Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Εκτός ταμπλό του Χρηματιστηρίου έχουν τεθεί 1 στις 4 εισηγμένες

Εκτός ταμπλό του Χρηματιστηρίου έχουν τε...

Η μεγάλη «σφαγή»

Εξαφανίστηκαν ακόμη και κλάδοι
Η μεγάλη «σφαγή»: Εκτός ταμπλό του Χρηματιστηρίου έχουν τεθεί 1 στις 4 εισηγμένεςΤο 2001, συνολικά 347 εταιρείες που ήταν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Σήμερα, από αυτές τις 347 εταιρείες, περίπου η μία στις τέσσερις έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης.

Ειδικά κατά την περίοδο 2002-2004 «εξαφανίστηκε» από το Χ.Α. ένας ολόκληρος κλάδος, ο κλάδος των Επενδυτικών Εταιρειών Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ) που αριθμούσε 30 εισηγμένες, ενώ ακολούθησε και ο κλάδος του Leasing με 4 εισηγμένες. Επίσης πολλές εταιρείες έκαναν delisting μετά από εξαγορές τους από ξένους επενδυτές.Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, η Interamerican και η Vodafon, που ήταν εισηγμένες και άνηκαν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτικά, από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης της περιόδου 1999-2000 έχουν μείνει σήμερα στον αντίστοιχο δείκτη FTSE Large Cap 25 μόνο οκτώ εταιρείες, ενώ μεγάλες ανακατατάξεις έγιναν στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Αν το δούμε σε επίπεδο απώλειας κεφαλαιοποίησης, πάνω από τις μισές εισηγμένες σήμερα που ήταν εισηγμένες και τον Σεπτέμβριο 1999 καταγράφουν απώλειες πάνω από το 70%, δείγμα του αποδεκατισμού των αρχικών κεφαλαίων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο διάψευσε τον παλιό επενδυτικό κανόνα της «μακροπρόθεσμης επένδυσης». Όσοι είχαν αγοράσει μετοχές το 1999, χωρίς να έχουν κάνει κινήσεις «μουαγιέν» (average cost) καταγράφουν δραματικές απώλειες στον χρονικό ορίζοντα των 15 ετών. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη των εταιρειών σε απόλυτα μεγέθη, μόνο τρεις μετοχές απ' όσες είχαν παρουσία και τότε και σήμερα καταγράφουν σωρευτικές θετικές αποδόσεις.

Πρόκειται για τις εταιρείες Jumbo, Καρέλια και Coca-Cola. Μάλιστα, οι θετικές αποδόσεις τους προέρχονται από το ράλι της περιόδου 2004-2008.Oι ποιοτικές αλλαγές σε διάστημα 15 ετώνΟι ποιοτικές αλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά το διάστημα 1999-2014 ήταν τεράστιες και δείχνουν και σε μεγάλο βαθμό τη μετεξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.Το 1999 το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμενε ένα «περιφερειακό» χρηματιστήριο με μικρές και εσωστρεφείς ως επι το πλείστον εταιρείες.

Η μέση (ανά εταιρεία) κεφαλαιοποίηση παρέμενε μέχρι το 1999 στα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ (περίπου 340-350 εκατ. δραχμές) ενώ σήμερα η μέση ανα εταιρεία κεφαλαιοποίηση έχει αυξηθεί πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ, αλλά βέβαια έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός των εισηγμένων.Σήμερα έχει αυξηθεί η εξωστρέφεια των εταιρειών, αφού ακολούθησαν και τη διεθνή τάση αλλά κυρίως τις ανάγκες τους να βρουν αγοραστικό κοινό εκτός Ελλάδας.

Έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Πλέον η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε θεσμικό επίπεδο είναι πολύ πιο οργανώμενη από την αγορά της περιόδου 1999-2000, όπου ο καθένας λειτουργούσε χωρίς μεγάλους ελέγχους.Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ουσιαστικά διεθνοποιηθεί.

Παρακολουθείται από μεγάλους επενδυτικούς οίκους έχει συμμετοχή σε διεθνείς δείκτες και πλέον τα περίφημα εγχώρια «χρηματιστηριακά lobbies» που ανεβοκατέβαζαν μετοχές κατά το δοκούν το 1999 έχουν εξαφανιστεί. Βέβαια, τη θέση τους έχουν πάρει ξένοι οίκοι, οι οποίοι κατά καιρούς βγάζουν εκθέσεις για ελληνικές μετοχές που σαφέστατα εξυπηρετούν και τους πελάτες τους.Το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί κάλλιστα να είναι μοχλός χρηματοδότησης, ενώ μέχρι το 1999 ήταν μοχλός «πλουτισμού».

Η ελληνική αγορά σήμερα επηρεάζεται περισσότερο από τα διεθνή χρηματιστηριακά «σινιάλα», ενώ τότε από τις διαθέσεις των εγχώριων κερδοσκόπων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά