Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Εντείνονται οι φόβοι για εξάπλωση του καταρροϊκού – περιμένουν εμβόλιο από Γαλλία

Εντείνονται οι φόβοι για εξάπλωση του κα...

Η συνάντηση έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Αμφιλοχίας

Μετά τα πρόσφατα κρούσματα που παρατηρήθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία την προηγούμενη εβδομάδα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησε σύσκεψη  στο Χαλκιόπουλο Βάλτου για ενημέρωση των κτηνοτρόφων.

Η συνάντηση έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Αμφιλοχίας καθώς ορατός είναι ο κίνδυνος επιδημίας που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα “χτύπησε” και τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, με επιβεβαιωμένα κρούσματα  σε Θέρμο, Χρυσοβίτσα και Κάτω Μακρυνού.

Η μετάδοση της ασθένειας στα αιγοπρόβατα γίνεται με τσιμπήματα εντόμων από κουνούπια και σκνίπες. Αποτελεί ίωση και είναι ζωονόσος, δηλαδή δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Τα ζώα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, σιαλόρροια, ρινικό έκκριμα, υπεραιμία των βλεννογόνων του στόματος και της μύτης, οίδημα των χειλιών, της γλώσσας ή και ολόκληρου το προσώπου, γλώσσα έντονα κυανωτική (σπανιότερα) και χωλότητα. Ο ίδιος ο τρόπος της μετάδοσής της δείχνει τον δρόμο και για τα μέτρα πρόληψης, που μπορούν να εφαρμόσουν οι κτηνοτρόφοι, τα οποία είναι τα εξής: χρήση εγκεκριµένων εντοµοαποθητικών σε όλα τα μηρυκαστικά, ψεκασµός των στάβλων και γενικώς των χώρων παραµονής των ζώων µε κατάλληλα εντοµοκτόνα κάθε εβδοµάδα.
Όπως είχε αναφέρει η “Σ” στο φύλλο της 31 Ιουλίου 2014 ο καταρροϊκός πυρετός μεταδίδεται στα ζώα από μολυσμένο αίμα μέσω των κουνουπιών, από τα οποία μπορεί να μεταδοθεί στη συνέχεια και σε άλλα ζώα.
Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της νόσου είναι η πρόληψη, με τον προσεκτικό καθαρισμό των σταυλικών εγκαταστάσεων από πιθανές εστίες επώασης κουνουπιών.

Η ίωση κάνει τον κύκλο της μέσα σε 5 με 7 ημέρες και εμφανίζει συντριπτικά ποσοστά θνησιμότητας που αγγίζουν το 90%. Ακόμη όμως και σε περίπτωση που το ζώο επιβιώσει, υπάρχουν πάλι σοβαρές επιπτώσεις, καθώς εμφανίζει περιορισμένη όρεξη και γαλακτοπαραγωγή, ενώ δεν είναι απίθανο θηλυκά ζώα που εγκυμονούν να αποβάλουν.
Ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλ/νίας Σπύρος Κοτοπούλης εξέφρασε την ανησυχία του και ανέφερε ότι “υπάρχουν κρούσματα για τον καταρροϊκό πυρετό και στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στο Θέρμο,την Χρυσοβίτσα αλλά και την Κάτω Μακρυνού. Γίνονται συνεχώς έλεγχοι με αιμοληψίες αλλά το πρόβλημα είναι ότι αν δεν πάρει μέτρα η πολιτεία θα είναι δύσκολο για τους κτηνοτρόφους να ανταποκριθούν αφού το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους. Δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος και πρέπει να γίνει μαζικός ψεκασμός σε βαλτώδεις εκτάσεις και οι Δήμοι με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες πρέπει να βοηθήσουν την κατάσταση”.

O Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κος Γιώργος Αγγελόπουλος μιλώντας στην “Σ” επεσήμανε το πρόβλημα που
“εξαπλώνεται και αρχικά οφείλεται στην κακή νοοτροπία ορισμένων εμπόρων με την παράνομη εισαγωγή των ζώων. Αρχικά και μετά την εμφάνιση των πρώτων εστιών σε κοπάδια στο Ξηροκάμπι Λακωνίας ακολούθησε επέκταση στις περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου με αποτέλεσμα και την άμεση εξάπλωση του και στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Για το εμβόλιο με το οποίο πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός ακόμα περιμένουμε από τον ΕΟΦ την έγκριση για να γίνει η εισαγωγή του από την Γαλλία. Εύχομαι να μην καθυστερήσει η διαδικασία ώστε να το έχουμε και στην χώρα μας άμεσα προκειμένου να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο καταρροϊκός πυρετός. Είχα συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πριν λίγες μέρες όπου και ζήτησα να υπάρξει οικονομική στήριξη για τους κτηνοτρόφους αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα. Εμείς σαν Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είχαμε μια μικρή κατανομή πίστωσης,όχι πολλά χρήματα, περίπου 4000 ευρώ που δεν φθάνουν δυστυχώς στο να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα. Εύχομαι το συντομότερο να προχωρήσει την διαδικασία το υπουργείο και ο ΕΟΦ προκειμένου να μην επεκταθεί και άλλο η ασθένεια. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να συνεχίσουν τους ψεκασμούς και από την πλευρά μας θα ενημερώνουμε συνεχώς για το θέμα”.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being