Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Η επίδραση των τροφών στη φλεγμονή

Η επίδραση των τροφών στη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης, να παίζει ρόλο στην καρδιακή νόσο, στον διαβήτη και στη νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η φλεγμονή είναι μια προστατευτική διαδικασία, είναι δηλαδή μια τοπική αντίδραση του οργανισμού σε έναν τραυματισμό, σε μια λοίμωξη (μικρόβια), σε έναν ερεθισμό. Ωστόσο, δεν είναι πάντα ευεργετική. Χρόνια (ή εν εξελίξει) φλεγμονή παρουσιάζεται όταν, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του σώματος και οδηγεί σε αυτοάνοσες νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, νόσος του Crohn, ψωρίαση, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης, να παίζει ρόλο στην καρδιακή νόσο, στον διαβήτη και στη νόσου του Αλτσχάιμερ.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος

Δυστυχώς, οι μελέτες που υποστηρίζουν την επίδραση συγκεκριμένων τροφών στη φλεγμονή είναι περιορισμένες. Είναι γνωστό ότι, ορισμένα τρόφιμα έχουν την ικανότητα να καταστείλουν τη φλεγμονή, αλλά είναι ασαφές κατά πόσο οι τροφές μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Τα τελευταία χρόνια στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, βρίσκεται μια πλειάδα διατροφικών στοιχείων, που μπορεί να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Παρακάτω θα δείτε ποιες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην καταστολή μιας φλεγμονής. • Τα υγιή λίπη, όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, μειώνουν τις φλεγμονές και βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας της μεμβράνης. Αυτοί οι τύποι των λιπών θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια υγιεινή διατροφή, γι αυτό να επιλέγετε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο γαύρος. Επίσης, καλό είναι να αφαιρείτε τα λίπη που μπορεί να βοηθήσουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες, όπως είναι το κορεσμένο λίπος από το κρέας, το βούτυρο, τις σάλτσες, τα τηγανητά και τα trans λιπαρά. • Βάλτε τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινή σας διατροφή, ώστε να αποτελούν τουλάχιστον το μισό μέρος του πιάτου σας. Φροντίστε να καταναλώνετε τακτικά φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα μούρα, κεράσια και μια ποικιλία λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων τα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, σέσκουλα και τα λαχανάκια Βρυξελλών. • Καταναλώστε πηγές πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όπως τα φασόλια, ξηροί καρποί και σπόροι. • Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα. Καστανό ή άγριο ρύζι αντί το λευκό, ολικής αλέσεως ψωμί, ζυμαρικά ολικής αντί τα λευκά . • Καταναλώστε σταφύλια, τσάι, μήλα, κρεμμύδια που περιέχουν κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που αναστέλλει και την έκκριση της ισταμίνης, γι αυτό και έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Αν και η διατροφή είναι σημαντική, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που βοηθάει στη καταστολή μιας φλεγμονής. Η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο. Άρα, για να αποφύγετε προβλήματα με χρόνια φλεγμονή, καλό είναι να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή, να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να κοιμάστε καλά και να συμμετέχετε σε σωματικές δραστηριότητες.

Βιβλιογραφία: Lopez-Garcia E, Schulze MB, Fung TT, Meigs JB, Rifai N, Manson JE, Hu FB, 2004, Major dietary patterns are related to plasma concentrations of markers of inflammation and endothelial dysfunction, Am J Clin Nutr., 80(4):1029-3. Wall R, Ross RP, Fitzgerald GF, Stanton C. , 2010, Fatty acids from fish: the anti-inflammatory potential of long-chain omega-3 fatty acids, Nutr Rev., 68(5):280-9.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being