Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Γιάννης Μόρτζος με την "Αληθινή Απολογία του Σωκράτη" έρχεται στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2014 στην Πάτρα

Ο Γιάννης Μόρτζος με την "Αληθινή Α...

Στη σκηνή του θεάτρου Πάνθεον

Την θεατρική παράσταση «Η Αληθινή απολογία του Σωκράτη», μία ενδιαφέρουσα σκηνική σύνθεση διάρκειας 90 λεπτών, σε σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού Γιάννη Μόρτζου (αγαπητού στο ευρύ κοινό από την παλαιότερη τηλεοπτική σειρά της κρατικής τηλεόρασης «Χατζημανουήλ»), θα φιλοξενήσει το 33ο Επετειακό Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ το σαββατοκύριακο 18 και 19 Οκτωβρίου 2014 στο θέατρο Πάνθεον στην οδό Γούναρη και Κανακάρη.

Προγραμματίζονται να δοθούν μία παράσταση την πρώτη μέρα και διπλή παράσταση την επομένη.

Ερμηνεύουν οι Γιάννης Μόρτζος, Πέτρος Πέτρου.

Σκηνικά-κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά.

Μουσική: Χριστόδουλος Χάλαρης.

Θεατρική προσαρμογή - Γιούλη Ζήκου.

Η  βασισμένη στα έργα «Απολογία» και «Κρίτων» του Πλάτωνα και στην «Αληθινή Απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη.

Το Θέατρο «Τέσσερις Εποχές» στην Κυψέλη στην Αθήνα παρουσίασε με επιτυχία το συγκεκριμένο θεατρικό έργο «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη». Μία από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του 5ου αιώνα υπήρξε η θανατική καταδίκη του Σωκράτη του 399 π.Χ.  Από τότε μέχρι σήμερα (2.410 χρόνια) πλήθος μελετητών ασχολήθηκε με αυτήν την παράδοξη στιγμή ενός πολιτεύματος που θεωρήθηκε ιδανικό και πρότυπο ελεύθερης συμμετοχής των πολιτών στην διακυβέρνηση στου κράτους. Γιατί άραγε οι Αθηναίοι σε πλήρη Δημοκρατία πήραν την απόφαση να θανατώσουν τον εβδομηντάχρονο φιλόσοφο;

Τι τους ενοχλούσε τόσο πολύ ώστε να μην μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη (όπως τους λέει και ο ίδιος στην Απολογία του), έως ότου πεθάνει από φυσικό θάνατο; Ο Σωκράτης υπήρξε μοναδική φυσιογνωμία, κάτι σαν πρότυπο φιλοσόφου ανά τους αιώνες. Ενσαρκώνει τον τύπο του ιδανικού φιλοσόφου που αδιαφορεί για την ύλη και τα καθημερινά και ασχολείται μόνο με τα ανώτερα αγαθά. Φαίνεται πως ο Σωκράτης αποτέλεσε το εξιλαστήριο θύμα σε μια δύσκολη στιγμή του Αθηναϊκού Κράτους, που είχε δει πρόσφατα την αυτοκρατορία του να καταρρέει, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του το σάιτ tospirto.net.

Ο Γιάννης Μόρτζος έχει τη σκηνοθετική ευθύνη της παράστασης ενώ παράλληλα ερμηνεύει τον απαιτητικό ρόλο του αρχαίου φιλόσοφου Σωκράτη, έχοντας στο πλευρό του, τον «μαθητή Κρίτωνα», Πέτρο Πέτρου.

*Στο μεταξύ η παράσταση αρχαίου δράματος «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου "Αιχμή" με την Φωτεινή Φιλοσόφου, παρότι είχε αναγγελθεί ότι θα ερχόταν και θα παρουσιαζόταν στο Πάνθεον στο πλαίσιο του 33ου Φεστιβάλ Πάτρας στις 3-5 Οκτωβρίου 2014, δεν θα παιχθεί τελικά, όπως έγινε γνωστό από το Φεστιβάλ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture