Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Αλλεργίες στο δέρμα: Μάθετε πώς θα αντιμετωπίσετε το έκζεμα και θα έχετε μια λεία και βελούδινη επιδερμίδα

Αλλεργίες στο δέρμα: Μάθετε πώς θα αντιμ...

Mια πολύ συχνή δερματολογική πάθηση

Παρουσιάζετε φαγούρα, ξηρότητα, κοκκινίλα και απολέπιση στα χέρια, κυρίως στους αγκώνες, αλλά και στο πρόσωπο; Το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μια πολύ συχνή δερματολογική πάθηση και οι κυριότεροι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνισή του είναι η κληρονομικότητα κατά 70%, η αλλεργική αντίδραση ακόμα και στρες.

Όπως επισημαίνει η Δρ Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος-αφροδισιολόγος «το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό και αντιμετωπίζεται. Εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά (5-15%) και λιγότερο σε ενήλικες (2-10%). Επίσης, πιο σπάνια, παρουσιάζεται στα βρέφη με τη μορφή κόκκινης πλάκας στο πρόσωπο. Γενικά οι άνθρωποι με έκζεμα έχουν προδιάθεση σε εμφάνιση αλλεργίας, από άσθμα μέχρι ρινίτιδα».

Ένα είδος εκζέματος είναι η λεγόμενη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα που συναντάμε συχνά σε ενήλικες και βρέφη. Σε αντίθεση με το κοινό έκζεμα, εδώ μεγάλο ρόλο παίζει η παρουσία ενός μύκητα. Η κλινική εικόνα είναι κίτρινα και κόκκινα λέπια στα μωρά και εξάνθημα στους ενήλικες συνδυαστικά με απολέπιση, αλλά χωρίς φαγούρα. 

Από την άλλη, η δερματίτιδα εξ επαφής οφείλεται σε αλλεργία που μπορεί να εμφανίσει κάποιος σε φυτικές ή χημικές ουσίες: τα απορρυπαντικά, το νικέλιο, τη ντομάτα κ.ά. Το δέρμα παρουσιάζει φαγούρα, ερεθισμό και φυσαλίδες.

Οι θεραπείες

Όπως εξηγεί η Δρ Αμαλία Τσιατούρα το έκζεμα αντιμετωπίζεται με κατάλληλα προϊόντα, όπως είναι τα δερμοκαλλυντικά με κορτικοειδή, ενώ αν το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμα και με στεροειδή φάρμακα.

Διαβάστε περισσότερα για το έκζεμα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being