Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από την εναρκτήρια βραδιά του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στο Μέγαρο

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από την εναρκτήρια βραδιά του...

Ανάμεσα στο κοινό ήσαν γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Κωνσταντίνος Τζούμας και σκηνοθέτες όπως ο Γιάννης Σμαραγδής

Με μεγάλη επιτυχία και τη δέουσα επισημότητα πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας την περασμένη Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!

Με μια εορταστικού χαρακτήρα και νοσταλγικής διάθεσης τελετή μαζί με την προβολή του ξεκαρδιστικού νέου φιλμ «Ιστορίες για Αγρίους» του Αργεντίνου Νταμιάν Σιφρόν, κήρυξε την έναρξή του στο Μέγαρο Μουσικής το 20ό επετειακό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Στην λαμπερή τελετή παρευρέθηκαν πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών, μεταξύ των οποίων ο σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος, η ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα, οι ηθοποιοί Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Δήμητρα Ματσούκα, Κόρα Καρβούνη, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Χρήστος Στεργιόγλου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο Δημήτρης Πιατάς που στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιάσει την κινηματογραφική σκηνοθετική του προσπάθεια με τίτλο «Πανδημία», ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, οι σκηνοθέτες Γιάννης Σμαραγδής και Νίκος Περράκης, η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Εύα Νάθενα και πολλοί άλλοι που τίμησαν με την παρουσία τους την έναρξη του επετειακού φεστιβάλ.

Μετά την ολοκλήρωση ενός σύντομου ηχητικού κλιπ που ταξίδεψε το κοινό μέσα από θρυλικές κινηματογραφικές ατάκες καθώς και αναγγελιών για τις «Νύχτες Πρεμιέρας» μέσα από τα 20 τους χρόνια, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ και κινηματογραφικός κριτικός Ορέστης Ανδρεαδάκης, πήρε το λόγο και αμέσως χαρακτήρισε τη βραδιά αλλά και ολόκληρο το Φεστιβάλ, ως «μία γιορτή».

«Σήμερα γιορτάζουμε. Γιορτάζουμε τα 20 χρόνια των Νυχτών Πρεμιέρας…ήταν το 1995 όταν ο Γιώργος Τζιώτζιος είχε αυτό το τρελό όνειρο. Γιορτάζουμε όμως και τα 25 χρόνια του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, που κι αυτό ο Τζιώτζιος το ίδρυσε το φθινόπωρο του 1989. Σήμερα γιορτάζουμε τον κινηματογράφο. Αυτή την απίστευτη, την εκπληκτική περιπέτεια των εικόνων που άρχισε πριν από 115 χρόνια και στοιχειώνει το συλλογικό ασυνείδητο. Ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάζεις τα γενέθλιά σου, δε είναι να αφηγείσαι τις επιτυχίες του παρελθόντος αλλά να βάζεις μερικά στοιχήματα για το μέλλον».

Το δικό της χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος του Φεστιβάλ, κυρία Μαρία Μπόμπολα, μέσω ενός βίντεο. «Ο Πολ Σεζάν είχε πει τα πράγματα εξαφανίζονται. Πρέπει να βιαστούμε αν θέλουμε να δούμε κάτι. Ο κινηματογράφος είναι κατεξοχήν μία τέχνη μνήμης, μνήμης και δημιουργίας».

Τόνισε ιδιαιτέρως τη σημασία των Ελλήνων δημιουργών, τους οποίους στηρίζει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ, λέγοντας πως: «δίνουμε τη σκυτάλη στους νέους».

«Το φεστιβάλ είναι σαν το παγόβουνο. Αυτό που φαίνεται είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς που έχει γίνει», συμπλήρωσε, κλείνοντας την ομιλία της με μια ευχή προς το κοινό: «Στη σιωπή της σκοτεινής αίθουσας, στον ελάχιστο εκείνο χρόνο πριν αρχίσει το έργο, εκεί που η ζωή σας συναντά τη ζωή της οθόνης, αφήστε τα φτερά του σινεμά να σας παρασύρουν σε ένα νέο ταξίδι».

Ο Ορέστης Ανδεραδάκης συνέχισε με μια ειδική αναφορά στο φετινό μότο του Φεστιβάλ, το «frame light motion». «Πολύ παλιά, στα σπήλαια, οι άνθρωποι ζωγράφιζαν ελεύθερα παντού- χωρίς κανένα περιορισμό, χωρίς κανένα πλαίσιο. Μέσα στα σπήλαια οι προϊστορικοί θεατές παρακολουθούσαν μια μαγική παράσταση- ένα σινεμά που έπαιζε παντού: στους τοίχους, στις οροφές, παντού. Χιλιάδες χρόνια αργότερα, οι εικόνες αυτές μπήκαν μέσα σε τέσσερις ευθείες γραμμές- στα πρώτα πλαίσια. Πέρασαν ακόμη μερικοί αιώνες και το πλαίσιο αυτό δέχτηκε την «επίθεση» του φωτός και λίγο αργότερα εισέβαλε και η «κίνηση» που μετέτρεψε την ακίνητη φωτογραφία σε κινηματογράφο.

Στα επόμενα χρόνια ωστόσο το πλαίσιο αμφισβητήθηκε, ο Φοντάνα το έσκιζε, τα εικαστικά installation το χλεύασαν, το 3D και το transmedia δεν το έχουν ανάγκη και ο κινηματογράφος και όλες οι τέχνες αναζητούν και πάλι την χαμένη ελευθερία των σπηλαίων. Σας καλούμε λοιπόν την Παρασκευή 26 του μήνα στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του Δήμου Αθηναίων να ξαναδούμε το σινεμά αλλιώς και να απαντήσουμε στο ερώτημα που μας άφησε παρακαταθήκη ο Χρήστος Βακαλόπουλος "το σινεμά" έλεγε, "γεννήθηκε για να συλλάβει το αιώνιο που αλλάζει συνεχώς μορφές". Θα είναι μια ειδική εκδήλωση: μια κινηματογραφική performance με πολλαπλές προβολές, κινούμενες οθόνες και ζωντανή μουσική…».

Τέλος ο κ. Ανδρεαδάκης ευχήθηκε «να έχουμε μια καλή κινηματογραφική σαιζόν, αλλά και να έχουμε πάντα τη δύναμη να κοιτάζουμε κι εμείς κατάματα «το αιώνιο που αλλάζει συνεχώς μορφές».

Έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2014, το Φεστιβάλ έχει προγραμματίσει πολλές ενδιαφέρουσες και πρώτες προβολές στους κινηματογράφους Δαναός 1&2, Odeon Όπερα 1&2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδας και Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, συνολικά 241 ταινίες –μεγάλου και μικρού μήκους- από κάθε γωνιά του κόσμου, 97 από τις οποίες είναι καινούργιες ελληνικές παραγωγές, 3 διαγωνιστικά τμήματα, 6 ειδικά αφιερώματα, συζητήσεις, ομιλίες, μάστερκλας, και πολλά πάρτι.

To 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΟΤΕ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ το βασικό διοργανωτικό πρόσταγμα έχει το τριμηνιαίο πλέον περιοδικό "Σινεμά" που ανήκει στην ίδια επιχειρηματική, δημοσιογραφική «οικογένεια» της εφημερίδας «Έθνος».

*Κάθε χρόνο πολλοί Πατρινοί σινεφίλ επιλέγουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν ταινίες του Φεστιβάλ "Νύχτες Πρεμιέρας".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture