Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νταβούτογλου σε ΗΠΑ: «Δεν δίνουμε εξετάσεις σε κανέναν»

Νταβούτογλου σε ΗΠΑ: «Δεν δίνουμε εξετάσ...

Τα σχόλια Νταβούτογλου ήλθαν σε απάντηση δήλωσης του Τζον Κέρι

Με τη δήλωση ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να περνά την Τουρκία από «εξετάσεις» απαντά ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην πίεση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι προς την Άγκυρα να ενταχθεί στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι οι τούρκοι όμηροι στο Ιράκ απελευθερώθηκαν το Σάββατο βάσει συμφωνίας για την ανταλλαγή τους με 50 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (IS), γεγονός το οποίο ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει η κυβέρνηση.

«Κανείς δεν μπορεί να δώσει τεστ στην Τουρκία, λες και δεν κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα» δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας.

Τα σχόλια Νταβούτογλου ήλθαν σε απάντηση δήλωσης του Τζον Κέρι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν από την Τουρκία να ενισχύσει τη μάχη κατά των τζιχαντιστών από τη στιγμή που εξασφάλισε την απελευθέρωση των 49 ομήρων που βρίσκονταν στα χέρια των τζιχαντιστών.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι το ζήτημα έχει συζητηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ σε πρόσφατη επίσκεψή τους στην Άγκυρα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός επικαλέστηκε σειρά δημοσιευμάτων σε ξένα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι δίνουν την εντύπωση πως «η Τουρκία δοκιμάζεται και δεν πρέπει να αποδείξει σε κανέναν τίποτα», όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Hurriyet.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν -κάτι που επίσης δήλωσα στον κ. Κέρι όταν ήμουν υπουργός Εξωτερικών- ότι η Τουρκία δεν έχει να αποδείξει τίποτα.

Η Τουρκία ανέκαθεν έχει επιδείξει ότι μπορεί να λάβει αποφασιστική δράση στη γραμμή των όσων πιστεύει. Ήταν μάρτυρες του πόσο προσεκτική ήταν η Τουρκία ακόμη και σε καιρούς που οι σύμμαχοί μας δεν έδιναν μεγάλη προσοχή σε ορισμένες από τις ευαισθησίες μας» δήλωσε.

Και υπογράμμισε ότι ουδείς μπορεί να συνδέει το ζήτημα του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών με τους Τούρκους ομήρους και να λέει: «Ας δούμε τώρα τι θα κάνει η Τουρκία».

«Εμείς θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, και δεν έχουμε πάρει αυτή την απόφαση ακόμη» ανέφερε για να προσθέσει πως «εάν η πρόθεση είναι να εγκαινιαστεί μία κοινή στρατηγική στην περιοχή, «τότε η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα της δοθεί χαρτί διαγωνίσματος, αλλά μία χώρα για την οποία θα γίνεται συζήτηση ως ίση».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις