Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

H διατροφή επηρεάζει την Υπογονιμότητα ανδρών & γυναικών

H διατροφή επηρεάζει την Υπογονιμότητα α...

Η υπογονιμότητα επηρεάζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των γυναικών

Ενώ τα ζευγάρια δεν μπορούν να ελέγξουν όλες τις αιτίες της υπογονιμότητας, από την άλλη μπορούν να ελέγξουν τη διατροφή τους, διότι η διατροφή και η διαχείριση βάρους έχουν σημαντική επίπτωση στην ικανότητα της σύλληψης.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγο.

Εάν λοιπόν θέλετε να προετοιμαστείτε για μια εγκυμοσύνη και να ενισχύσετε τη γονιμότητα, τότε πρέπει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να επιλέξετε τα τρόφιμα που θα δημιουργήσουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό «σπίτι» για το μωρό σας, κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της παραμονής του.

Η National Infertility Association (Εθνική Ένωση υπογονιμότητας) αναφέρει ότι, το 30 τοις εκατό των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται στο βάρος, το οποίο μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα των ορμονών και να βάλει την ωορρηξία εκτός χρονοδιαγράμματος. Για τις γυναίκες που είναι υπέρβαρες, η απώλεια βάρους μόλις 5 τοις εκατό, θα μπορούσε να βελτιώσει τη γονιμότητα τους. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που είναι λιποβαρείς, με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 18,5 (19 έως 24 θεωρείται φυσιολογικό), μπορεί να παρουσιάσουν ακανόνιστο έμμηνο κύκλο ή να μην έχουν ωορρηξία.

Επίσης, όσες γυναίκες συμμετέχουν τακτικά σε ασκήσεις υψηλής έντασης – όπως η γυμναστική ή ο χορός και επιπλέον έχουν μια διατροφική διαταραχή ή ακολουθούν αυστηρές δίαιτες, είναι συχνά σε αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας. Καλό είναι λοιπόν, όσες ετοιμάζεστε να μείνετε έγκυες, να αποφύγετε τις δίαιτες της μόδας, οι οποίες μπορεί να μη σας δίνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για την εγκυμοσύνη και να επιλέξετε ένα υγιεινό πρόγραμμα απώλειας βάρους, μιλώντας με έναν διαιτολόγο διατροφολόγο. Επιπλέον, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο, η οποία προέρχεται από τα τρόφιμα και από τα συμπληρώματα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στειρότητας.

Εάν, ακολουθείτε μια χορτοφαγική διατροφή, τότε επιλέξετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως είναι όλα τα είδη των φασολιών, τα αυγά, οι φακές, το σπανάκι, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το εμπλουτισμένο ρύζι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Προσθέστε, επίσης βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή, και πιπεριές ή μούρα στα γεύματά σας, για να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου. Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων, μονοακόρεστων λιπών, τροφίμων ολικής άλεσης, γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά και άπαχων πρωτεϊνών, θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και να έχετε ένα υγιές βάρος, σε όλη τη προσπάθεια που κάνετε για να αποκτήσετε ένα μωράκι. Μην ξεχνάτε όμως και το φυλλικό οξύ. Αν και δεν θα σας κάνει πιο γόνιμες, είναι σημαντικό, εάν προσπαθείτε να συλλάβετε, να παίρνετε 400 mcg φυλλικού οξέος ανά ημέρα, από συμπληρώματα ή / και τρόφιμα, όπως τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα.

Ο νευρικός σωλήνας αναπτύσσεται στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά από τη σύλληψη, άρα πολλές φορές πριν ακόμα συνειδητοποιήσετε ότι είστε έγκυες. Άνδρες και Γονιμότητα Όμως και οι άνδρες πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος και ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή, δεδομένου ότι η ανδρική παχυσαρκία μπορεί να μεταβάλει τη τεστοστερόνη και άλλες ορμόνες, επηρεάζοντας αρνητικά τη σύλληψη. Επίσης, ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων και η κακή κινητικότητα του σπέρματος, είναι κοινά συμπτώματα σε υπέρβαρους και παχύσαρκους άνδρες.

Άρα, οι άνδρες εφοδιαστείτε με φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και μπορούν να βοηθήσουν ώστε να δημιουργήσουν ισχυρό σπέρμα.

Βιβλιογραφία: Siega-Riz AM, King JC, 2009, Position of the American Dietetic Association and American Society for Nutrition: obesity, reproduction, and pregnancy outcomes. American Society of Nutrition, J Am Diet Assoc, 109(5):918-927. NutriSIG – American Society for Reproductive Medicine, www.asrm.org Chavarro, Jorge E., Rich-Edwards, Janet, Rosner, Bernard A., Willett, Walter C, 2006, Iron Intake and Risk of Ovulatory Infertility, Obstetrics & Gynecology, 108:1153-1161 Academy of Nutrition and Dietetics, www.eatright.org

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being