Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Στάση πληρωμών τα ταμεία απο 4 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Στάση πληρωμών τα ταμεία απο 4 στους 10 ...

Βουτιά εσόδων στα Ταμεία, ένεση 2,2 δισ. για συντάξεις

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα χρειαστεί ποσό της τάξης των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για συντάξεις και εφάπαξ.

Τα έσοδα φαίνεται πως καταγράφουν το τελευταίο δίμηνο πτώση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες κάνουν... στάση πληρωμών και δεν καταβάλλουν εισφορές.

Καμπανάκι χτυπά και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, που σε μελέτη του επισημαίνει πως το 2016 θα είναι «έτος-σταθμός» για το ασφαλιστικό σύστημα. Μεταξύ άλλων τονίζεται πως οι αλλαγές στις συντάξεις και στα όρια ηλικίας είχαν ως αποτέλεσμα να μετατεθεί η ώρα μηδέν του ασφαλιστικού κατά μία διετία (δηλαδή να πάει από το 2014 στο 2016).

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης επισημαίνει πως «η οικονομική ενίσχυση που θα χρειαστεί φέτος φτάνει τα 2,2 δισεκατομμύρια, ποσό που θα εξασφαλιστεί από το ειδικό αποθεματικό και το ΑΚΑΓΕ (κεφάλαιο αλληλεγγύης)».

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, οικονομική ενίσχυση θα χρειαστεί ο ΟΑΕΕ, καθώς έχει ήδη απορροφήσει πάνω από το 80% των χρημάτων που του αναλογούν. Επιπλέον χρήματα πιθανότατα θα χρειαστεί στο τέλος του έτους και το ΙΚΑ, καθώς η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας επηρεάζουν τα έσοδα.

Ρύθμιση χρεών
Αγκάθι για τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί και το ότι η ρύθμιση χρεών δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Μάλιστα το πλέον ανησυχητικό είναι πως τέσσερις στους δέκα οφειλέτες που μπήκαν στη ρύθμιση, στην πορεία σταμάτησαν να πληρώνουν.

Στην έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ -που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη- γίνεται εκτενής αναφορά στο «μέλλον» του ασφαλιστικού συστήματος. Με βάση τα στοιχεία -που θα παρουσιάσει αναλυτικά ο Σάββας Ρομπόλης- το 2016 το σύστημα θα χρειαστεί επιπλέον 950 εκατομμύρια ευρώ (πέραν της κρατικής χρηματοδότησης και των εσόδων από εισφορές).

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό αυτό το 2017 θα πάει στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2018 στα 2,1 δισεκατομμύρια και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Μάλιστα η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο την πενταετία 2023-2028, που αναμένεται νέα ανατροπή στη σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά