Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Την τιμητική τους έχουν οι Έλληνες δημιουργοί στις φετινές "Νύχτες Πρεμιέρας" - Την Τετάρτη θα προβληθεί η "Πανδημία" του Δημήτρη Πιατά

Την τιμητική τους έχουν οι Έλληνες δημιο...

Την Πέμπτη θα παιχθεί το μεσαίου μήκους "Sam Roma - Είμαστε Τσιγγάνοι" της Μαρίνας Δανέζη που μάλιστα έχει κάνει γυρίσματα και στην περιοχή της γειτονικής Ηλείας

Οι Έλληνες δημιουργοί έχουν την τιμητική τους στο φετινό επετειακό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας που είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα!

Η αγαπημένη σινεφίλ γιορτή, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, όπως κάθε χρόνο, τιμά τους Έλληνες δημιουργούς του σινεμά και παρουσιάζει στο κοινό μερικές από τις καλύτερες πρεμιέρες και ντοκιμαντέρ αλλά και 65 ταινίες Μικρού Μήκους που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα, διεκδικώντας 4 διαφορετικά Βραβεία.

Ήδη με τεράστια επιτυχία έχουν κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η «Ηλέκτρα» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, οι «7 Θυμοί» του Χρήστου Βούπουρα, η «Απέλαση των Απάτσι» του Γιάννη Σολδάτου, «Η έκρηξη» που είναι η νέα φιλόδοξη ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα αλλά και το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη «Η Γκόλφω στην Επίδαυρο»!

Επίσης την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα Odeon Οπερα 1, προβλήθηκε το βραβευμένο στην φετινή Μπερλινάλε φιλμ «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα με τους Μαρίσσα Τριανταφύλλου, Αλέξανδρο Λογοθέτη και την Αιγιώτισσα ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη. Η συγκεκριμένη ταινία κέρδισε το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο τελευταίο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Σήμερα Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 στις 21.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, έχει προγραμματιστεί στις «Νύχτες Πρεμιέρας» η πρώτη προβολή του φιλμ «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά με πρωταγωνιστές, την Άννα Μάσχα και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Φιλίππογλου, ο οποίος να θυμίσουμε πως σκηνοθέτησε το φετινό καλοκαίρι την αξιόλογη θεατρική παράσταση αρχαίου δράματος «Φιλοκτήτης» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και της ομάδας αρτivities.

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται και η πρώτη προβολή της «μαύρης» κωμωδίας της κρίσης «Πανδημία» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Πιατά με πρωταγωνιστή τον ίδιο (24/9 – Odeon Opera 1, 19.30) καθώς και της ταινίας «Μητριαρχία» με τις 60 διαφορετικές γυναίκες, σε σκηνοθεσία του Νίκου Κορνήλιου (Παρασκευή 26/9 – Odeon Opera 1, 19.30).

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με το «XENIA», το νέο φιλμ του εξαίρετου σκηνοθέτη Πάνου Χ. Κούτρα (Στρέλλα) που μετά την συμμετοχή του στο τελευταίο Φεστιβάλ των Κανών, κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ σε μία ειδική προβολή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014 στις 20.30! (είσοδος μόνο με προσκλήσεις).

Όμως οι ελληνικές ταινίες δεν τελειώνουν εδώ, αλλά με τρία πολύ ιδιαίτερα ντοκιμαντέρ. Το μεσαίου μήκους "Sam Roma - Είμαστε Τσιγγάνοι" της Μαρίνας Δανέζη που μάλιστα έχει κάνει γυρίσματα και στην περιοχή της γειτονικής Ηλείας, προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 19.45.

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, σειρά έχουν στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το «Excision» της Βικτώριας Βελλοπούλου που θίγει το απάνθρωπο θέμα της κλειτοριδεκτομής (προηγείται η προβολή του «Bref» της Χριστίνας Πιτούλη – Ταινιοθήκη, 18.30) αλλά και η «Μήδεια… Κρεισσων των Εμών Βουλευμάτων» του Νίκου Γραμματικού, μία κινηματογραφική περιπέτεια βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, που σηματοδοτεί και τη λήξη του ελληνικού τμήματος του φεστιβάλ (Δαναός 1, 20.00).

Το Διαγωνιστικό Τμήμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους συνεχίζεται παρουσιάζοντας μερικούς από τους καλύτερους ανερχόμενους Έλληνες σκηνοθέτες! To 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΟΤΕ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (Ελλάδα, Γερμανία, 103’)

Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Καρανικόλας

Η Νάντια (Μαρία Καλλιμάνη) εργάζεται 12 χρόνια στο ίδιο σπίτι ως οικιακή βοηθός – είναι πια σχεδόν μέλος της οικογένειας. Επειτα από ένα πρόβλημα υγείας της, όμως, οι σχέσεις μέσα στο σπίτι θα αλλάξουν ριζικά. Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο τμήμα Φόρουμ της 64ης Μπερλινάλε για την πρώτη ελληνική ταινία του Αθανάσιου Καρανικόλα («Echolot», «Ελλη Μάκρα 42277 Βούπερταλ»). Πρωταγωνιστούν επίσης οι Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιάννης Τσορτέκης, Ιερώνυμος Καλετσάνος και Αλεξία Καλτσίκη.

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (Ελλάδα, 87’) - Work in Progress

Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Μαντά

Ο Κώστας (Κώστας Φιλίππογλου), οδηγός στον ηλεκτρικό, είναι ερωτευμένος με την Αννα (Αννα Μάσχα), μια επιβάτιδα που παίρνει το ίδιο τρένο κάθε μέρα για τη δουλειά της. Εκείνη φυσικά δεν το ξέρει, μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που ένα τυχαίο γεγονός φέρνει κοντά τους δύο μοναχικούς ανθρώπους σε μια έρημη Αθήνα. Το τρυφερό τους παραμύθι θα αντισταθεί ρομαντικά σε όσα βαραίνουν τις καρδιές των ανθρώπων.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ (Ελλάδα, 111’)

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιατάς

Ο Δημήτρης Πιατάς γράφει και σκηνοθετεί μια μαύρη κωμωδία της κρίσης, γυρισμένη ακτιβιστικά, με εθελοντική συμμετοχή καλλιτεχνών, μια ανηλεή σάτιρα γεμάτη χιούμορ για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, τη διαφθορά, τον οικονομικό μαρασμό. Πρωταγωνιστούν ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Μάκης Παπαδημητρίου, η Ναταλία Δραγούμη, η Λένα Παπαληγούρα και ο Θάνος Τοκάκης.

ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ (Ελλάδα, 160’)

Σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος

Ενα καταφύγιο γυναικών απειλείται με κατεδάφιση και 60 γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικής προέλευσης συγκεντρώνονται για να το προστατεύσουν. Την ημέρα συζητούν και συγκρούονται, τη νύχτα αφηγούνται τις ζωές τους και χορεύουν. 60 γυναίκες. 7 μέρες. Ενας κόσμος.

Παρουσία των συντελεστών

XENIA (Ελλάδα / Βέλγιο / Γαλλία, 124’)

Σκηνοθεσία: Πάνος Χ. Κούτρας

Δύο αδέλφια ταξιδεύουν από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη, με σκοπό να βρουν τον Ελληνα πατέρα τους και να εξασφαλίσουν την ελληνική ιθαγένεια. Ενα σκληρό όσο και παραμυθένιο road movie που χαρτογραφεί την ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα, δια χειρός Πάνου Χ. Κούτρα, που επιστρέφει μετά τη «Στρέλλα» αποσπώντας διθυράμβους στο 67ο Φεστιβάλ Καννών. Με τους Κώστα Νικούλι, Νίκο Γκέλια, Ρομάνα Λόμπατς, Αγγελο Παπαδημητρίου, Γιάννη Στάνκογλου και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

EXCISION (Ελλάδα, 57’)

Σκηνοθεσία: Βικτόρια Βελλοπούλου

Το «Excision», που γυρίστηκε στην Κένυα, στην περιοχή της φυλής Pokot, εξετάζει τις συνέπειες της κλειτοριδεκτομής μέσα από γυναικεία πορτρέτα και δείχνει τις επιπτώσεις της πράξης αυτής σε εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως. Η ταινία στοχεύει στο να ακουστούν οι φωνές των θυμάτων του βάρβαρου αυτού εθίμου, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν ανοιχτά για τον πόνο τους.

ΜΗΔΕΙΑ...ΚΡΕΙΣΣΩΝ ΤΩΝ ΕΜΩΝ ΒΟΥΛΕΥΜΑΤΩΝ (Ελλάδα, 93’)

Σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικός

Βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, αυτή η μοναδική κινηματογραφική περιπέτεια διαδραματίζεται τώρα στους δρόμους της Αθήνας, με το σκηνοθέτη σε ρόλο ντετέκτιβ. Αν τα ηθικά διλήμματα που θίγει το έργο φαντάζουν πιο σύγχρονα από ποτέ, ο ντετέκτιβ, κυνηγημένος από το φάντασμα του Ιάσωνα, μπαίνει σε ένα λαβύρινθο γεμάτο απύθμενα βάραθρα και δράκους. Θα βρει το μίτο να βγει; Πρωταγωνιστούν οι Γιούκι Κροντηρά, Βαγγέλης Μουρίκης, Τάσος Νούσιας, Αντώνης Αντωνίου και Σοφία Βογιατζάκη.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Σκηνή από την "Μήδεια..." του Νίκου Γραμματικού.

Σκηνή από την "Μήδεια..." του ...

Σκηνή από την "Μήδεια..." του Νίκου Γραμματικού.

"Μητριαρχία".

"Μητριαρχία".

"Μητριαρχία".

"Για Πάντα".

"Για Πάντα".

"Για Πάντα".

"Στο Σπίτι".

"Στο Σπίτι".

"Στο Σπίτι".

"Excision".

"Excision".

"Excision".

Oι δύο πρωταγωνιστές του "Xenia".

Oι δύο πρωταγωνιστές του "Xenia".

Oι δύο πρωταγωνιστές του "Xenia".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture