Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Κόβει το βήχα" στην Εκκλησία της Ελλάδας ο Βαρθολομαίος-Οι Νέες Χώρες ανήκουν στο Πατριαρχείο

"Κόβει το βήχα" στην Εκκλησία ...

Βαρυσήμαντη δήλωση

Σε μια δήλωση με ιδιαίτερη σημασία προέβη ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, από την Ξάνθη, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Θράκη, λέγοντας πως οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στη βαρυσήμαντη δήλωσή του ο κ. Βαρθολομαίος, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «μας ρώτησε κάποιος κατά τρόπο προκλητικό πριν από λίγα χρόνια: "Παναγιότατε έχετε τη Διασπορά. Γιατί θέλετε και τις Νέες Χώρες;" Και απαντήσαμε αμέσως και ευθέως. Διότι μας ανήκουν. Ανήκουν στη Μητέρα Μαρτυρική Εκκλησία η οποία έδωσε το αίμα της για αυτές για να μείνουν ελληνικές επαρχίες. Τις προστάτεψε κατά τον Μακεδονικό Αγώνα και πάντοτε, διαχρονικά», για να προσθέσει πως «αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Πνευματικής και Κανονικής Δικαιοδοσίας της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως».

Αναφερόμενος στις σχέσεις του Πατριαρχείου με τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών ο Πατριάρχης τόνισε πως «η σχέση μας δεν είναι ποσώς εθιμοτυπική. Είναι πολλώ μάλλον ευχαριστιακή, λειτουργική. Οι ποιμενάρχες των Μητροπόλεων τούτων είναι προσφιλείς αδελφοί ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ συμμετέχουν στη διοίκηση της αγιοτάτης Εκκλησίας της Ελλάδας», λέγοντας μάλιστα πως αυτό είναι τιμή και προνόμιο που θα ζήλευαν πολλοί άλλοι.  



«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τα από αιώνων απαράγραπτα δικαιώματα του Οικουμενικού θρόνου επί των εν λόγω Μητροπόλεων που αποτελούν την ενδοχώρα αυτού, ειδικά μετά την απογύμνωση του από τις επαρχίες της Αν. Θράκης και της Μ. Ασίας» συμπλήρωσε ο ίδιος,  ξεκαθαρίζοντας μάλιστα δεν «δεν αντιδικούμε με κανέναν, αλλά δεν πρόκειται να απεμπολίσουμε τα δικαιώματα της Εκκλησίας από τη Θράκη, την αιματοβαμμένη και ελληνική Μακεδονία, την υψηλόφρονη Ήπειρο και τα νησιά, γιατί το αντίθετο θα ήταν προδοσία στην πίστη, στην ιστορία και στο γένος. Ας σεβαστούμε όλοι τη Μητέρα Εκκλησία».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις