Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πάτρα: Η μόνη μεγάλη πόλη στην Ελλάδα που τα ενοίκια αντί να πέφτουν, ενισχύονται! - Έρευνα μεγάλης μεσιτικής εταιρείας

Πάτρα: Η μόνη μεγάλη πόλη στην Ελλάδα πο...

Αύξηση τιμών κατά 13%

Στις ακριβότερες περιοχές της Αττικής, όπου εντοπίζονται και τα μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα, καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση ενοικίων, σύμφωνα με σχετική ετήσια έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX.

Σύμφωνα με αυτήν, τη μεγαλύτερη μείωση στο λεκανοπέδιο κατέγραψαν οι τιμές ενοικίασης σε Παλαιό Ψυχικό και Φιλοθέη, υποχωρώντας κατά 17% σε ετήσια βάση. Συνολικά πάντως, η πτώση των τιμών στην Αττική δεν ξεπέρασε το 5% κατά μέσο όρο.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση παρέμεινε σταθερή στο 56% των περιοχών που εξετάζονται, ενώ μάλιστα στις υπόλοιπες περιοχές (44% του συνόλου), η τάση είναι ανοδική, οι τιμές ενοικίασης συνέχισαν να υποχωρούν πανελλαδικά. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη μείωση των ενοικίων με ποσοστό της τάξεως του 20%, σημειώθηκε στον Βόλο, ενώ ακολούθησε η Θεσσαλονίκη με πτώση ενοικίων της τάξεως του 9% κατά μέσο όρο, η Καρδίτσα με μείωση 8% και η Λάρισα με κάμψη κατά 7%.

Στον αντίποδα, στην Πάτρα, τα ενοίκια ενισχύθηκαν κατά 13%, ενώ σε Κέρκυρα και Λαμία, οι τιμές των ενοικίων κατοικιών παρέμειναν αμετάβλητες, όπως γράφει η Καθημερινή σε ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου.

Σημαντικές αποκλίσεις

Ασφαλώς, ανάλογα με την περιοχή καταγράφονται και σημαντικές αποκλίσεις. Για παράδειγμα στην Αττική, τη μεγαλύτερη μείωση με 6% σημείωσαν οι περιοχές των βορείων προαστίων, ενώ έπεται το κέντρο με πτώση κατά 5%, με τις τιμές ενοικίασης στο Γκάζι να μειώνονται κατά 9%. Στον Πειραιά, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τα Καμίνια με 11%, ενώ στα νότια προάστια, όπου η κάμψη των ενοικίων περιορίστηκε σε 2%, ξεχώρισε η κάμψη του 15% που καταγράφηκε στη Νέα Σμύρνη. Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν όμως και σε μια σειρά περιοχών της Αττικής, όπως το Κολωνάκι, η Εκάλη, τα Βριλήσσια, του Παπάγου, η Κηφισιά, η Πειραϊκή και το Νέο Φάληρο.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, η μεγαλύτερη πτώση 15% σημειώθηκε στις βόρειες και δυτικές συνοικίες, με την Ευκαρπία να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση κατά 25%. Ακολουθούν οι ανατολικές συνοικίες με πτώση 7% και με χειρότερη επίδοση στη Θέρμη σε ποσοστό 18%. Τέλος, στις κεντρικές περιοχές η πτώση περιορίσθηκε στο 1%, ενώ στην Ανω Πόλη και την Παλιά Παραλία, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες. Αμετάβλητες, επίσης, έμειναν οι τιμές στην Καλαμαριά και στην Πυλαία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί της ουσίας, η αγορά των ενοικίων έχει «σβήσει» την αύξηση που είχε σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, επιστρέφοντας στο επίπεδο των αρχών του 2000, καθώς οι συνολικές απώλειες από το 2011 μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι διαμορφώνονται σε 40% κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha Bank, κατά την περίοδο 2000-2011 τα ενοίκια των κατοικιών αυξήθηκαν συνολικά κατά σχεδόν 43%. Την ίδια στιγμή, κατά το διάστημα από το 2000 έως και το 2008, δηλαδή σε σαφώς μικρότερο χρονικό διάστημα, οι τιμές πώλησης κατοικιών είχαν αυξηθεί σχεδόν κατά 91%, δηλαδή με υπερδιπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι τα ενοίκια.

Στην ανάλυσή της, η RE/MAX τονίζει ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν επηρεαστεί αρνητικά, τόσο λόγω της πτωτικής πορείας της οικονομίας, όσο και λόγω της υπερπροσφοράς κατοικιών, αλλά και της μείωσης του εισοδήματος των εν δυνάμει ενοικιαστών. Ωστόσο η επικείμενη σταθεροποίηση της οικονομίας αναμένεται να περιορίσει την περαιτέρω κάμψη των τιμών.

Οσον αφορά τα πλέον δημοφιλή ακίνητα, η εταιρεία αναφέρει ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας προτιμώνται τα διαμερίσματα 2-3 δωματίων, σχετικά νέα ή ανακαινισμένα και σε τιμές ενοικίασης που κινούνται από 200 έως 550 ευρώ κατά μέσο όρο. Οπως προκύπτει από την έρευνα, στην πλειοψηφία των φθηνών/μεσαίων περιοχών της Αττικής προτιμώνται διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων, κάτω των 15 ετών σε τιμές γύρω στα 500-600 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη προτιμώνται τα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων κάτω των 15 ετών σε τιμές 200-350 ευρώ μηνιαίως. Στις περιφερειακές πόλεις ζητούνται διαμερίσματα δύο-τριών δωματίων, κάτω των 10 ετών σε τιμές από 200-500 ευρώ. Στις περιοχές που μένουν φοιτητές προτιμώνται τα διαμερίσματα του ενός δωματίου, αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση και σε τιμές από 150-300 ευρώ.

Δημοφιλής ο 3ος όροφος

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τα στοιχεία που προσδίδουν μεγαλύτερη αξία στο ακίνητό τους. Ως τέτοια θεωρούνται, μεταξύ άλλων, το χαμηλό κόστος κοινοχρήστων, τα ενεργειακά εξωτερικά κουφώματα, η αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο, ο υψηλός όροφος (δημοφιλέστερη επιλογή είναι τα ακίνητα τρίτου ορόφου). Επίσης, σημαντικά στοιχεία κρίνονται η νεαρή ηλικία του ακινήτου ή η ανακαίνιση που έχει γίνει, αλλά και η ύπαρξη αποθήκης, θέσης στάθμευσης και τζακιού.

Ειδικά, όσον αφορά τα ακίνητα που απευθύνονται σε φοιτητές, είναι σημαντικό να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, να έχουν χαμηλά κοινόχρηστα και να προσφέρουν επαρκείς συγκοινωνιακές προσβάσε

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά