Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ν. Τσούκαλης: Ερώτηση στη βουλή για την αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Ν. Τσούκαλης: Ερώτηση στη βουλή για την ...

Ερώτηση Βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή

Με αφορμή τη δημοσίευση της εξαμηνιαίας έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ και η εταιρεία Marc, οι βουλευτές ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη και Νίκος Τσούκαλης κατέθεσαν για άλλη μία φορά νέα ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, σχετικά με την  αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις ΜμΕ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο, όλα τα μεγέθη αποτυπώνουν επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, με αρνητικές προσδοκίες και απαισιοδοξία για πάνω από τις μισές επιχειρήσεις.

Εγείρουν τις ανησυχίες τους διότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για άλλη μία φορά δεν έχουν επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και επισημαίνουν την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Τέλος ερωτούν ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ως προς το μέλλον και την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και ποιες άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα γίνουν ώστε να υπάρξει σύντομα ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για αυτές.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

 

 

Προς τους κκ. Υπουργούς:

Α. Οικονομικών

Β. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Γ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

 

Θέμα: Σχετικά με την αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Με αφορμή τη δημοσίευση της εξαμηνιαίας έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ και η εταιρεία Marc, σχετικά με την  αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις (Ιούλιος 2014), επανερχόμαστε με νέα ερώτησή μας στα προβλήματα ρευστότητας και στους ορατούς κινδύνους για λουκέτο που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι από το 2008 έως σήμερα έκλεισαν 230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχοντας πέσει ο αριθμός τους στις 610.000, ενώ σωρευτικά η μείωση του τζίρου φθάνει στο 75%. Το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε από 174 δισ. ευρώ το 2008 σε περίπου 100 δισ. εφέτος (10.000 ευρώ κατά κεφαλήν). Εκφράζονται δε φόβοι ότι στα 230.000 λουκέτα από την αρχή της κρίσης, φέτος θα προστεθούν -σύμφωνα με το συντηρητικό σενάριο- άλλα 15.000, με τραγικές συνέπειες για την απασχόληση.

Αυτή η κατάσταση προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει απώλεια 47.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί), εκ των οποίων αυτές που αφορούν μισθωτή εργασία εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν τις 30.000 (συμπεριλαμβανομένων, όμως, και ατόμων που θα συνταξιοδοτηθούν ή θα μεταναστεύσουν κτλ).

Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν, βάσει της έρευνας, να έχουν υψηλά ληξιπρόθεσμα χρέη, ιδίως προς το ασφαλιστικό τους ταμείο (περίπου το 40%). Τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΕ αναφέρουν ότι πάνω από 370.000 επιχειρήσεις έχουν χρέη προς το ταμείο, ενώ ακολουθούν οι οφειλές προς ΔΕΚΟ (34,9%), εφορία (32,7%) και τράπεζες (28,1%).

Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες και πριν τα χρόνια της κρίσης χαρακτηρίζονταν από χαμηλή παραγωγικότητα και στενό επιχειρηματικό ορίζοντα, με τις βίαιες ανακατατάξεις στη δομή της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και την ορατή πλέον συρρίκνωση της μικρομεσαίας αστικής τάξης, διαφαίνεται ότι το 60% του τζίρου πηγαίνει πλέον σε λίγες και ως επί το πλείστον μεγάλες επιχειρήσεις.

Δραματική διαγράφεται η κατάσταση στην απασχόληση, στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, στις υποχρεώσεις τους καθώς και στις οφειλές τους.

Οι μακροοικονομικοί δείκτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, όπως τονίζεται στην έρευνα, ωστόσο οι δείκτες που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξακολουθούν να είναι αρνητικοί. Σχεδόν τα 2/3 των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων παραμένουν σε καθοδική τροχιά χωρίς να διαφαίνονται προοπτικές ανάκαμψης.

Οι προβλέψεις σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο σε όλα τα μεγέθη αποτυπώνουν επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, με αρνητικές προσδοκίες και απαισιοδοξία για πάνω από τις μισές επιχειρήσεις.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για άλλη μία φορά δεν έχουν επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Από τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας και με βάση τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει η ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, μιας και παρά το γεγονός ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο η οικονομία δείχνει σημάδια «σταθεροποίησης», ο δρόμος για την ανάκαμψη φαίνεται ότι θα είναι αρκετά μακρύς.

Επειδή δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα η παραμικρή πρόοδος σε παρεμβάσεις που εδώ και καιρό έχετε εξαγγείλει, αλλά δεν υπάρχει και κανένα νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΜμΕ,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1.    Υπάρχει τελικά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με χρονοδιάγραμμα και με διοικητικές δομές και στελεχιακό δυναμικό ικανό να το υλοποιήσει, ώστε αντιμετωπισθούν τα προαναφερθέντα προβλήματα ως προς το μέλλον και την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

2.    Πως εκτιμάτε εσείς τα παραπάνω αποτελέσματα και ποιες άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα κάνετε ώστε να υπάρξει σύντομα ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τις ΜμΕ;

 

Οι βουλευτές που ερωτούν

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη

Νίκος Τσούκαλης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις