

 

Πώς αντιμετωπίζουν οι Σουηδοί έναν βουλευτή κι επαγγελματία με ξένη καταγωγή; Πόσο εύκολο ήταν ενταχθείτε στην κοινωνική κι επαγγελματική ζωή;

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά στο πρόσωπό μου, όπως το αντιλαμβάνομαι. Έχω τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά και τα ίδια δικαιώματα. Η ένταξη μου συνεχίζεται μια και η ζωή σε μια άλλη χώρα είναι μια συνεχή προσπάθεια και ένα ταξίδι μάθησης. Η γλώσσα και η εργασία οπωσδήποτε είναι τα κλειδιά επιτυχίας στη χώρα αυτή. Η συνεχής προσπάθεια είναι αυτή που φέρνει αποτελέσματα. Η κοινωνία διαφέρει από την ελληνική μεταξύ άλλων στο ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός συλλογικότητας και σεβασμός στους νόμους και τους φορείς. Η κοινωνία με αλλά λόγια κερδίζει πάντα έναντι της μονάδας, του ατόμου. Εκεί πιστεύω είναι και το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας του κράτους αυτού όσον αφορά την πρόοδο τους σε πολλά ζητήματα».

 

Ποιες διαφορές παρατηρείτε μεταξύ Ελληνικής και Σουηδικής Βουλής;

«Δεν έχω εμπειρίες από τις πρακτικές και τα συστήματα εργασίας της Βουλή  των Ελλήνων. Πιστεύω όμως ότι οι διάφορες είναι αρκετές όσον αφορά για παράδειγμα τα συστήματα μεταξύ των δυο χωρών, το στιλ, πολιτικές συμπεριφορές και πρακτικές κλπ».

 

Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να φύγετε από την Πάτρα και να εγκατασταθείτε στη Σουηδία;

«Είμαι παντρεμένος με Σουηδέζα και οι ευκαιρίες που μου δόθηκαν όπως και η μεταχείριση που έτυχα από τους καινούργιους συμπατριώτες μου με κράτησαν εδώ».

 

Είστε οικονομολόγος με πολυετή εμπειρία. H Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από μια σφοδρή οικονομική κρίση που έχει εξαντλήσει μεγάλο μέρος των πολιτών. Άνεργοι, άστεγοι, άνθρωποι που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό συνθέτουν  το “γκρίζο παζλ”. Ποια λάθη θεωρείτε ότι έγιναν; Ποιοι θα ήταν οι ενδεδειγμένοι τρόποι για να ανακάμψει με τρόπο ώστε να ανακουφιστεί ο πληθυσμός της;

«Πολύπλοκο και σημαντικό θέμα το ερώτημα που θέτετε. Θα μιλήσω με την εμπειρία του τραπεζίτη, όχι του πολιτικού.  Μπορώ να πω ότι ο ιστορικά μεγάλος βαθμός κρατικού χρέους, η χαμηλή παραγωγικότητα σε βασικούς τομείς της οικονομίας, σοβαρές ελλείψεις στην κρατική μηχανή, αγορά εργασίας και γενικά σε σύστημα, πειθαρχία, εφαρμογή των νόμων ως και αδυναμία είσπραξης φόρων και πολλές άλλες αγκυλώσεις  σε διαχρονικό context οδήγησαν τη χώρα στο σημείο που περιγράφετε στο ερώτημα σας. Αυτά είναι συμπεράσματα σαν εξωτερικός απλός παρατηρητής.

Δεν είμαι δικαστής να μιλήσω για λάθη, αιτίους κλπ. Έχουν γίνει και θα χρειαστούν ακόμη θυσίες, υπομονή και σκληρή εργασία. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα αλλά αυτά θα πρέπει  να κρατηθούν ώστε οι αλλαγές στο σύστημα της οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας να δυναμώσει ακόμη περισσότερο και να μπουν σταθερές πλέον βάσεις για μια πραγματική οικονομική ανεξαρτησία της χώρας. Η καλυτέρευση όμως βαδίζει πολύ αργά σε τέτοιες καταστάσεις. Είναι ζήτημα υπομονής και εργασίας».

 

Τι θυμάστε από την Πάτρα; Σας λείπει η ζωή εδώ; Επισκέπτεστε την πόλη;

«Η πόλη που έζησα ένα διάστημα έχει πραγματικά αλλάξει. Μου λείπουν οι γονείς, τα αδέλφια, οι φίλοι, ο ήλιος, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, η θάλασσα και η μυρωδιά της πρώτης φθινοπωρινής βροχής. Έρχομαι συχνά, μια και δυο φορές το χρόνο».

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ο Σωτήρης Δελής γεννήθηκε στην Πάτρα το 1955 και βρίσκεται στη Σουηδία από το τέλος του 1977. Είναι οικονομολόγος ΜΒΑ των Πανεπιστημίων Στοκχόλμης και Γκέτεμποργκ Έχει τραπεζική καριέρα 30 ετών με βαθμό διευθυντού και είναι ειδικευμένος στο risk & credit mangement.

Η πολιτική καριέρα του  ξεκίνησε αρχικά σε επίπεδο δημοτικού συμβούλου επί 15ετια.

Είναι μέλος του advisory board της οικονομικής σχολής του πανεπιστημίου του Γιενσεπινγκ.

Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μεγάλης δημοτικής εταιρείας κατοικίας του Γιενσεπινγκ και νεοεκλεγείς βουλευτής με το κόμμα των moderata samlingspartiet, Μετριοπαθείς, για την περίοδο 2014-2018 στη Σουηδική Βουλή, Riksdagen.

Είναι επίσης μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος και γεωργίας.

Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις