Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Διαβάστε πρόσφατο κείμενο του Πατρινού συγγραφέα Βασίλη Λαδά με θέμα την Πάτρα

Διαβάστε πρόσφατο κείμενο του Πατρινού σ...

Δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στην στήλη Βιβλιοστάτης με τίτλο «Πούσκιν»

«Συνέβη το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Αυγούστου. Είμαστε πάλι μεγάλη παρέα στο στέκι του βιβλιοπωλείου “38 μοίρες και 14 λεπτά” στην Πάτρα, όπου και τα στρατηγεία των εκδόσεων Anima Libri του Λεωνίδα Πανόπουλου και “Δόντι” του Ανδρέα Τσιλίρα.

Συζητούσαμε -για τι άλλο;- για βιβλία. Για τις νέες εκδόσεις ποιημάτων κυρίως. Πήγε η συζήτηση στη ραγδαία αύξηση εκδόσεων στην Πάτρα από μικρούς εκδοτικούς οίκους και παραλληλίσαμε το γεγονός με τις εκδόσεις στα μισά του 19ου αιώνα όπου η Πάτρα, κατά τον Κ. Θ. Δημαρά, ήταν ιδιότυπο κύτταρο παιδείας που συνέδεε τους Επτανησιώτες με τον λογιοτατισμό της Αθήνας. Τυπογραφεία–βιβλιοπωλεία της πόλης εξέδιδαν Ευρωπαίους συγγραφείς.

“Η Γαλατέα” του Μιχαήλ Κερβάντου (έτσι μεταγλωττίστηκε ο Θερβάντες) “Η κυρία του Δόρατος [δάμα της πίκας] μυθιστορία του Ρώσσου ποιητού Πουσκίνι εκ του τυπογραφείου Π. Ευμορφόπουλου και Γ. Σταυρόπουλου”, όπως ακριβώς αναφέρεται στην Αχαϊκή Βιβλιογραφία Νότη Διον. Καραβία βιβλιοπώλου– βιβλιογράφου, 1972.

Πάνω που λέγαμε για Θερβάντες και Πούσκιν, εισήλθαν στο βιβλιοπωλείο δειλά τρία κορίτσια εικοσάχρονα περίπου. Κατάξανθα με σορτσάκι και πόδια λευκά σαν τους λαιμούς χελιδονιών. Ρώτησαν στ' αγγλικά αν υπάρχουν χάρτες της πόλης. Ο Λεωνίδας απάντησε όχι, τους ρώτησε από πού είναι. Ρωσία απάντησαν. Τι σύμπτωση!

Τα κορίτσια δεν έφυγαν αμέσως. Περιεργάστηκαν τα βιβλία κι εμείς τα κορίτσια. Το είδαν, ένιωσαν αμήχανα και κατευθύνθηκαν προς την έξοδο. Κάποιος φώναξε «έχουμε όμως Πούσκιν, Τολστόι, Ντοστογιέφσκι». Χάρηκαν, βγήκαν στο πεζοδρόμιο και συζητούσαν γελώντας με το καθαρό και σίγουρο γέλιο της ομορφιάς και της νεότητας.

Αίφνης ένα από τα κορίτσια ξέκοψε, εστάθη στην είσοδο του βιβλιοπωλείου και απήγγειλε στα ρώσικα για μισό λεπτό περίπου. «Πούσκιν» είπε, υποκλίθηκε και έπεσε στην αγκαλιά των φιλενάδων της… Εμείς χειροκροτήσαμε.

Τώρα ήταν Πούσκιν; Ήταν κάτι άλλο; Ότι και να 'ταν, συντελέστηκε ένα θαύμα και μας έφτιαξε την άχαρη μέρα όπου (συν τοις άλλοις) είχαμε και τα αιμοσταγή γεωπολιτικά παιχνίδια Πούτιν, Ποροσένκο και συναφών».

*Ο Βασίλης Λαδάς είναι ποιητής, πεζογράφος και νομικός. Φέτος βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το εξαιρετικό βιβλίο του «Παιχνίδια Κρίκετ» που θίγει το θέμα των μεταναστών με φόντο δράσης την Πάτρα. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου 2014 στην Αθήνα, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture