Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η παράσταση «QUIDAM» του διάσημου «Cirque du Soleil» θα δημιουργήσει μία μαγική χώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η παράσταση «QUIDAM» του διάσημου «Cirqu...

Στην Αθήνα οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από τις 20 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2014

«Quidam» (Κιντάμ) στα λατινικά σημαίνει «ανώνυμος ταξιδιώτης», ένας ταξιδιώτης που κάνει ένα μοναδικό ταξίδι, προς το κέντρο της ύπαρξής του.

Το «Quidam», η εντυπωσιακή παράσταση του φημισμένου «Cirque du Soleil» θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, από αυτό το Σάββατο έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2014 στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ και κατόπιν στο ΠΑΟΚ Sports Arena της Θεσσαλονίκης (30/9-5/10).

Όπως γράφει το σάιτ της εφημερίδας Έθνος, πρόκειται για ένα ταξίδι στη φαντασία ενός μικρού κοριτσιού, της μικρής Zωής, κατά τη διάρκεια του οποίου συναντά εκκεντρικούς χαρακτήρες. Αυτοί μας μεταφέρουν σε μια μαγευτική χώρα με έντονα συναισθηματικό περιβάλλον που υπόσχεται να ενθουσιάσει και να συγκινήσει.

Σε αντίθεση με τις άλλες παραγωγές του «Cirque du Soleil», το «Quidam» δεν μεταφέρει τους θεατές σε έναν φανταστικό και παράλληλο κόσμο αλλά πραγματεύεται τον δικό μας, καθημερινό και ανθρώπινο.

Τα επιβλητικά σκηνικά δεν θυμίζουν γοτθικού τύπου μνημεία αλλά η μινιμαλιστική εναέρια αψίδα πάνω από τη σκηνή παραπέμπει σε ένα αεροδρόμιο, ώστε να υποδέχεται και να αποχαιρετά όλους όσοι περνούν από εκεί.

Η μουσική, βασικός συντελεστής στο «Cirque du Soleil», δεν έχει μπαρόκ ύφος όπως ίσως μας έχει συνηθίσει, αλλά μια ηλεκτρονική και πιο σύγχρονη διάθεση. Όλα αυτά συντελούν με τον τρόπο τους σε ένα εκθαμβωτικό σώου «νεότερης γενιάς» που θα απολαύσει το Ελληνικό κοινό από το Σάββατο 20/9 έως τις 28 του μήνα στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ στην Αθήνα και μετά στην Θεσσαλονίκη.

Το «Quidam» είναι η πρώτη παράσταση του Cirque du Soleil (που γιορτάζει τα τριαντάχρονά του) στην οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά ρούχα, πάντα βέβαια προσαρμοσμένα κατάλληλα, ώστε να είναι λειτουργικά και να εξυπηρετούν τις ακροβατικές σκηνές. Τα παλ χρώματα που επιλέχθηκαν για τα κοστούμια δίνουν έναν συγκινητικό τόνο και συντελούν δραματουργικά στην ατμόσφαιρα της παράστασης.

Το βασικό υλικό που χρησιμοποιείται για όλα σχεδόν τα κοστούμια, όπως αναφέρει το «Έθνος», είναι το λινό για να προσδίδει την καθημερινή χρήση ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και δέρμα, γιούτα, μαλλί, βελούδο και βαμβάκι. Τα κοστούμια του θιάσου Banquine στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος της παράστασης έχουν το ίδιο σχέδιο αλλά διαφορετικά χρώματα. Στην πρώτη τους εμφάνιση, είναι πολύχρωμα, αντιπροσωπεύοντας χαρακτήρες σε έναν πραγματικό κόσμο. Στη δεύτερη εμφάνιση, τα χρώματα των κοστουμιών είναι λιγότερο έντονα, συμβολίζοντας τη ζωή μετά τον «πόλεμο».

Σταυροδρόμι όλων των σκηνικών τεχνών, του τσίρκου, του θεάτρου, της μιμικής, της μουσικής και του χορού, της καλλιτεχνίας και των αθλητικών επιτευγμάτων είναι και η νέα παραγωγή του Cirque du Soleil, «Quidam».

Σε όλα αυτά προσθέστε και τα μουσικά όργανα, τα φωτιστικά και ηχητικά μηχανήματα νέας και υψηλής τεχνολογίας, χιλιάδες μέτρων καλωδιώσεις, στηρίγματα, πλυντήρια, στεγνωτήρια, μαγειρεία, ψυγεία, αίθουσες μασάζ και ιατρικού ελέγχου, γυμναστήρια. Φυσικά εντυπωσιακό είναι και το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται για αυτή τη μεγάλη παραγωγή.

Αν το μυστικό της τεράστιας και διαχρονικής επιτυχίας του Cirque du Soleil είναι η δυνατότητά του να μεταμορφώνεται, να μεταλλάσσεται, να ανανεώνεται συνεχώς ώστε πάντα να αποκλείει τον κορεσμό προσφέροντας στον θεατή την αίσθηση ότι βλέπει κάτι εντελώς φρέσκο, ιδιαίτερο και ξεχωριστό, τότε το «Quidam» αποτελεί με σιγουριά την απόλυτη και περίτρανη επιβεβαίωση αυτού του κανόνα. Γιατί το «Quidam», διατηρώντας μόνο την ποιότητα του «Cirque du Soleil», αποτελεί επί της ουσίας την τολμηρότερη και βαθύτερη τομή στην πολύχρονη ιστορία του.

Εμπεριέχοντας τη μεγαλοπρέπεια, την ευαισθησία και το χιούμορ, παραμένοντας συναπάντημα και σταυροδρόμι όλων των σκηνικών τεχνών, του τσίρκου, του θεάτρου, της μιμικής, της μουσικής και του χορού, της καλλιτεχνίας και των αθλητικών επιτευγμάτων, εξερευνά παράλληλα μέσω της λαμπρότητας των εικόνων του τη νέα εποχή και τα ζητούμενά της, αποδίδοντας τον μοντέρνο χαρακτήρα της και καταγράφοντας τους ταχείς ρυθμούς της.

Η ιστορία σε αντίθεση με τις άλλες παραγωγές του Cirque du Soleil, δεν ταξιδεύει τους θεατές στο νησί της φαντασίας, αλλά διαπραγματεύεται τη γήινη πραγματικότητα. Οι χαρακτήρες του έργου δίνουν τον ανάλογο τόνο, λειτουργώντας δραματουργικά σαν στοιχεία μίας ανθρώπινης καθημερινότητας, αντιπροσωπεύοντας υπαρκτά όντα της διπλανής πόρτας και εκφράζοντας αληθινά αισθήματα, χειροπιαστά προβλήματα, όνειρα και ανησυχίες.

Η παράσταση σε αριθμούς

Εικοσιέξι νταλίκες μεταφέρουν το σύνολο της υλικοτεχνικής υποδομής της παράστασης ενώ 142 τόνους ζυγίζουν τα σκηνικά.

120 πόδια έχουν μήκος οι πέντε αλουμινένιες ράγες από τις οποίες είναι κατασκευασμένη η τεράστια μεταλλική εναέρια αψίδα ενώ 80 μέτρα ύψος έχει η εναέρια μεταλλική αψίδα.

Δύο τρόλεϊ έχει ο κάθε συρμός που τρέχουν από το ένα άκρο της δομής στο άλλο. Το ένα χρησιμοποιείται για να μεταφέρει τους καλλιτέχνες και τον ακροβατικό εξοπλισμό και το άλλο για να ψηλώνει ή να χαμηλώνει το επίπεδο.

200.000 (και πλέον) διατρήσεις-φωτιστικές πηγές υπάρχουν που συντελούν στον φαντασμαγορικό χαρακτήρα της παράστασης. Το δάπεδο της σκηνής αποτελείται από μέρη αλουμινίου και καουτσούκ διάτρητου, ώστε να δημιουργεί ειδικά εφέ.

Διακόσια ζευγάρια παπούτσια που καθαρίζονται και βάφονται στο χέρι κάθε μέρα ενώ 1.500 χειροποίητα κουστούμια, από τα οποία κάθε καλλιτέχνης φοράει από 2 έως 7 ανάλογα με τις σκηνές στις οποίες συμμετέχει. Κάθε κοστούμι είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά και υπάρχουν δύο εφεδρικά για τον κάθε ρόλο.

Τον μαγικό κόσμο του Quidam ζωντανεύουν 50 καλλιτέχνες, 52 χαρακτήρες, 180 τεχνικοί, προπονητές, μασέρ, γυμναστές, μάγειρες, που θα πλαισιωθούν στην Ελλάδα από 200 επιπλέον άτομα (τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό).

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture