Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τέσσερις Μητροπολίτες προσκλήθηκαν από τον Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και θα έρθουν στην Πάτρα αυτό το σαββατοκύριακο

Τέσσερις Μητροπολίτες προσκλήθηκαν από τ...

Για τις εκδηλώσεις της 50ης Επετείου Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Πολιούχου των Πατρών, Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου

Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια αναμένεται το ερχόμενο σαββατοκύριακο 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2014 να τιμηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών η 50η επέτειο της Επανακομιδής της Αγίας Κάρας του Πολιούχου των Πατρών, Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, στον τόπο του μαρτυρίου του, την Πάτρα.

Η Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου από την Ρώμη και την Καθολική εκκλησία στην Πάτρα είχε πραγματοποιηθεί πριν ακριβώς μισό αιώνα, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1964 μέσα σε μία ατμόσφαιρα ιερής συγκίνησης και παρουσία πλήθους κόσμου. Τον μέγα αυτό εκκλησιαστικό θησαυρό που επεστράφη στην Αχαική πρωτεύουσα και την Ορθόδοξη Χριστιανική εκκλησία σχεδόν 500 χρόνια αφότου είχε παραμείνει στην Δύση, είχε τότε υποδεχθεί ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Πατρών Κωνσταντίνος, με ιερό συγκλονισμό και συγκίνηση.

Η Τιμία Κάρα του Πολιούχου των Πατρών είχε τοποθετηθεί τότε στον Παλαιό ιερό ναό του Αγίου ενώ από το φθινόπωρο του 1974 μεταφέρθηκε στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου που είχε μόλις εγκαινιαστεί από τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Πατρών κυρό Νικόδημο.

Όπως ανέφερε ο προιστάμενος του ναού του Αγίου Ανδρέου και Υπεύθυνος για θέματα Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, στον φετινό διήμερο εορτασμό της σημαντικής αυτής επετείου για την Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών αλλά και την εκκλησία μας, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος έχει προσκαλέσει να παραστούν και να λαμπρύνουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις, τέσσερις ακόμη Μητροπολίτες.

Πιο συγκεκριμένα το ερχόμενο σαββατοκύριακο στην Πάτρα θα συμμετάσχουν και θα συγχοροστατήσουν με τον κ.κ. Χρυσόστομο, οι σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Θεσσαλονίκη, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεος, ο οποίος διατελεί και Έξαρχος Παγγαίου, ο Πρεβέζης και Νικοπόλεως κ.κ. Χρυσόστομος (Τσιρίγκας), ο οποίος είναι και Υπέρτιμος και Έξαρχος Παλαιάς Ηπείρου και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων Μουτάφης, ο οποίος κατάγεται από την Καβάλα και έχει γεννηθεί το 1970.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του επετειακού εορτασμού, το Σάββατο 27/9/2014 στις 19.00 θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός στο μεγάλο ιερό ναο του Αγίου Ανδρέου ενώ το πρωί της Κυριακής 28 Σεπτεμβρίου, 7-10, θα τελεστεί πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία και χειροτονία διακόνου.

Στις 17.45 το απόγευμα της Κυριακής θα ξεκινήσει η πομπή για την Ιχθυόσκαλα όπου ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη δέηση και αγιασμό για την έναρξη της νέας αλιευτικής περιόδου ενώ στη συνέχεια όπως επιτάσσει το έθιμο, η Τιμία Κάρα και η εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα θα μεταφερθούν με πλοιάριο διά θαλάσσης στον μώλο του Αγίου Νικολάου και στις 19.00 στην πλατεία Τριών Συμμάχων θα γίνει η Θεία δοξολογία και δέηση παρουσία των αρχών της πόλης και του κόσμου.

Μετά θα ξεκινήσει η ιερά λιτάνευση της Τιμίας Κάρας που θα τοποθετηθεί σε τιμητικό στρατιωτικό όχημα, κατά μήκος της οδού Αγίου Ανδρέου. Στην λιτάνευση θα συμμετάσχουν οι προσκεκλημένοι Μητροπολίτες, οι ιερείς, οι ψάλτες, οι εκπρόσωποι των πολιτικοστρατιωτικών αρχών του τόπου και ο κόσμος.

*Μάλιστα ο κ.κ. Χρυσόστομος με μήνυμα του που διαβάστηκε χθες Κυριακή στους ιερούς ναούς, καλεί τον Πατρινό λαό να βγει από τα σπίτια του και να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις, τιμώντας έτσι τον Άγιο και Προστάτη του, Άγιο Ανδρέα.  «Να μην λείψει κανείς», είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα – παρότρυνση του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Πατρών Κωνσταντίνος το 1964 (η φωτ. είναι από ανάρτηση των σάιτ dοgma.gr και pentapostagma.gr).

Ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Πατρών Κ...

Ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Πατρών Κωνσταντίνος το 1964 (η φωτ. είναι από ανάρτηση των σάιτ dοgma.gr και pentapostagma.gr).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις